Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Frp har de siste månedene hatt en dalende kurve på meningsmålingene…


…eller har de egentlig det?

Det er journalistene Lajla Ellingsen og Harry Tiller som i dagens utgave av Adresseavisen skriver at «Frp har de siste månedene hatt en dalende kurve på meningsmålingene.» Og de er ikke alene blant norske journalister om å skrive dette. Men virkeligheten er en annen. Tar vi en titt på nettstedet Poll of Polls (som samler alt av norske partimålinger) ser vi at Frp de siste månedene har hatt denne utviklingen på gjennomsnittet av alle målinger:

Mai 22,6
Juni 23,5
Juli 22,3
August 22,8
September 22,6

Og går vi tilbake til valget i september 2009 finner vi at Frp da hadde 22,9 %. Med andre ord en bemerkelsesverdig stabilitet og månedlige svingninger som er langt innenfor feilmarginen.

Nå kan jeg kanskje ikke forlange at journalister er like opptatt av meningsmålinger som oss tallnerder, men dette eksemplet er bare et av mange på uholdbare konklusjoner basert på meningsmålinger i media.

For en tid siden kunne jeg lese en overskrift som sa at Arbeiderpartiet gikk frem. Forsåvidt hadde de sine ord i behold ettersom AP gikk frem med 0,1 %, men med feilmarginer på 2-3 % for de største partiene sier det seg naturligvis selv at å snakke om fremgang for et parti på 0,1 % blir meningsløst. I nettutgaven av Adressa i dag kunne vi lese om «AP frem, Høyre og Frp tilbake:» For Høyres del var det snakk om en tilbakegang på 0,2 % som første til denne overskriften…

Meningsmålinger svinger fra måned til måned. Enkeltmålinger er derfor nesten uinteressante uten å se dem i sammenheng med andre målinger og en langsiktig trend. I dette perspektivet har vi følgende hovedtrender blant partiene i Norge:

* Høyre går kraftig frem og er omtrent like store som AP.
* Arbeiderpartiet går kraftig tilbake
* Frp ligger bemerkelsesverdig stabilt
* SV om mellompartiene svekkes ytterligere.

Et eksempel på noe som ser ut som tilfeldige utslag på enkeltmålinger er VG’s målinger i august og september for frp. De tre siste målingene viser 24,1%, 19,2% og 25,7%. Ingen andre meningsmålinger viser tilsvarende sterke utsalg for Frp den samme perioden. Det er altså grunn til å tro at Frp har ligget ganske stabilt og verken gått sterkt ned i august eller sterkt opp i september. Men avisen later som om det ikke finnes andre målinger og trekker bastante og dårlig begrunnede konklusjoner basert på egne tall. Oppgangen i september begrunner de for eksempel med at Carl I Hagen stilte som ordførerkandidat i Oslo. Ettersom VG’s egne målinger viser at sittende ordfører Fabian Stang er langt mere populær som ordfører i Oslo enn Carl I Hagen virker det usannsynlig at Hagens kandidatur skulle ha gjort noe særlig utslag på Frp’s tall.

Hver måned offentliggjøres ca 10 nasjonale meningsmålinger. I tillegg kommer et enormt antall lokale kommunemålinger i tiden frem til valget. Vi vil oppleve at avisene fortsatt vil komme med dårlig begrunnede analyser og manglende vilje til å forsyne oss lesere med bakgrunnstall.

Det er synd.

Reklamer

17/09/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , ,

3 kommentarer »

 1. Hei.
  Det er sikkert mulig å nyansere et slikt bilde dersom man legger sammen mange ulike målinger.Men vårt tallmateriale stammer fra de meningmålingene vi bruker, og som vi selv kan stå inne for rent kvalitetsmessig, og som vi har tilgang til bakgrunnsmaterialet for. Så lenge man bruker samme meningsmålingsbyrå så vet man samtidig at vektingen av tallene er lik, og noe vi kan stå inne for.
  De viser følgende for Frp:
  Mai: 21,5 %
  Juni: 20,1 %
  Aug: 20,8 %
  Sept: 19,5 %
  Det er en fallende kurve på de målingene som vi støtter oss til. Det er godt mulig at analysen samlet sett viser en mindre fallende tendens, men jeg (og Adresseavisen) kjenner altså ikke bakgrunnstall for målinger vi ikke eier innholdet av.
  Mvh
  Harry

  Kommentar av HarryTiller | 17/09/2010

 2. Hei Harry!

  Det kan godt være at folk flest ikke er like opptatt av disse detaljene som meg, men jeg synes fortsatt ikke at argumentasjonen helt holder mål:

  * Dere opplyser ikke at det er Respons sine målinger dere viser til når dere trekker denne konklusjonen.
  * Når man bare forholder seg til et meningsmålingsinstitutt blir naturligvis feilmarginen større. En nedgang på 0,6 prosentpoeng fra juni og 2 prosentpoeng fra mai er begge deler innenfor feilmarginen.
  * Det vil være naturlig å drøfte den usikkerheten som foreligger fremfor å komme med bastante konklusjoner, særlig når tallene fra eget byrå muligens kan avvike noe fra andre byråer. Ikke minst vil det være interessant å få tilgang på flere underlagstall.

  Når det er sagt kan det være at utsagnet om Frp’s tilbakegang kan vise seg å stemme for siste måned. Ettersom VG’s tall viser en Frp-fremgang på 7 prosentpoeng (med en nesten tilsvarende nedgang måneden før) bidrar dette til at Frp nesten unngår tilbakegang i gjennomsnittstallene for september mens virkeligheten kanskje skulle vært en nedgang på opp mot ett prosentpoeng.

  Vi kan altså ane en mulig begynnende nedgang for Frp…

  Kommentar av Kjetil Utne | 17/09/2010

 3. meningsmålingene går opp og ned som en heis.Har AP bestilt
  denne meningsmålingen om framgang ?

  JILL

  Kommentar av JILL WHITE FANEBUST | 17/09/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: