Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Politisk moral og regjeringens kyniske bruk og kast politikk


De siste dagene har Bjarne Håkon Hansen preget media. Han skal visstnok ha opptrådt umoralsk ved å påta seg et oppdrag for en kunde som vil tape på regjeringens forslag til å ramme de private barnehagenes økonomi. Jeg må innrømme at jeg sliter med å forstå hva som skal være så umoralsk med dette. Og ikke kan jeg se at hylekoret fra regjeringspartiene mot den tidligere AP-statsråden har inneholdt noen forklaring på hvor det umoralske i hans opptreden ligger heller.

Derimot forstår jeg naturligvis at de ikke LIKER at han inntar et annet standpunkt enn den regjeringen han selv tilhørte inntil valget for et års tid siden. Pussig nok oppstår denne moralske indignasjonen fra Arbeiderpartiets først når Hanssen blir en motpart. Reglene for overgangen fra politikk til PR-rådgivning bør være klare og strenge, men det er politikernes eget ansvar å utforme disse reglene. Lite tyder på at Hanssen har vært vesentlig involvert i barnehagesaken i den FORRIGE regjeringsperioden. Han har ikke opptrådt som lobbyist, kun tatt en telefon til en partifelle for å sjekke opp hvor saken sto i prossessen. Da ser jeg ikke det store problemet.

Derimot er regjeringens håndtering av barnehagesaken et uttrykk for mangel på moral. Regjeringen behandler private barnehageeiere kynisk. For å oppnå sitt eget løfte om full barnehagedekning har de brukt private utbyggere. Det ville vært umulig å oppfylle løftet uten de private. På grunn av at private drivere kun har fått 85 % av det offentlige barnehager mottar i statsstøtte. Dermed har staten spart 1-2 milliarder kroner pr år på de privates innsats. Attpå til viser Kunnskapsdepartementets egne undersøkelser at foreldrene er mer fornøyde med tilbudet i private barnehager enn i de kommunale.

Takken de private nå får hvis forslagene i høringskastet blir iverksatt er redusert mulighet til å ta ut utbytte og en mulighet for kommunene til å inndra opparbeidede verdier. Dette er en kynisk bruk og kast politikk som viser en total mangel på moral. Aller verst er kunnskapsminister Kristin Halvorsen. I et TV 2 intervju i valgkampen i 2005 sa hun at «For meg er dette så viktig at du er kvitt meg hvis jeg ikke får til dette (Full barnehagedekning innen utgangen av 2008)». Til tross for at hun fikk stor hjelp av private barnehager (54 % av alle barnehager er private) greide hun ikke dette målet. Hun brøt sitt løfte. Nå vil hun straffe dem som hjalp henne. Det er politisk umoral.

Barnehagegrunderen Merethe Soløy gir oss noen fakta om private grundere i barnehagesektoren i et debattinnlegg www.barnehage.no:

«ER DETTE LUKRATIVT?:Erlend Bullvåg, handelshøgskolen i Bodø, har forsket på Entreprenørskap i barnehagesektoren: 6700 barneh, 54% er private.125000 barn i private barneh. Private omsetter for 12 milliarder. Lønnsomheten er svak, 2,2%, 1 av 3 taper penger, 50% går om lag i 0. Utbytte, 89 mill som også inkluderer lønn. Utgjør 0,7% av den private barnehagepotten. Er det dette som er problematisk for Lisbeth Rugtvedt og staten?»

Bjarne Håkon Hanssen har nå tatt bladet fra munnen og stiller et meget betimelig spørsmål. Hva blir det neste? Skal staten nå også stramme inn ebtingelsene for private barnevernsinstitusjoner, drivere av asylmottak, helseinstitusjoner og andre. Det er nesten så jeg ønsker ham velkommen som medlem i Høyre. Når han er fri fra de begrensningene det innebærer å være medlem av regjeringen tør han å si det som det er. Regjeringens politikk preges av allergi mot private løsninger. Det koster skattebetalernje store beløp. Men det bidrar også til et mindre mangfoldig tilbud med dårligere kvalitet.

Hvis dette er effekten av at rødgrønne statsråder går av, ønsker jeg at flere følger Bjarne Håkon Hanssens eksempel.

Reklamer

03/08/2010 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , ,

3 kommentarer »

 1. Helt enig med deg! Godt skrevet.

  Kommentar av Gøril Bergh | 03/08/2010

 2. Applaus!!!

  Og så en liten korreksjon: Hun lovte at vi skulle være kvitt henne hvis hun ikke hadde oppfylt løftet allerede innen utgangen av 2007, ikke 2008.

  For øvrig utgjør utbyttet det er snakk om vel 3,5 promille av de totale barnehagekostnadene. Jeg skulle likt å se den (utenfor SV) som klarer å kalle dette store summer og / eller påstå at det offentlige hadde klart det bedre!

  Kommentar av IvarE | 03/08/2010

 3. 65 % AV ALLE BARNEHAGER ER EID AV PRIVATE.UTEN DEM VILLE
  DET TATT ÅRVIS FØR DET HADDE VÆRT FULL BARNEHAGEDEKNING.
  STATEN HAR EIERINTERESSE I DEM.TAR UT UTBYTTE FRA DEM
  MEN ANDRE PARTEN SOM ER EID AV PRIVATE SKAL IKKE TA
  UT UTBYTTE.DETTE VISER SEG REGJERINGEN VIL IKKE PRIVATE
  FIRMA SKAL GÅ MED OVERSKUDD OG TA UT UTBYTTE.
  ØNSKER KUN STATLIGE FIRMA SKAL GÅ MED OVERSKUDD.
  REGJERINGEN TALER HER MED 2 TUNGER.

  JILL

  Kommentar av JILL WHITE FANEBUST | 03/08/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: