Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Verdens sjette beste land


Vi har vært vant til at Norge topper disse kåringene av «Verdens beste land å bo i», men denne gang dumper vi ned til 6.plass i Newsweeks grundige kåring. Hvorfor?

Om vi er nummer 1 eller nummer 10 spiller igrunnen liten rolle. Vi har det nok bra uansett, men det er grunn til å ta en titt på hvilke faktorer som trekker Norge nedover.

Newsweek gir poeng etter en rekke forskjellige kriterier i seks forskjellige kategorier: Utdanning, helse, livskvalitet, økonomisk dynamikk og det politiske system. Generelt gjør vi det ikke overraskende svært bra på det politiske system (nr 2) og på livskvalitet (nr1). Det førstnevnte går på politisk stabilitet, valgdeltagelse og lignende mens det siste måles etter faktorer som likestilling, lønnsforskjeller o.l. Vi liker kanskje å tro at vi har verdens beste helsesystem, men slik er det ikke. Vi har for eksempel både Spania og Italia foran oss med vår 7.plass.

Mer interessant er det at vi er nede på 21.plass i økonomisk dynamikk. Her måler Newsweek slike ting som vekst i produktivitet, hvor enkelt det er å starte nye bedrifter og innovasjonsevne. En annen undersøkelse viste nylig at Norge kun er nr 19 i Europa når det gjelder innovasjon og vi vet fra før at Norge er en sinke når det gjelder forskning. Dette dreier seg altså om vår fremtid. En dårlig plassering i denne kategorien sier noe om at Norge har sin storhetstid bak seg hvis vi ikke greier å gjøre noe med dette.

Enda verre er det at vi har 33.plass innen utdanning. Det er kanskje ingen overraskelse at vi ligger dårlig an. En rekke internasjonale undersøkelser har vist det samme. Og vi bør definitivt gjøre noe med dette.

Reklamer

17/08/2010 - Posted by | Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: