Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Yrkesforbud og Rosendal


Adresseavisen melder i dag at Morten Diesel Dahls fortid i Hells Angels er årsaken til at Rosendal Kulturdrift AS, hvor Diesel Dahl eier 20 %, ikke fikk kjøpe det gamle kinobygget. Bakgrunnen skal være «hint» fra politiet. Dette er yrkesforbud, og Morten Diesel Dahl har grunn til å være opprørt.

For Høyres del kan jeg slå fast at dette ikke har vært noen del av begrunnelsen. Høyre har hele tiden ønsket å selge bygget til høystbydende, men når det ble lagt opp til å overdra bygget gratis til kulturformål har Høyre ønsket at alle interesserte parter skulle likestilles. Rosendal Kulturdrift la frem et konsept som var såpass bra at vi ønsket å overdra bygget til dem. Slik ble det imidlertid ikke fordi flertallet i formannskapet (de rødgrønne partiene) hadde en annen agenda.

Det er politiets oppgave å motarbeide all kriminell virksomhet. Ikke minst er var det mye skremmende informasjon vi fikk gjennom dokumentarfilmene om de internasjonale motorsykkelklubbene i NRK og TV2. Derfor er det litt paradoksalt at politiet i Trondheim ikke kontrollerer den illegale skjenkingen som skjer på mange av motorsykkelklubbene i Trondheim. Juridisk kontor i Trondheim kommune, som er ansvarlig for skljenkekontrollen i Trondheim, har etter loven ikke anledning til å kontrollere andre enn de som har skjenkebevilling. Derfor har de oppfordret politiet til å kontrollere de illegale skjenkestedene, med lite respons.

Samtidig som politiet gjør lite for å stoppe den illegale skjenkingen, gir de i realiteten et tidligere Hells Angells medlem som Morten Diesel Dahl yrkesforbud ved å hinte om at han fortsatt har tilknytning til organisasjonen. Hvorvidt noen av de politiske partiene har tatt hensyn til disse hintene når de har gjort sitt valg i denne saken vet jeg ikke, men hvis det har skjedd gjør de i realiteten Diesel Dahl rettsløs. Politiet inn rømmer at de ikke har noe konkret på Diesel Dahl men bidrar likevel til at han ikke får kjøpe Rosendal. Ettersom påstandene kommer som hint som er fremført i et lukket rom blir Diesel Dahl fratatt enhver mulighet til å bestride påstandene og gjør ham derved rettsløs.

Diesel Dahl har naturligvis rett i at det blir helt urimelig å holde ham ansvarlig for noe Hells Angels gjør, fem år etter at han meldte seg ut. Og han har rett i å stille spørsmål om når han vil bli spiselig for myndighetene. Det er ikke særlig motiverende å jobbe med prosjekter som gagner byen samtidig som han får beskjed om at han ikke er ønsket.

Yrkesforbud skjer visstnok i andre miljøer også. Kommentator Elin Ørjasæther i E24 skrev nettopp en kommentar om Asle Toje med doktograd fra amerikanske Cambridge om EU’s sikkerhetspolitikk. Denne internasjonalt respekterte toppforskeren får ikke fast jobb ved norske forskningsinsitutter. Nobelinstituttets Geir Lundestad er blant dem som er forundret over at ingen vil ha denne dyktige forskeren. Elin Ørjasæther mener at forklaringen kan være enkel. Asle Tojo har bakgrunn fra Fremskrittspartiet. Det er neppe stuerent i de statlige forskningsinstitusjonen som for ekseml NUPI ledet av AP-mannen Jan Egeland.

Slik bør det naturlighvis ikke være. Tvert om trenger disse miljøene alternative tanker. Man trenger noen som tenker utenfor den tradisjonelle sosialdemokratiske boksen. Slik er det også i andre miljøer. Jeg har fått signaler fra folk som arbeider i NRK om at tilknytning til partier på høyresiden reduserer dine karrieremuligheter.

Ingen kan naturligvis bevise at politisk tilknytning er årsaken til at noen ikke får en jobb de ønsker seg. Det er såpass mye skjønn som ligger til grunn ved ansettelser at det alltid vil finnes gode grunner til å velge dem man ansetter. Men når en kandidat som er en ubestridt ener innen sitt felt ikke får fast jobb i Norge er det i realiteten yrkesforbud. Dette kan vi ikke leve med i lengden. Det er vi som er den store taperen.

Reklamer

30/06/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Nasjonal politikk, skjenkepolitikk, Utenrikspolitikk

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: