Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

2+2=3 ifølge Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage


Arbeiderpartiets kommunalråd i Trondheim Geir Waage er en trivelig og intelligent kar. En ihuga Rosenborgtilhenger er han også. Og hadde han fått viljen sin ville nok Arbeiderpartiet ført en mer liberal skjenkepolitikk i byen. I det hele tatt er det mye positivt å si om geir Waage.

Regne kan han imidlertid ikke.

I Byavisas siste utgave uttalte han følgende om muligheten for at eldre selv skal kunne velge hvem de får hjelp av:

«Ap er for fritt brukervalg i den forstand at de eldre selvsagt skal ha muligheten til å skifte hjemmehjelp hvis de ikke er fornøyd med tilbudet. Vi er imidlertid i mot at kommersielle aktører skal tjene penger på eldreomsorgen i Trondheim. De pengene vil Ap heller bruke på å bedre eldre­omsorgen.»

At Geir Waage og Arbeiderpartiet ikke tror at eldre er gammel nok til å bestemme selv er så sin sak. Det er en reell politisk uenighet mellom Høyre og Arbeiderpartiet på dette feltet. Mens vi i Høyre synes folk i stor grad bør kunne bestemme selv enten det dreier seg om valg av videregående skole eller valg av hvem som skal utføre hjemmehjelpen mener Arbeiderpartiet at politikere og byråkrater vet best. Denne meningsforskjellen må vi respektere.

Men når Geir Waage ihvertfall later som om han tror at det er mer kostbart for kommunen å benytte private leverandører av hjemmehjelpstjenester enn kommunens egne ansatte tar han feil. 2 pluss 2 er ikke 3.

I enkelhet fungerer det slik i Oslo og andre kommuner som har gitt de eldre valgfrihet:

* De eldre kan selv velge hvem som skal levere hjemmehjelpstjenesten enten det er et privat firma eller kommunens egne ansatte.
* Kommunen betaler nøyaktig like mye til de private firmaene som til de kommunale hjemmehjelpstjenestene for å utføre hjemmehjelpen.
* De eldre betaler også like mye i egenandel uansett hvem det er som utfører tjenesten.

Kommunen vil altså hverken spare eller tjene på at de eldre selv kan velge hvem som hjelper dem. Det overskuddet private firmaer eventuelt oppnår går altså ikke på bekostning av kommunebudsjettet. Tvert om betaler de skatt, hvilket gir kommunen større inntekter. Når Geir Wåge sier at «Vi er imidlertid i mot at kommersielle aktører skal tjene penger på eldreomsorgen i Trondheim. De pengene vil Ap heller bruke på å bedre eldre­omsorgen» snakker han om penger som ikke eksisterer. Faktisk er sannheten den motsatte. Hjemmehjelpsfirmaer som tjener penger vil føre til mer skatt og derfor også mer penger som kan brukes på eldreomsorg.

Men dette dreier seg egentlig ikke om penger. Langt viktigere er det at de eldre skal få best mulig tjenester. Når kommunens hjemmehjelpstjeneste må konkurrere med private vil begge parter bli bedre fordi man kan måle seg opp mot hverandre. I Oslo viser brukerundersøkelser at de som bruker private tjenester er mer fornøyde enn de som bruker kommunens tjenester. Er det dette Geir Waage er redd for? Likefullt velger det store flertall å benytte kommunale tjenester. Kanskje fordi det føles tryggere. Og det er helt greit. Det er ikke noe mål at flest mulig skal bruke private tjenester like lite som det er et mål at flest mulig skal bruke kommunale tjenester. Det eneste som teller er at tjenesten blir best mulig.

Men valgfrihet har også en egenverdi. Arbeiderpartipolitikere sier ofte at det er for vanskelig å velge fordi det er vanskelig å holde oversikten over hvor gode de enkelte aktørene er. Jeg har tro på at de fleste eldre er godt i stand til å gjøre sine egne valg. Det har med respekt å gjøre. Og skulle de pga demens eller andre årsaker ha problemer med å gjøre dette valget kan de enten la pårørende gjøre dette valget eller de kan fortsette som før med den kommunale tjenesten.

Byavisa skriver om Viveka Thoner (92) som har valgt å benytte seg av privat hjemmehjelp som hun selv betaler for. Hovedmotivet for dette er ønsket om å ha den samme hjemmehjelpen hver gang. Det er godt og trygt å få hjelp av noen man kjenner. Ulempen er at ikke alle har råd til å betale for sin egen hjemmehjelp. Arbeiderpartiets politikk bidar derfor til forskjellsbehandling. Har du gord råd har du velgfrihet også i en AP-styrt kommune. Er du fattig får du ingen valgfrihet.

Så sier Geir Waage at også han er for valgfrihet, men man skal bare kunne velge hvilken kommunalt ansatt man vil ha hjelp fra. Arbeiderpartiet har styrt Trondheim i 7 år nå og de eldre opplever ikke den valgfriheten som Geir Waage sier at han vil gi dem. De fleste opplever at de må forholde seg til mange forskjellige hjemmehjelper. Da blir den valgfriheten Geir Waage snakker om illusorisk.

Det er sannsynligvis ennå noen år til jeg får behov for hjemmehjelp. Når det skjer tror jeg at samfunnet har kommet så langt at eldre og hjelpetrengende ikke aksepterer at de skal bli fratatt muligheten for å bestemme over eget liv. Like lite som elever ved de videregående skolene vil akseptere at de ikke selv skal få bestemme hvilken skole som er best for dem og like lite som foreldre vil akseptere at de ikke skal kunne fordele foreldrepermisjonen slik det passer dem best.

Endringer vil skje, men Arbeiderpartiet vil nok fortsatt kjempe mot reformer som gir folk større innflyrtelse over eget liv.

Reklamer

12/11/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Ellen W Ronæss, kjetilutne. kjetilutne said: 2+2=3 ifølge Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage: http://wp.me/pnTkQ-hi […]

    Tilbakeping av Tweets that mention 2+2=3 ifølge Arbeiderpartiets kommunalråd Geir Waage « Kjetils Blå Bølger -- Topsy.com | 12/11/2010

  2. Et utmerket eksempel på byråkratisk overstyring du her skriver om Kjetil. Slik vil AP alltid holde frem. Offentlige ansatte er gjerne lojale til arbeidsgiveren også når det stemmes. Mao kan en si,dess flere byråkrater og offentlig ansatte dess flere stemmer til «statspartiet»! Enkelt individets rettigheter og ønsker blir sjelden ivaretatt av regjerings partiene. Det er derfor bra og viktig at vi har politikere som vet å fremme og formidle informasjon om denne åpenbare uretten. Med fokus og stor publisitet om slike og tilsvarende saker er det stor sannsynlighet for at AP`s makt blir sterkt redusert ved neste valg!
    Ser frem til neste innlegg!

    Kommentar av arvid birkeland | 12/11/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: