Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

For gammel eller for ung til å bestemme selv?


En meningsutveksling på Facebook mellom meg og fylkesordfører Tore O. Sandvik er ganske avslørende:

Kjetil Utne: Vel, der har vi et forskjellig syn. Jeg tror at elevene og deres foreldre selv vet hva som skaper best resultater for dem.
Tore O. Sandvik: Du tror, vi leser statistikkene.
Kjetil Utne: Du mener altså at statistikken viser at elevene ikke selv vet sitt eget beste…Ganske spesielt vil jeg si…

Meningsutvekslingen var en del av en diskusjon om fritt skolevalg. Fylkesordføreren er ganske klar på at han vet bedre enn elevene selv og deres foreldre hva som er best for dem.

Debatten om fritt skolevalg kommer gjerne opp på denne tiden av året. Elever som ikke får gå på den skolen de selv ønsker sier klart fra hva de mener. saken ble godt illustrert i Byavisa for noen uker siden. I Adresseavisen i går var det 16-årige Christine Duun på Heimdal som ønsket å dra i gang en debatt om mangelen på fritt skolevalg i Sør-Trøndelag fordi hun til tross for gode karakterer ikke fikk gå på den skolen hun ønsket seg.

Jeg vil ikke gå inn i denne debatten i dette innlegget, bare konstatere at fylkesordfører Tore Sandvik (A) mener at hun og andre elever ikke vet sitt eget beste. Kanskje de er for unge?

Men det er ikke bare de unge som ikke bør få bestemme selv, hvis vi skal tro Arbeiderpartiet og andre rødgrønne partier. De eldre bør ikke få bestemme hvem som skal gi dem hjelp i hjemmet. Det er krevende å måtte velge mellom flere som yter hjemmehjelpstjenester og de bør slippe å gjøre slike vanskelige valg. Politikerne (les Arbeiderpartiet) vet best hva som er bra for de eldre. At de eldre i Oslo som har fått anledning til å velge selv er fornøyd med dette synes ikke å telle. Personlig har jeg langt større sans for Senior Høyres slagord «Gammel nok til å bestemme selv».

Men det stopper ikke der. Sist vinter opplevde vi en debatt om småbarnsforeldre selv skal kunne bestemme hvordan de fordeler foreldrepermisjonen. Det finnes naturligvis gode argumenter for at mannen skal ta sin del av foreldrepermisjonen, men hvorfor kan vi ikke stole på at foreldrene selvkan avgjøre hva som er best for dem?

I august var jeg vertskap for to representanter for den indiske barnearbeiderorganisasjonen Concerned for Working Children (CWC). De fikk blant annet møte ordføreren i ungdommens bystyre i Trondheim. Det ble et interessant møte for begge parter. Ungdommens bystyre består av valgte representanter fra ungdomsskoler og videregående skoler (dvs fra 13 år og oppover). I deler av India har CWC sørget for at barn fra 6 år og oppover skal kunne ha stemmerett ved valg til ungdommens bystyre. Hvorfor vil dere begrense stemmeretten til de som er over 13 år var spørsmålet Kavita fra CWC stilte til ungdommens bystyre i Trondheim. Og svaret: De er for unge til å forstå de vanskelige sakene….

Ingen er for unge eller gamle til å få innflytelse på sitt eget liv. Jeg tror ordføreren i ungdommens bystyre i Trondheim fikk en AHA-opplevelse når hun ble stilt dette spørsmålet. Sannsynligvis dreier det seg om vanetenkning. Hvis noe er for vanskelig å forstå er ikke svaret å si at du ikke vet ditt eget beste. da er svaret å forklare saken på en slik måte at man er i stand til å gjøre sin mening gjeldende.

Kampen for stemmeretten har vært lang og hard. Det er mindre enn hundre år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge. Men for Tore Sandvik og Arbeiderpartiet kan det se ut som om uvanene fortsatt sitter fast: Mange saker er så vanskelige at det beste for folk flest er at noen få utvalgte (politikerne) bør bestemme for folk.

Dette er holdninger som tilhører historien – ikke fremtiden.

Reklamer

22/09/2010 - Posted by | India, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , , , , ,

2 kommentarer »

 1. Tja, nok en gang sliter Høyre med realitetene. Hvorfor ikke heller innrømme det åpenbare; Høyre ønsker en bedre skole for de flinke og ressurssterke – om resten da må ta til takke med færre ressurser, er ikke det så ille, bare de få får det de skal ha.

  «Fritt skolevalg» er fritt kun for de med gode karakterer. Det er kun disse elevene Høyre er opptatt av. Men vi må også tenke på resten. Samtidig vet vi at de gode elevene stort sett ønsker å gå på nærskolen sin, fortsetter å prestere godt i videregående, samt trives overmåte bra på skolen – selv de som opprinnelig kunne tenkte seg en annen skole. Høyre tror noe annet.

  Sørtrønderske elever ligger i karaktertoppen, og Sør-Trøndelag ligger helt på topp når det gjelder å få ungdommene gjennom videregående. Dette med nærskoleprinsippet innført. Fortsatt er det mye å gjøre for å hindre frafall fra videregående, men vi vet at om elever med svake karakterer blir konkurrert ut fra nærskolen sin, og i verste fall må flytte ut fra byen – så øker frafallet. Vi vet også konkurranse mellom skolene skaper A- og B-skoler. Det ønsker Høyre, for da kan de flinkeste og mest ressurssterke få gå på «A-skolene». Så kan Høyre moralisere og skjennes på «B-skolene» for at de ikke skjerper seg nok, tross at de må bruke fler ressurser på å ivareta en elevmasse som trenger mer oppfølging og ressurser, men ikke får det fordi de har tapt i Høyres skolekonkurranse. Men det er elevene som blir taperne.

  93 elever i Sør-Trøndelag (av 11100) har bare en skole å velge i. Om noen av disse 93 egentlig ønsker å gå på en annen skole, vet jeg ikke – men vi vet at de aller, aller fleste ønsker å gå på nærskolen sin.

  Samtidig bygger vi rødgrønne skoler med god bredde i fagtilbud, robust kvalitet og gode læremiljø. Vi vil ha valgfrihet der elevene bor. Vi vil ha en bedre skole for alle – ikke bare de få. Da hender det innimellom at noen få får nei på ønsket sitt om å gå på skole på andre siden av byen, og isteden må gå på nærskolen sin. Det skjønner jeg kan føles urettferdig for den enkelte. Men de får gå på det faget de har ønsket seg, og de får gå på en mangfoldig skole med høy kvalitet fordi alle våre skoler skal ha denne kvaliteten.

  Samtidig er det slik at når elevene går på nærskolen sin, sparer fylkeskommunen millioner på dekking av skoleskyss. Disse pengene kan vi putte inn i skolen til å gi bedre kvalitet, men Høyres svar er vel også her at elevene burde betalt bussbilletten selv. For det har de vel råd til?

  Kommentar av Tore O. Sandvik | 22/09/2010

 2. Det interessante med ditt svarinnlegg er at det i det hele tatt ikke svarer på den problemstillingen jeg reiser i mitt innlegg, og indirekte bekrefter du derfor mitt inntrykk av at AP-politikere ikke forstår hva vi sier når vi argumenterer for at folk selv må få velge hva som er best for dem.

  Du kommer med mange til dels gode argumenter som taler for nærskoleprinsippet, men du svarer ikke på hvorfor elevene selv ikke skal få bestemme hva som er best for dem. Jeg vil ikke gå inn i selve debatten om fritt skolevalg her, det vil jeg ta i et eget innlegg på bloggen min om dette temaet.

  Du har sikkert rett i at det for mange, og sannsynligvis de fleste, elever vil være riktig å velge nærskolen. Men alle er ikke like, elevene har forskjellige behov og er i en forskjellig situasjon, og det å presse alle inn i et skoletilbud som politikerne har funnet ut er det beste for elevene vil ikke være det riktige valget for alle elever. Der er det en grunnleggende forskjell i syn mellom Høyre og Arbeiderpartiet. Vi tror på at den enkelte selv vil og bør gjøre sitt eget valg og at det er det beste for den enkelte, mens AP ikke har den samme tillit til enkeltmennesket og vil på vegne av den enkelte velge hva som er best.

  Og for Høyre er det naturligvis bra at Arbeiderpartiet ikke forstår at folk ønsker å bestemme selv. Det er kanskje den viktigste årsak til at Høyre tar fler og fler velgere fra AP.

  Kommentar av Kjetil Utne | 22/09/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: