Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

En uke fylt av politikk?


For noen vil sikkert Linda Hofstad Hellelands forslag om å arrangere en politisk festival i Trondheim fortone seg som et skrekkscenario. Ei helg eller kanskje ei hel uke fylt med politikk? Er det ikke nok med at politikerne skal plage oss noen uker foran valget annethvert år? Skal de i tillegg prege byen med politikk noen dager hver sommer?

Politikerveckan i Visby på Gotland har blitt en gigantisk suksess. Almedalsveckan har blitt et must for alle svensker som er opptatt av politikk. Og man skal være klar over at politikk er mye mer enn partipolitikk. Her er noen av programpostene i årets uke:

* En bild säger mer än tusen kulor – en samtale mellom flere av Sveriges beste fotografer.
* Framtidens ledarskapsbehov inom vård och social omsorg, seminar.
* Sociala medier Talkshow – Live på plats och på nätet, frokostsamtale.
* Efterfrågat – utfrågning och politisk satir

Politikerveckan startet med at Sosialdemokratene begynte å samle sine tilhengere i Visby hver sommer. Det trakk media dit og deretter begynte de andre partiene i tur og orden å samle sine tilhengere der for å dra nytte av medias tilstedeværelse. Det førte igjen til at alle som var interessert i å påvirke politikerne laget sine egne seminarer, utstillinger og festligheter i Visby for å treffe politikerne. Det var næringsorganisasjoner, bedrifter, miljøorganisasjoner, fagbevegelsen og mange andre. Alle disse menneskene er interessert i politikk i bred fordtand, men ikke bare det. De vil oppleve kultur, spise, drikke og kose seg.

Almedalsveckan har derfor vokst og vokst, spesielt de siste årene. Fra 2001 har antallet arrangementer økt fra 50 til 1395. Helse og omsorg er best populært med 180 arrangementer. Næringsliv har 135 arrangementer og barn og ungdom 130.

Den første uken i juli er et godt tidspunkt for et slikt arrangement også i Trondheim. De besøkende kan ta med seg familien sin ettersom det er ferietid og skolene er stengt. Det er en overgangsperiode mellom jobb opg ferietid. Ved å velge det samme tidpunktet som Sverige vil det også være mulig å dele på internasjonale gjester. Al Gore og Arnold Schwarsenegget kan i løpet av et par dager treffe politisk interesserte mennesker i både Norge og Sverige.

For min egen del er det dessuten morsomt å tenke på at jeg allerede for 5-6 år siden foreslo en slik festival, den gang uten alt for stor respons. Nå håper jeg på større interesse. Et slikt arrangement ligger også godt til rette for et tverrpolitisk samarbeid. Det hjelper ikke om ett av partiene setter igang med noe slikt. Her må ihvertfall alle de store partiene være med.

Et slikt arrangement kan få stor betydning for Trondheim og Trøndelag. Det viktigste er naturligvis at alle som er interessert i politikk i bred forstand kan få noen spennende opplevelser og lære mye nytt. Sett fra reiselivets side vil en politikerfestival skape mye ekstraomsetning i form av gjestedøgn på hotellene, restaurantbesøk, taxiturer, konserter og mye mer. Men viktigere er det at dette også vil være en mulighet for kunnskapsmiljøene og næringslivet i Trondheim til å markere seg overfor det politiske Norge.

Skal vi satse på å etablere Norges første politikkfestival sommeren 2011?

04/07/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized, Utenrikspolitikk | , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: