Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

En god by for alle – ikke bare for folk flest


Det var Høyres Merethe Baustad Ranum og Krf’s Espen Agøy Hegge som introduserte dette finurlige ordspillet under budsjettdebatten i Trondheim bystyre tidligere i desember. En oppsummering av høsten i bystyret viser at det har oppstått noen ganske interessante skillelinjer, og tildels allianser, i bystyret når det gjelder kommunens innsats for de som faller utenfor. Høyre, Krf og Venstre, vanligvis i samarbeid med Rødt og Frp, har vært forkjemperne for svake grupper som barnevarnsbarn, rusmisbrukere og psykisk utviklingshemmede, mens de rødgrønne partiene svært ofte har stemt mot tiltak som ville gjort livet bedre for disse.

Politikk er å prioritere. Riktignok finnes det partier som gjerne vil prioritere alle, men for de fleste partiene er det slik at man gjør viktige valg. Er det viktigst at den store majoriteten skal få det bedre, eller skal vi satse litt ekstra på at de relativt få som faller utenfor får et bedre liv. Det er ikke barnevernsbarna, rusmisbrukerne og de psykisk utviklingshemmede som ringer politikerne, går i demonstrasjonstog eller skriver leserinnlegg. Mange av dem stemmer heller ikke ved valg. Da blir det lett slik at man som politiker velger minste motstands vei og bruker mest penger på det store flertall av velgerne.

Det er naturligvis politiske forskjeller mellom Høyre, Ventre, Krf, Frp og ikke minst Rødt, og partiene har ofte forskjellige løsninger. Dessuten kan det være forskjeller i hvor mye penger de forskjellige partiene vil bruke på de forskjellige formålene. Likevel har det vært en bemerkelsesverdig allianse i mange saker ihøst mellom disse partiene.

* Trondheim bruker mer penger på barnevern enn andre kommuner, sannsynligvis fordi behovet er større. Rådmannen ville skjære ned og fikk støtte for dette fra Arbeiderpartiet, SV, SP og Miljøpartiet De Grønne. Høyre, Krf og Venstre sa nei til nedskjæringer, Rødt ville øke bevilgningene. I debatten var både Demokratenes Svein Otto Nilsen og Miljøpartiet De Grønnes Jan Bojer Vindheim langt mer opptatt av foreldrenes interesser enn å ivareta interessene til de aller svakeste, barna. Merethe Baustad ranum har skrevet en fantastisk blogg om den manglende satsingen på barnevern. Dessverre viste heller ikke Frp noe engasjement for barnevernsbarna.

* Høyre har lenge kjempet for fast nattbemanning på Bakklandet Botiltak mot de rødgrønne partienes vilje. Dette er et botiltak for tidligere rusmisbrukere som er avhengige av faste og trygge rammer i en kritisk fase mens de skal skape seg et nytt rusfritt liv. Under budsjettbehandlingen fikk Høyre støtte fra Krf og venstre i dette. Samtidg satset de borgerlige partiene på avrusningsplasser på Utsikten som Rådmannen har foreslått ikke å benytte. I akkurat dette tilfellet snudde heldigvis de rødgrønne partiene etter at de hadde lagt frem sitt eget budsjettforslag slik at dette viktige tilbudet blir beholdt.

* I årets siste bystyremøte var bo- og tjenestetilbudet for psykisk utviklingshemmede oppe til behandling. Det er tidels mange års ventetid for å bli tildelt kommunal tilrettelagt bolig for denne gruppen. Rødt og Krf mente at det nå var på tide å ta et krafttak slik at ventelistene ble avviklet innen utgangen av 2015. Dette krafttaket fikk støtte fra både Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet, men ble nedstemt av de rødgrønne partiene.

Kanskje er det en tilfeldighet, men jeg tror ikke det. Partiene i posisjon har i høst systematisk valgt å prioritere majoriteten fremfor de de som faller utenfor i sak etter sak, mens de borgerlige partiene og Rødt har vært villige til å prioritere de svake.

Skal vi være stolt av Trondheim må også byen legge tilrette for et godt tilbud for alle, ikke bare folk flest.

Reklamer

21/12/2010 - Posted by | Lokal politikk | , , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: