Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Senterpartiet på ville veier


Sommeren er tid for agurknyheter. I går var det en senterpartipolitiker som ville stoppe avisenes øl- og vintester med tilhørende terningkast. Selv om forslaget er et angrep på ytringsfriheten må forslaget betraktes som så useriøst at det ikke fortjener ytterligere kommentarer.

Mer interessant er det å ta en titt på Senterpartiets innsats for å «ta hele landet i bruk». Før valget i 2005 gikk partiet høyt på banen og lovte å flytte 6000 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I virkeligheten ble bare noen titalls arbeidsplasser flyttet samtidig som Oslo fikk flere tusen nye statlige arbeidsplasser. Sør-Trøndelag var blant fylkene som mistet statlige arbeidsplasser under den rødgrønne regjeringen. Ingen bør være overrasket over denne utviklingen. Regjeringen styres tross alt av det sentralistiske Arbeiderpartiet.

For SP har det vært viktig å vise til resultater, nærmest koste hva det koste vil. Derfor feiret partiets forrige leder Åslaug Haga det som en seier når hun i forrige stortingsperiode fikk regjeringen med på å flytte Veterinærhøgskolen fra Oslo til Ås. Flyttingen var beregnet å koste 2,3 milliarder kroner. Mer enn nok vil nok de fleste mene. Men nå viser det seg at kalkylene sprekker med minst en milliard kroner.

Årsaken til overskridelsene er hovedsakelig at jordvernhensyn og arkeologiske hensyn tvinger frem en dyr utbyggingsløsning hvor man blant annet må rive en del eksisterende bebyggelse. Partiet som kanskje er mest opptatt av jordvern hadde altså ikke tenkt på at en utvidelse av universitetet i landbrukskommunen Ås med ville skape konflikter med jordvernhensyn. Likefullt var det åpenbart så viktigt å vise handlekraft med hensyn til utflytting av statlige arbeidsplasser fra Oslo at man var villig til å betale mer en milliard ekstra for det. Når virksomheten ved universitetet og høgskolen skal utvides i fremtiden blir det nok likevel vanskelig å unngå bruk av dyrket mark.

Avstanden fra Lindern i Oslo hvor Veterinærhøgskolen ligger i dag og Ås er litt over 3 mil og ifølge Gule Sider er reisetiden ca en halv time. Dette betyr at både studenter og ansatte ved høgskolen kan bli boende i Oslo. Osloområdet er uansett et felles arbeidsmarked. Utflytting av statlige arbeidsplasser er riktig av mange årsaker, og man må også akseptere at det koster noe. Men når man bruker milliardbeløp på en symbolflytting som ikke betyr noe bidrar det bare til å gi regjeringen et alibi i distriktspolitikken. Eller enda verre. Kostnadene ved å flytte er så store i forhold til hva man oppnår at det vil blir brukt av sentraliseringstilhengerne for å stoppe viktig og riktig utflytting av statlige arbeidsplasser i fremtiden.

Reklamer

21/07/2010 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , ,

2 kommentarer »

  1. Enda et eksempel på symbol»handlekraft»,ferdig flyttet tipper jeg at med den vanlige norske «kalkylen» som ser ut til å foretas etter terningkast eller ved hjelp av spåkone, så ser vi 5 mrdtallet. Bruk
    pengene på forskning istedet.

    Kommentar av K | 21/07/2010

  2. Flyttingen ble vedtatt, til tross av alle faglige råd. Men siden ingen politiker vil innrømme feil, uansett hvor høy kostnaden blir, vil flyttingen finne sted. Forresten, hvor bor Åslaug Haga? Ås, selvfølgelig.

    Kommentar av samantha | 21/07/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: