Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Vil vi ta livet av nattklubbene i Trondheim?


Spørsmålet er relevant. De rammebetingelsene som Trondheim kommune har gitt for å drive nattklubber i Trondheim har bidratt til å gjøre det lite lønnsomt å drive nattklubb i Trondheim. Hva gjør det med Trondheim som studentby og hva gjør det med Trondheim som reisemål for weekendbesøkende og andre?

Når bystyret i mai 2008 vedtok å begrense skjenketiden ved skjenkestedene i Trondheim til kl 0200 mot tidligere 0300 fordi man ville vise at man gjorde noe med den økende volden i bygatene fikk det dramatiske konsekvenser for nattklubbene. Adresseavisen presenterte i sommer en oversikt som viste at de fleste nattklubbene sliter med redusert omsetning og dårlig lønnsomhet etter at dette vedtaket ble iverksatt 1.oktober 2008. Det bør ikke overraske noen.

Å drive en nattklubb med lønnsomhet har aldri vært enkelt. Mens man betaler husleie 24 timer i døgnet, 7 dager i uka og 52 uker i året kan man regne med fullt hus bare et par timer mellom 2400 og 0200 hver lørdag. På fredag er det kanskje litt over halvfullt de samme timene og resten av uka er det bare de beste som har særlig omsetning. Da sier det seg selv at en time kortere åpningstid får dramatiske konsekvenser for de fleste.

Den største av nattklubbene målt i kapasitet, Ricks, har slitt lenge av forskjellige årsaker. I 2009 sank omsetningen ytterligere fra 17 millioner til 14 millioner og med et gigantisk tap. Den veldrevne nattklubben Downtown gikk ned fra 39 til 30 millioner i omsetning og gikk med underskudd i 2009. En annen veldrevet nattklubb over mange år reduserte omsetningen med vel en million og tapte også penger. Samtidig er det også klubber som lykkes, men det store bildet er at nattklubbene sliter.

Enklere blir det ikke av at de har konkurranse fra 10-15 illegale nattklubber blant annet drevet av byens MC-klubber. Som drosjesjåfør opplever jeg stadig flere turer til disse klubbene. Det paradoksale er at kontrollen med de legale skjenkestedene har blitt skjerpet de siste årene mens de illegale får drive sin virksomhet uforstyrret. Kommunens skjenkekontrollører har ikke hjemmel ifølge loven til å foreta noen kontroll hos de illegale klubbene. Politiet kan gjøre det, men gjør det ikke.

Spør du en gjennomsnittlig Trondhjemmer om han eller hun synes det er ok å stenge klokken 2 istedet for klokken 3 sier de fleste ja. Folk flest går ikke på nattklubb til vanlig. Jeg er blant dem som frekventerte byens nattklubber når jeg var yngre, men som trives bedre på en restaurant, pub eller bar i dag. Men det er mange andre grupper som setter pris på og benytter seg av nattklubbene. Byens studenter er kanskje den viktigste gruppen. Tilreisende på weekendbesøk og deltagere på konferanser og messer er en annen gruppe.

Ingen driver forretning på lang sikt uten å tjene penger. På lengre sikt vil derfor de fleste av byens nattklubber forsvinne hvis byens restriktive skjenkepolitikk fortsetter. Dette vil svekke Trondheim som studentby og som reisemål for weekendturister og konferansedeltagere. Det er alvorlig. Vi ønsker en levende midtby, og selv om nattklubbene ikke alene bidrar til dette vil vi miste et vesentlig element i bylivet hvis de forsvinner.

Er det da slik at vi bør akseptere volden i sentrum på helgenettene for å kunne beholde bylivet som nattklubbene bidrar til? Nei absolutt ikke. Jeg har arbeidet i utelivsbransjen (riktignok for mange år siden nå) og jeg har kjørt taxi annehver helg de siste ti årene. Min påstand basert på mine systematiske observasjoner over mange år er at volden ikke først og fremst kan knyttes til aktiviteten på utestedene. Derimot skyldes volden at en begrenset gruppe med voldelige menn søker til midtbyen i helgene fordi de der finner mulige offer. Det er politiet selv som har lagt frem denne dokumentasjonen bare noen måneder etter at de selv fremla en rapport som de hevder viser at volden har gått ned med 34 % på grunn av tidligere skjenkestopp. Det som svekker denne påstanden er at voldstallene har svingt fra år til år også før og etter at skjenketidene ble kuttet. For eksempel viser det seg at voldstallene i år har økt kraftig igjen uten at skjenketidene er endret. En bred undersøkelse over hele landet som ble lagt frrem tidligere i år viser også at det ikke er noen klar sammenheng mellom skjenketider og voldsutvikling.

18-åringen Alexander ble offer for blind vold i sommer. Han ble slått ned i Nordre gate utenfor utestedet Ricks. Han fikk raskt hjelp av vakter fra Ricks som tok hånd om angriperen. Hendelsen har etter hva jeg forstår ingen sammenheng med virksomheten på dette restauranthuset. På grunn av at hendelsen skjedde utenfor Ricks vil hendelsen likevel bli statistikkført av politiet som «i tilknytning til utested» og senere brukt som støtte for politiets påstand om at det er skjenkingen på utestedene som er årsak til den økte volden.

Vold må tas på alvor. Men når vi som i Trondheim bruker en redusert skjenketid som en unnskyldning til ikke å gjøre noe annet er vi på ville veier. Paradoksalt nok vedtok det rødgrønne flertallet i bystyret å kutte en bevilgning til et prosjekt mot vold blant ungdom bare tre uker etter at man kuttet skjenketidene for å redusere volden.

Nøkkelen til å redusere volden fredag og lørdag natt er å redusere antall mennesker i bygatene etter stengetid. Det dreier seg altså om å spre utslippet av gjester fra restauranter og klubber samtidig som det legges opp til en effektiv hjemtransport og ordnede taxikøer. Jeg hadde selv en rekke forslag i bystyret på vegne av Høyre nettopp for å bidra til dette. De fikk ikke støtte fra flertallet.

Vi må stille oss spørsmålet om vi ønsker oss en levende by. Gjør vi det må la utelivsbransjen få rammebetingelser de kan leve med. Så må vi slutte å skyve utelivsbransjen foran oss og late som om vi løser voldsproblemene om vi reduserer skjenketidene. Vi skal fortsatt stille strenge krav til hvordan skjenkestedene utfører sin virksomhet, men vi må samtidig både gi politiet ressurser til å gjøre en bedre jobb og kreve at de blir mer synlige i gatebildet. Og vi må iverksette tiltak som retter seg mot årsaken til at en gruppe unge mennesker søker mot voldelige miljøer.

En god nyhet: Regjeringen stopper forslaget om nasjonal skjenkestopp kl 0200. Så får vi bare håpe at de rødgrønne i Trondheim følger etter.

Reklamer

13/10/2010 - Posted by | Lokal politikk, skjenkepolitikk | , , ,

3 kommentarer »

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Magne Mæhre, kjetilutne. kjetilutne said: Vil vi ta livet av nattklubbene i Trondheim?: http://wp.me/pnTkQ-gL […]

  Tilbakeping av Tweets that mention Vil vi ta livet av nattklubbene i Trondheim? « Kjetils Blå Bølger -- Topsy.com | 13/10/2010

 2. Meget godt skrevet Kjetil.

  Hva med en titt på hjemmevold statistikken? Mener forøvrig at politiets statistikk gikk på vold mellom klokka 02 og 03 før og etter redusert stenging! Det blir jo en håpløs sammenligning! 02 til 03 da blir jo som 01 til 02 nå!

  At rød-grønne politikere som selv ikke frekventerer byens nattklubber og politiet som trolig ønsker kortere nattevakt i «felten» skal styre og regulere ungdommens tumleplasser forteller mye om «demokratiet»!
  Er brukerne og eierne tatt med på råd slik de normalt blir i andre sammenhenger der politikere søker drøftinger og endringer?

  At stengetid brukes som argument og våpen for å løse enkelt individers sosiale adferds problem er intet nytt. Fokus burde kanskje være rettet på selve årsakene til adferds problematikken, men da skyter vel de rød-grønne seg sjøl i foten?
  Med liberale åpningstider oppnås jevnlig tilsig og avgang av utegåere. Det skaper neppe flere voldsituasjoner …. Den ubekvemme arbeidstia som oppstår er jeg sikker på at såvel utelivs bransjen som taxi næringa godt kan leve med!

  Kommentar av arvid birkeland | 13/10/2010

 3. Jeg bor i en større europeisk by, og her er mange steder åpne til seint på natt og tidlig morra, enkelte steder så lenge som til klokka 06:00. Har inntrykk av at problemet med vold i gatene er større i Norge enn her midt i tjukkeste europa. Jeg er veldig enig i at noe av løsninga på voldsproblemet må være å sikre at «utslippet» av mennesker blir spredt, og med steder som har lenge åpent, og kanskje litt litt ulike tider, gjør man nettopp det. Hvis et gjennomsnitts sted stenger klokka 4 på natta, vil det være mange som ikke gidder å være der helt til stengetid. Noen drar hjem klokka to, noen klokka tre, noen klokka fire osv. Hvis alt stenger 2-2:30, så er det nesten garantert at gatene vil oversvømmes av drøssevis av fulle folk samtidig, alle sultne i kø på kebab- og burgersjappene, og mange i taxi-kø, etc…

  Kommentar av Andi Snøfrisk | 26/10/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: