Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Har sosialdemokratiet fremtiden bak seg?


Valget i Sverige har innebært en normalisering av den politiske situasjonen i Sverige sammenlignet med resten av Europa. Ikke i noe land har sosialdemokratene stått så sterkt så lenge som i Sverige. Til vanlig har «sossarna» hatt godt over 40 % oppslutning. Denne gang greide de ved en sterk sluttspurt såvidt å holde seg over 30 %. Mens sosialdemokratene hadde et rekorddårlig valg oppnådde Høyres søsterparti moderaterna et rekordbra valg med sine 30 %.

Min påstand er at sosialdemokratiet i Europa har sin storhetstid bak seg. Det er Høyre, Moderaterna og mange av våre søsterpartier i Europa som har fremtidens løsninger.

Også i Norge har vi hatt en normalisering det siste året. Høyre har slitt i valg og på meningsmålinger i mange år, mens vi det siste året har kommet tilbake til et mer normalt nivå og enda bedre enn det. Med enkelte unntak har vi også sett en langsiktig nedadgående tendens for Arbeiderpartiet også. Ved 2009 valget oppnådde AP likevel fremgang på grunn av folks trygghetsbehov under finanskrisen. Nå er partiet på nytt under 30 % igjen, og ingenting tilsier at den langsiktige trenden tilsier ytterligere nedgang.

Hvorfor er det slik. Valgforskeren Kristin Hoff har påpekt at Høyre evner å fremskaffe nye talenter og ny politikk som møter dagens behov. Det er en politikk som er skapt nedenfra og opp og ikke ovenfra og ned slik sosialdemokratiet har en tradisjon for og det er en politikk som tar hensyn til enkeltindividet fremfor sosialdemokratiets gruppetenkning.

Selv om vi må regne med politiske krampetrekninger som skaper midlertidig oppgang for Arbeiderpartiet tror jeg vi kan glede oss over en langsiktig trend hvor partiet om noen år vil slite med å holde seg over 20 %. Det vil være sunt og bra for det norske samfunnet.

Reklamer

21/09/2010 - Posted by | Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: