Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Det norske – det trønderske


Kanskje titusen mennesker var samlet til gratiskonsert med en rekke toppartister på Torvet i går. Det Norske Oljeselskap hadde tatt på seg spanderbuksene for å markere at de skulle flytte inn i sitt nye hovedkontor i gamle «Fønix» på Torvet. Vi har grunn til å glede oss over at Norges nest største oljeselskap (målt etter leteaktivitet på sokkelen) er trøndersk. Det gir arbeidsplasser og det gir ringvirkninger for øvrig næringsliv og for NTNU og Sintef. Og så vil det drysse stadig oftere på oss andre i form av slike gratiskonserter og i form av støtte til trøndersk kultur og idrett.

Det Norske ønsker å markere sin tilstedeværelse på Torvet ved å bytte ut dagens Freia-skilt med sitt eget navn. Naturlig nok. Men mange politikere ønsker at det er amerikanskeide Freia og ikke trønderske Det Norske som skal prege bygget på Torvet. I fjor vinter vedtok faktisk flertallet i bystyret at Freiaskiltet skulle bevares. Freiaskiltet har nemlig preget denne bygningen i snart 40 år, og da bør det åpenbart få bli der for evig skal vi tro forslagsstiller Torleif Hugdahl og det rødgrønne flertallet som støttet forslaget hans.

Jeg har forståelse for at vi skal bevare vår kultur. Grunnleggeren av Freia ble født i Trondheim og har slik en tilknytning til byen. Freiaskiltet er også flott. Hadde det dreid seg om en bedrift som var grunnlagt i Trondheim eller et skilt som hadde vært på denne plassen siden Freia ble etablert ville jeg forstått ønsket om å beholde skiltet, men slik er det ikke.

Kommentator Trygve Lundemo skriver dette i Adressa:
«Det er ikke et holdbart argument at selskapet som flytter inn i lokalene må få vise seg fram på den måten det selv ønsker. Den som eier eller leier en stor bygning på en av Trondheims beste tomter, kan ikke gjøre som han eller hun vil. Alle gårdeiere i en by må utforme sine fasader slik at de ikke bryter med offentlighetens interesser. Det er rett og slett snakk om et samfunnsansvar.»

Lundemo har naturligvis rett i at gårdeiere og leietagere ikke kan gjøre hva de vil med hensyn til skilting. Men dette dreier seg ikke om hvilket som helst selskap. Det norske har store ambisjoner om å prege norsk oljebransje i tiårene som kommer. Lykkes selskapet kan det utvikle seg til et langt større selskap, et selskap som vil bety svært mye for byen og regionen. Når Det Norske flytter til Torvet er det fordi de ønskes å vises i byen som et trøndersk selskap. Det bør vi la dem få lov til. Det er Det er rett og slett snakk om et samfunnsansvar.

Reklamer

03/10/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: