Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Trondheim Spektrum til Malvik?


SV’s Knut Fagerbakke gikk ut i Adresseavisen for noen dager siden og signaliserte at de rødgrønne partiene kunne tenke seg å rive Trondheim Spektrum for i stedet å bygge boliger der og flytte messene til et annet sted i Trondheim. Ordføreren i Malvik kom i dag med et utspill hvor han ønsket å bygge et messeanlegg for Trondheimsregionen på Sveberg i Malvik. Jeg tror Sveberg vil være en dårlig beliggenhet for «Trondheim Spektrum», men hvis Malvik kommune ønsker å investere en halv milliard kroner på å bygge et messeanlegg i kommunen er det naturligvis opp til dem å gjøre det. Jeg er imidlertid ikke sikker på at velgerne i Malvik vil sette pris på en slik prioritering.

Nidarøhallen, nåværende Trondheim Spektrum, er organisert som et aksjeselskap og byggingen er fiansiert ved egenkapital fra næringslivet i byen og fra Trondheim kommune. Over tid har Trondheim Spektrum bygd opp en portefølge av messeaktivitet, idrettsaktivitet og andre aktiviteter som har vært tilstrekkelig til å betale for en gradvis utbygging av anlegget. Indirekte subsidierer Trondheim kommune med mange millioner kroner hvert eneste år ettersom kommunen leier halltid for idretten til sterk overpris. Mens kommunen kunne valgt å betale noen hundre kroner pr halltime i private haller har man i stedet prioritert Trondheim Spektrum hvor prisen pr halltime er mer enn tusen kroner. Hvis messehallene skulle flyttes til Malvik må naturligvis Malvik kommune overta ansvaret for å subsidiere driften av anlegget.

Det er stor forskjell på å drive messeaktivitet i Osloområdet i forhold til Trondheimsområdet. På Lillestrøm kan de fylle messehallene med messer nesten året rundt med de gode inntektene det innebærer. Slik er det ikke i Trondheim. Man er avhengig av å arrangere konserter, leie ut til idrett, konferanser, eksamensavvikling for studenter og mye mer. Flesteparten av disse aktivitetene er avhengige av at det er kort avstand og gode kollektivtilbud:

* Konferansearrangører vil helst ha hotell og konferansefasiliteter i samme bygning. Nettopp derfor bygges nå det nye storhotellet på Brattøra slik at Trondheim kan ta i mot kongresser med oppimot 2000 deltagere. Til Nidarø kan mange til nød gå fra hoteller i Midtbyen på et kvarter. Likevel blir det for tungvint for de fleste arrangører. Hvor mange ønsker da å reise fra Trondheim (eller Stjørdal) til et anlegg på Sveberg?
* Når det gjelder idretten er svakheten med Trondheim Spektrum at barn og unge som trene der må reise bort fra nærmiljøet sitt. Enten tar de buss eller så må foreldrene kjøre. Alternativet til idrettsaktivitet er å bygge flere haller i bydelene, ikke å be foreldrene kjøre barna til Sveberg. Dessuten mangler det helt et omfattende kollektivtilbud som er nødvendig.
* For studentene som benytter Trondheim Spektrum til eksamener er det heller ikke noe alternativ å reise ut av byen. De færreste har egen bil, og kostnadene ved å bygge opp et stort busstilbud er store.
* For fagmesser kune det nok vært håndterbart å arrangere dem på Sveberg selv om det også ville stille krav til busstilbud, hotellfasiliteter osv.
* Skal man arrangere konserter, store håndballkamper, publikumsmesser og andre publikumsaktiviteter på Sveberg vil det stille store krav til kapasiteten på kollektivtrafikken. I tillegg er E6 mellom Trondheim og Stjørdal allerede i ferd med å bli sprengt på enkelte tidspunkt. Skal et par tusen biler kjøre til Sveberg i løpet av en times tid i tillegg til den ordinære trafikken vil veikapasiteten bli enda mer sprengt. Såpass mange parkeringsplasser, som man bare trenger noen få ganger pr år, krever også store investeringer og store arealer. Nettopp derfor er det viktig at et messeanlegg ligger slik til at de fleste kan reise kollektivt.

Det er et tidsspørsmål før Trondheim Spektrum bør finne et nytt sted å holde til. Plasseringen på Nidarø var sikkert hensiktsmessig den gang anlegget ble bygd på 60-tallet, men både av hensyn til beboerne på Øya og av hensyn til messeaktiviteten bør vi finne en ny plassering slik at mye av virksomheten kan flyttes før 2020. Dagens anlegg er heler ikke optimalt for innendørs konserter og for store publikumsarrangementer innen idrett. . Jeg er ikke sikker på om det vil være riktig å rive hallene. Kanskje kan hallene fortsatt brukes til idrett og andre aktiivteter som ikke trekker mye folk.

Når en ny plassering for et messeanlegg med muligheter for publikumsarrangementer av forskjellig slag skal velges er det helt avgjørende å finne en sentral beliggenhet i Trondheim med godt kollektivtilbud og god og rask tilgjengelighet fra hele Trondheimsområdet. Vi må regne med at et slikt anlegg vil koste minst en halv milliard kroner, kanskje mer. Dermed vil det kreves en viss offentlig medvirkning for å kunne realiseres prosjektet, men den bør ikke være større enn nødvendig. En løsning som reduserer inntektspotensialet og øker kostnadene bør være uaktuell.

Reklamer

15/12/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk

1 kommentar »

  1. Jeg mener det er helt uaktuelt med en messehall i Malvik. Kort fortalt fordi avstanden mellom hallen og overnattingsstedene i byen blir for stor, det vil gjøre Trondheim mye mindre interessant som tilholdssted for store messer.

    Kommentar av Yngve Brox | 15/12/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: