Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Om klokker, tepper og evnen til å lytte


Når vi i forrige uke fikk høre og lese om gavene som statsrådene Gahr Støre, Navarsete og Strøm-Erichsen har mottatt siden de kom inn i regjeringen i 2005, lurte jeg på om de har oppholdt seg i den samme verden som meg. Smøring og korrupsjon har nemlig vært et hett og stadig tilbakevendende tema i media og i samtalen mellom folk siden begynnelsen på 2000-tallet. Men disse regjeringsmedlemmene har likevel mottatt gaver for titusener uten å tenke over det problematiske ved dette. Hva sier dette om deres evne til å lytte til det som rører seg blant forlk flest?

I 2002 eksploderte Statoilsaken. Dagens Næringsliv fikk et tips om at Statoil hadde en avtale med Horton Investments på skatteparadiset Turks & Caicos Islands om å betale tilsammen 115 millioner kroner i «konsulenthonorar» i forbindelse med aktiviteter i Iran. Saken endre med at Statoil innrømmet korrupsjon.

Noen år senere, i 2005, var det SINTEF’s tur. Toppsjefen for Sintef Petroleumsforskning ble tiltalt, og senere frikjent, for korrupsjon, og Sintef betalte en millionbot for forholdet.

I årene fra Statoilsaken oppsto har det i næringslivet vært stor oppmerksomhet rundt dette med smøring og gaver. Mange som før tok imot «smøreturer» til OL og andre store mesterskap sa nå nei. Myndighetene strammet inn skattereglene.

Ingen, og minst av alle vi som er aktive i det politiske liv, bør derfor kunne si at man ikke visste hvor problematisk dette var. Likevel tar utenriksminister Jonas Gahr Støre mot 5 tepper som han tar med hjem (verdi 19.000 kr), Forsvarsminister Anne Grete Strøm-Erichsen tar i mot flere tepper og en klokke (verdi 55.000 kr) og Samferdselsminister Liv Signe Naversete tar i mot et armbånd (verdi 27.000 kr). I tillegg mottok statsminister Jens Stoltenberg teppegaver (verdi kr 39.000)i sin første statsministerperiode.

Flere av statsrådene har vært skjødesløse i forhold til regelverket. Tildels er gavene ikke korrekt taksert eller de er ikke registrert i Stortingets register slik de skulle vært. Alle har imidlertid betalt skatt for gavene. Disse formalitetene burde naturligvis ha vært i orden, men de representerer likevel mindre alvorlige forhold. Jeg tror ikke regjeringsmedlemmene bevisst har unndratt seg regelverket.

Små symbolske gaver er problemfritt, men når vi snakker om verdier på flere titusener, har korrupsjonseksperten John M Andersen rett i at disse gavene er problematiske og muligens i strid med loven.

Det aller mest betenkelige er hva disse sakene sier omregjeringens evne til å lytte. VG spør Navarsete om hun ikke reagerte når hun fikk gaven. – Reagerte du ikke på verdien av gaven?

– Nei, jeg reagerte ikke da. Jeg ante ikke verdien før jeg fikk den taksert flere måneder etterpå, sier Navarsete til VG Nett.

Hverken hun eller de andre statsrådene har altså skjønt hvor alvorlig dette er. Til tross for at det har foregått en nasjonal debatt om korrupsjon og smøring. Tror de at det bare er næringslivsledere og byråkrater som kan påvirkes av gaver? At de selv er ufeilbarlige?

Kan det være at denne manglende forståelsen skyldes det nettverket de har og hvem de omgås i det daglige. Jonas Gahr Støre ble i forbindelse med sin bursdagsfeiring kritisert for at han inviterte kronspinsparet til feiringen. Jeg deler ikke den kritikken. Men det er et problem hvis alle man omgås tilhører det samme miljøet, har de samme «politisk korrekte» holdningene. Er det ingen i denne omgangskretsen som har reagert på at statsrådene har mottatt slike ekstravagante gaver og beholdt dem til privat bruk?

I Trondheim har rådmannen benholdt sin millionlønn selv om han slutter i sin gamle jobb. Det er det ingen grunn til å kritisere ham for. Men det er noen som har gitt ham denne gullkantede avtalen som folk flest reagerer sterkt på etter at han slutter frivillig. Det er grunn til å stille det samme spørsmålet i denne saken. Er det ingen i Rita Otterviks omgangskrets som forteller henne at dette er galt?

I det siste bystyremøtet sa jeg at det er grunn til bekymring når folk i Trondheim opplever at kommunens politikere ikke er i stand til å lytte. Bakgrunnen var innsnevringen av veien inn til sentrum i Ila som har ført til store køer. Politikere må innimellom ta upopulære beslutninger, men hvis folk opplever det de opplever som meningsløst, vil de miste respekten og i neste omgang blir det vanskelig å få folkets aksept for å ta tunge tak når det er nødvendig. Varaordfører Knut Fagerbakke likte ikke det jeg sa. Å lytte til folk er det samme som å være en populist og det bør man ikke være…

Jeg tror evnen, og ikke minst VILJEN, til å lytte til hvilke strømninger som beveger seg blant folk er viktige egenskaper for politikere. Det betyr ikke at alle saker skal avgjøres etter meningsmålingsmetoden. De rødgrønne partiene har mistet stor støtte både nasjonalt og lokalt i Trondheim. Jeg tror det for en stor grad skyldes en manglende åpenhet, ydmykhet og en manglende evne til å lytte. Hvis de ikke er i stand til å korrigere kursen vinner Høyre valget både i 2011 og i 2013.

Reklamer

06/09/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , ,

5 kommentarer »

 1. I cannot accept your canon that we are to judge Pope and King unlike other men, with a favorable presumption that they did not wrong. If there is any presumption it is the other way against holders of power, increasing as the power increases. Historic responsibility has to make up for the want of legal responsibility. All power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely. Great men are almost always bad men, even when they exercise influence and not authority: still more when you superadd the tendency or the certainty of corruption by authority

  Ganske enkelt forklart, Med makt følger korupsjon.

  «sciencie est potencia»
  «Power and corruption go hand in hand, the one paralell to the other»

  Kommentar av Lasse Leiros | 07/09/2010

 2. Det er SVÆRT utbredt med smøring.
  I min bransje er det en REGEL og ikke noe unntak.
  Smører man ikke får man mindre kontrakter. Hvis leverandører ikke tilbyr oss noe – velger vi oftest en konkurrent som tilbyr oss turer og frynsegoder.
  Ikke det beste å tenke på, men det er virkeligheten.

  Om jeg betaler 15 000kr i tur/varer mm for å få en ordre som gir 100 000kr i avanse – så er det verdt pengene. 15 000kr er hva en avisannonse koster. Og den er ikke stor..

  Hvis jeg kjøper inn varer for 50 millioner i året, og den ene produsenten betaler 2-5 turer i utlandet, hvor alt er dekket.. og de gir meg klær, sportsutstyr, middager på fine restaurantere og kanskje en sydentur med familien.. ja da er det klart at jeg velger de som hovedleverandøren min. Uansett om det er andre som har tilsvarende varer av samme kvalitet. Når kunden spør om tilbud, så blir de førstevalget mitt. Står kunden i butikken og valget står mellom to merker, så anbefaler jeg litt diskrete den fra det gavemilde firmaet.

  Nå har jeg et firma som betaler videreutdanning for noen av oss. Det koster 68 000kr pr mann. Det kan vi ikke takke nei til. Det øker vår kompetanse. Det er utgifter vi sjelden ville ha sett oss råd til å bruke. Men som gave er det helt topp. Vi jobber derfor ekstra for å få solgt dette firmaets varer siden kickback øker mer jo mer vi selger.

  Vi har et annet firma som betaler for firmabil leasing OG drivstoff. Det er en helt standard Mondeo, men det ser vi selvsagt som positivt. Jeg skjønner at det ikke er lov, men vi takker ikke nei siden det har så mange fordeler.

  Kommentar av kgggge | 08/09/2010

 3. Vi får følgende fra våre leverandører:
  1. Sykler til Birken ca annethvert år. Vi får også all service på de dekket på den lokale sportsbutikken her i Bærum.
  Lagring av sykler på vinteren er også dekket, samt transport til Birken.
  2. Vi får dekket overnatting/mat i forbindelse med Birken, samt massage på spa etterpå. Alt med Birken blir dekket at vi har opprettet en idrettsklubb hvor vi får dette som sponsorgave. Overnatting/tranport/mat/drikke/spa kalles en Birkenpakke.
  3. Vi får låne hytten i Lillesand et par uker i løpet av året. Da er skjærgårdsjeep med bensinkort inkludert.
  4. Vi får dekket noen messer i utlandet hvert år. Det er i London, Dusseldorf, Hanover og Barcelona. Annet hvert år er vi også i Paris. Da er hotell, mat, transport og en del serverdigheter dekket. Vi får også to dager hvor kvelden er satt opp med forskjellige happenings/middager/nattklubber/opera og annet.
  5. Vi får en tur til Kanariøyene på kurs. Vi lærer ingenting der. Det er kun for å spille på golfbaner av bra kvalitet på vinteren.
  6. Vi får dekket kurs på Folkeuniversitet, noen nettstudier og andre rene fagkurs. Har lagt merke til at det står kursnavn, firmapakke og så navnet på firmaet på papirene. Ikke noe er spesifisert i våre navn. Registrering av personlige navn skjer først etter at vi har startet kurset og fått utlevert materiell.

  Alle disse tingene er jo med på å gjøre det mer gøy å jobbe. Vi forsøker å øke vårt salgsområde for å selge mer fra disse leverandørene. Vi liker jo å bli satt pris på. Med litt anstrengt personlig økonomi er dette også ting i hvertfall ikke jeg hadde hatt penger til.
  Det er sikkert også en måte disse firmaene kan øke sitt salg på uten å redusere prisene, og da unngå prisdumping i markedet deres.

  Kommentar av Henrik | 08/09/2010

 4. Til Henrik og Kggge:

  Jeg synes ikke det dere skriver om er helt sammenlignbart med hva våre regjeringsmedlemmer har gjort.

  Hvis det dere beskriver er til dere personlig uten at arbeidsgiver kjenner til det og godkjenner det er det problematisk og tilsvarende er det problematisk hvis det er goder som ikke er relatert til jobben og ikke beskattes. For eksempel er det ikke bra for en bedrift hvis en innkjøper på grunn av smøring kjøper inn produkter som er dårligere eller dyrere enn man ellers kunne fått.

  Det er det som er problemet med gaver til statsrådene også. Fører den til at statsrådene eller regjeringen treffer andre beslutninger enn det de ellers ville gjort?

  Kommentar av Kjetil Utne | 08/09/2010

 5. Jeg opprettet en press gruppe paa facebook:
  «Liv Signe må gå»
  bli med alle sammen!

  Kommentar av Trygve | 08/09/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: