Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Senterpartiet – en garantist for dårlige kommunale tjenester


Spørsmålet om vi har for mange kommuner i Norge dukker med jevne mellomrom opp i mediedebatten.

Små kommuner klarer verken å gi et godt nok skoletilbud eller helsetilbud – derfor må flere kommuner slå seg sammen. Det krever helsedirektør Bjørn Inge Larsen og direktør i Utdanningsdirektoratet Petter Skarheim. De to har gått sammen om et felles utspill fordi de mener det nå er helt nødvendig med kommunesammenslåinger for å sikre befolkningen like gode tjenester – uansett hvor de bor, melder NRK.

Tidligere har juristene vært opptatt av at juristmiljøet blir for dårlig i små kommuner mens barneopmbud Reidar Hjermann er bekymret for utviklingen i barnevernet. Generelt er barnevernet for lite tilgjengelig, spesielt i små kommuner.

Også Forbrukerrådet vil ha kommunesammenslåing:
– Vi ser kommunesammenslåing i et brukerperspektiv og mener det vil bli langt enklere for den enkelte innbygger å forholde seg til et tjenestetilbud i regi av én kommune enn det interkommunale samarbeidet om tjenester, sier fagdirektør Terje Kili i Forbrukerrådet til Nationen.

Liv Signe Navarsete og Senterpartiet liker ikke at fagfolkene sier i fra. Det er et skjult ønske om sentralisering mener hun.

Jeg synes vi skal lytte til fagfolk. Det sier seg selv at du ikke får noe sterkt fagmiljø i en kommune som har en halv stilling innen barnevernet. Sjansen for å gjøre vedtak som går ut over barn er overhengende.

Tallene fra de nasjonale prøvene viser også at skoleresultatene er dårligere i små enn i store kommuner.

Selv om det offentlige tjenestetilbudet koster mer og er dårligere i små enn i store kommuner er ikke dette unntak. Det finnes store kommuner med dårlige resultater og det finnes små kommuner med gode resultater. Men hovedregelen er at kommunene må ha en viss størrelse for at de skal tiltrekke seg dyktige fagfolk og utvikle gode fagmiljøer som yter innbyggerne gode tjenester. Når Senterpartiet så hardnakket sier neit til kommunesammenslåinger opptrer de derfor i praksis som en garantisk for dårlige kommunale tjenester.

Det paradoksale er at de dessuten sitter i en regjering som fratar kommunene innflytelse og detaljstyrer mye av det som skjer i lokalsamfunnene. Strandsonebestemmelsene i bygningsloven legger for eksempel opp til at kommunene må søke om dispensasjon fra sentrale myndigheter, hvis de da i det hele tatt får lov til å søke om dispensasjon. Hva er poenget med å beholde små kommuner hvis lokalpolitikerne ikke skal få bestemme i større grad over egen kommune? I praksis opptrer derfor Senterpartiet også som en garantist for manglende lokalt selvstyre.

Bør kommunene tvangssammenslåes? Kanskje ikke, men dagens finansieringsordning for kommunene bidrar til at kommunene ikke har noen økonomisk gevinst i å slå seg sammen for å bli mer effektiv. Det må endres. Hvis små kommuner velger å fortsette sin alenegang tiltross for at det betyr økonomiske tap for dem, må det få være deres valg.

Det finnes politikere i Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet som vil slå sammen kommuner uansett lokale forhold.

– Vi må ta utgangspunkt i hvilke oppgaver kommunene skal ha. Og det kan være det riktige innbyggertallet i en idealkommune bør være 20.000 innbyggere, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli til VG.

Så enkelt er det nok ikke. Geografien i et vidstrakt land som Norge er slik at det må tas lokale hensyn. Det blir meningsløst hvis vi skal slå sammen kommuner som har liten tilhørighet og mangel på naturlige transportveier bare for å bli minst 20000 innbyggere.

Mange satser på interkommunalt samarbeid for å styrke de kommunale tjenestene uten å slå kommunene sammen. Det kan sikkert være en god løsning i enkelte tilfeller, men samtidig er det en utfordring for lokaldemokratiet. Disse interkommunale virksomhetene styres nemlig ikke av de folkevalgte, men av representanter for administrasjonen eller i beste fall en og annen ordfører.

Men som hovedregel er det ingen tvil om at færre og større kommuner vil gi både lavere kostnader (mer til velferd) og bedre tjenestekvalitet. Derfor bør en endring i kommunestrukturen være en hovedsak før neste stortingsvalg. Senterpartiet har varslet om at de ikke vil delta i en regjering som satser på storstilt kommunesammenslåing. Det tror jeg ikke vil være noe stort tap for noen regjering. Hvis Senterpartiet i det hele tatt blir representert på Stortinget i 2013.

Reklamer

25/10/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: