Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Kan Knut Storberget overleve økokrimskandalen?


«Ranet av norske myndigheter» er overskriften Dagbladet bruker på en reportasje fra Brasil om Per Sandberg (leder for Stortingets justiskomite) og hans besøk hos Arvid Birkeland og Trygve Kristiansen. Jeg har skrevet om Arvid Birkelands sak mange ganger. Kort sagt dreier saken seg om at han har vært fengslet og nå sitter i husarrest for beskyldninger om hvitvasking av penger. Anklagene fra brasiliansk politi bygger i stor grad på et mangelfullt og misvisende dokument fra norske økokrim, og selv om Økokrim har laget en ny og korrigert rapport, nekter de å oversette den til portugisisk og overlevere den til brasiliansk rett på en korrekt måte ifølge brasilianske regler.

En av de mer spesielle sidene av saken har vært et bankdokument som skulle vise at det var en sammenheng mellom nordmennene og den kriminelle Rasool-familien. Dette har senere vist seg å være en forfalskning. Nå har Sandberg oppdaget at dette forfalskede dokumentet har vært sendt fra brasiliansk politi til Økokrim. Økokrim har så brukt dette dokumentet i sin egen ufullstendige rapport og sendt tilbake til Brasil med norsk «godkjent-stempel» på. Norsk politi har altså «hvitvasked» forfalskede beviser!

Heldigvis kommer fakta nå på bordet. Det skyldes ikke norsk politi, som tvert imot har gjort hva de kan for å la være å bidra. Det skyldes heller ikke justiskomitemedlem Jan Bøhler fra Arbeiderpartiet som gjorde hva han kunne for å stoppe Per Sandbergs reise til Brasil. Justisminister Knut Storberget har blitt oppfordret av flere opposisjonspolitikere til å rydde opp i saken men har hevdet at alt var som det skulle være tiltross for sterke indikasjoner på det motsatte. Og tilslutt, Trond Giske som fungerte som Storbergets vikar i fjor vinter, gjorde like lite for å hjelpe de to trønderne som i flere år har ventet på et varslet justismord i Brasil.

Det gjenstår ennå å se hvordan sakene til Birkeland og Kristiansen ender, men hvis de opplysningene som nå er kommet frem skulle vise seg å være korrekte er det grunn til å stille spørsmål ved om Knut Storberget kan overleve som justisminister. Når saken avsluttes i Brasil bør Stortinget sørge for at saken granskes. Så får resultatet av granskingen avgjøre hva som bør skje med Storberget.

Men uansett om Storberget skulle ha sitt på det tørre rent juridisk representerer hans opptreden i denne saken en arroganse og mangel på menneskelighet som er vanskelig å akseptere. Fra opposisjonspartiene har blant annet Erna Solberg og Trine Skei Grande engasjert seg i saken ved siden av Per Sandberg. Men dessverre har vi en flertallsregjering som gjør som de vil. Uansett om det rammer norske borgere.

Men håpet er nå større enn på lenge.

31/08/2010 - Posted by | Arvid Birkeland saken, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , ,

3 kommentarer »

 1. Det er godt Kjetil, å se og lese at du og mange fler nå sitter med så god sakskunnskap at de ansvarlige ikke vil kunne flykte fra sitt ansvar! Til granskning trengs 1/3 dels flertall det skulle være sikret gjennom dere i H,V og Frp. Det lysner også i Brasil! Det er ikke lett for dommer Jambo og påtalemyndighetene å gå imot sin egen etterforskningssjef Hounie og hans uttalelser til Per Sandberg om at det ikke er svarte penger og heller ingen hvitvasking! Dette har vært brukt som grunn for beslagene! Nå er uttalelsene til oversetting og vil bli pressentert justisia asap. Mye tyder likevel på at reportasjen i Dagbladet allerede har landet på myndighetenes bord. Det ryktes om hektisk møte aktivitet på dommerens kontor! Vi venter nå i spenning på hvilke tiltak dommer Jambo setter i verk.

  Kommentar av arvid birkeland | 02/09/2010

 2. Etter hva jeg forstår, er det mest graverende den iformasjon som er gått fra norsk politi via Interpool til brasiansk politi. Det sies at feilene der er langt verre enn i Økokrim-rapporten. Så langt har vel ingen fått tak i den informasjonen. Det sies at den kommer fra Oslo-politiet,ikke Økokrim. Hvis dette ikke kommer på «bordet» tror jeg saken kan «koke bort».

  Kommentar av Christian | 03/09/2010

 3. Moral er en ting og juss ofte noe annet. Hvorvidt Storberget har brutt noen lov vet jeg ikke, men det er viktig å få alle fakta på bordet ved hjelp av en granskning når denne saken er over. Så får vi se om det er grunnlag for å stille Knut Storberget til ansvar.

  Moralsk, og politisk, er det for lengst grunnlag for en sterk kritikk mot ham.

  Kommentar av Kjetil Utne | 03/09/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: