Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Er det politikerne eller kapitalistene som har ansvaret for problemene i verdensøkonomien?


En av landets mest kyniske aksjespekulanter, Øystein Stray Spetalen, skapte stor furore da han for få dager siden gikk ut i Dagens Næringsliv og varslet slutten for kapitalismen. Spetalen har rett i mye av sin kritikk mot dagens system, for eksempel kritikken mot de store utenlandske bankene som tar en uforholdsmessig stor risiko ved å investere i risikofylte papirer, betaler store bonuser og til slutt lar myndighetene redde dem. Spetalen har rett i at den som mottar gevinstene når spekulasjonene slår til også betale regningen når det går galt. Når du må ta konsekvensen av egne feilvurderinger vil du også være mer forsiktig med hvordan du investerer, og mer av pengene vil gå til sunne investeringer i langsiktige industriprosjekter og infrastrukturprosjekter.

Men Spetalen er også kjent for å komme med dommedagsprofetier når det gagner ham selv, for eksempel ved å spå aksjemarkedet nord og ned når han selv sitter klar med masse cash for å kjøpe seg opp til lavest mulig priser. Jeg er også enig i kritikken fra Elisabeth Grieg:

«Grieg mener det blir helt feil ikke å ville delta i det europeiske fellesskapet: – Det er en egoistisk holdning å innta, og det står i motsetning til det Spetalen egentlig prøver å få frem; nemlig at det ikke er de få, rike som skal tjene på systemet. På denne måten slår han ihjel sin egen argumentasjon. Jeg har tro på fellesskapsløsninger. Vi er i en usedvanlig heldig situasjon i dette landet, og det bør vi ta innover oss,» sier Grieg til DN.

Kommentarene fra regjeringskvartalet var ganske forutsigbare. «Det er ikke jeg som er enig med Spetalen, men Spetalen som er blitt enig med oss. Vi har i flere tiår stått for en politikk som handler om å redde arbeidsplassene og institusjonene, ikke de private investorene,» sier Stoltenberg til DN.

Noen mente at bankkrisen fra 2008 ville ha vært unngått med mer reguleringer fra myndighetene. Men oppryddingsprosessen har vist at det ikke først og fremst har vært for lite reguleringer. I USA, hvor finanskrisen ble skapt, var det massevis av reguleringer av bankene. De to store halvoffentlige «husbankene» «Fannie Mae» og «Freddy Mac» ble for eksempel pålagt av President Clinton å gi såkalte subprime lån (lån med dårlig sikkerhet) for å lette husfinansieringen for folk som knapt hadde råd til å betale renter og avdrag. President George Bush på sin side påla disse institusjonene å øke mengden subprime lån. Problemet med regulareingen av bankene var feil reguleringer og mangelen på internasjonale reguleringer. Dette er et politisk ansvar.

Den begynnende krisen vi opplever i Europa nå, eksemplifisert ved «den greske tragedie» er i all hovedsak et politisk ansvar. Av alle europeiske land er det bare Norge og Sveits som har overskudd på sine statsbudsjetter. Alle andre land har et større eller mindre underskudd, ikke bare et enkelt år, men år etter år. Og for de fleste land har underskuddet blitt større og større. Underskuddet blir finansiert gjennom låneopptak, og før eller siden må naturligvis dette gå galt.

Dette kan sammenlignes med en privatperson som tjener 20000 kroner pr måned etter skatt, men han bruker 22000 kroner hver eneste måned. Det blir 24000 kroner i året mer enn han tjener. Etterhvert blir gjelden større og større og rentene mer og mer tyngende. Til slutt blir gjelden så høy at banken sier stopp. Han må begynne å betale tilbake. Dermed må han redusere forbruket sitt ikke bare til 20000 pr måned, men til 18000 kroner eller enda mindre. Han må altså bruke 4000 mindre hver måned på mat, bensin, reiser, restaurantbesøk, konsertbilletter, leker til barna og alt mulig annet. Det kan nok de fleste leve med. Problemet er at nesten alle andre må gjøre det samme. Dermed rammer det alle de som produserer, transporterer og selger biler, matvarer osv. Folk mister jobben sin eller får redusert lønna si. Det er det som er i ferd med å skje i Europa nå¨fordi politikere i de fleste land gjennom mange år har gitt etter for kravene fra velgerne og lovet for mye.

Norge er tilsynelatende en øy av velstand i dette havet av økonomiske problemer. Men så enkelt er det ikke. Når lønningene går opp i Norge og ned i andre land blir norske produkter og arbeidsplasser lite konkurransedyktige. Samtidig rammes også vi av at etterspørselen etter varer og tjenester går ned over hele kontinentet. Ansatte i det offentlige greier seg naturligvis bra inntil videre fordi staten har oljepengene. De fleste som selger varer og tjenester til nrodmenn greier seg også bra av samme grunn. Men det næringslivet som er avhengige av å selge til utlandet eller som konkurrerer med utenlandske produkter og tjenester i Norge vil tape. Så kan man jo si at de som mister jobben i eksportindustrien kan få seg jobb i det offentlige. Vi trenger flere dyktige folk i skoleverket og helsevesenet. Men på lang sikt, når oljeinntektene går nedover trenger vi et konkurransedyktig næringsliv som selger produkter som utlendingene vil ha. Det er et politisk ansvar.

Enda mer problematisk er det at selv om staten har godt om penger, så brukes de ikke på fremtidsrettede investeringer i veier og annen infrastruktur samt i skole, høyere utdanning og forskning. Det er et politisk ansvar.

Reklamer

14/06/2010 - Posted by | Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , , , , ,

2 kommentarer »

 1. Hei Kjetil. Selv om jeg ikke er trønder, finner jeg dine nasjonale betraktninger leseverdige.
  Har bare lyst å kommentere dette siste skrivet ditt. Ja, Norge står seg godt så lenge oljefondet gir avkastning.
  Jeg merer sittende regjering mangler fremtidsvyer. Det er en realitet at Europeisk glansperiode er over, og det for mange år framover, noe som vil innvirke på avkastningen fra oljefondet.

  Er redd norge som velferdsnasjon vil få seg en skremmende nesestyver før eller siden. Siden regjeringen har valgt å bruke oljeinntektene på å opprette et inneffektivt topptungt, knappenåls byråkrati, som bl.a. justerer arbeidsledighetsstatetike ved å ansette stadig flere i det «uproduktive» offentlige, med det resultatet at folk flest tror at vi lever i en produktiv nasjon.Vår økonomiske levestandard/lønnsnivå kommer til korte når vi må begynne å konkurrere med bl.a. Kina og India, det må vi jo den dagen oljeformuen ikke gir avkastning lenger, og den » Peter Pan økonomien» Norge har ligget på etter at vi ble petroliumsnasjon, er vi vel i begynnelsen av slutten av nå ,virker det som…

  Fastlandsnorge ble liksom lagt på «vent», politikerne ble «blindet» av rikdommen fra Nordsjøen, «det skal sterk rygg til for å bære gode tider, ikke miste kontakten med virkeligheta, og ha klare framtidsvyer», noe våre folkevalgte ikke klarte, dette må vi vanlige arbeider av riket betale for, ikke politikere, som har brukt en del av formuen på å skape et UOVERSIKTIG, ANSVARSFRASKRIVENDE,UPRODUKTIVT BYRÅKRATI, som er så topptungt at når fallet kommer river de hele nasjonen med seg i fallet, og klare å komme seg unna all skyld de har , forde de ikke dugde som ledere av en nasjon…. Et Spansk ordtak sier som så:» Ethver FRI nasjon får de politikerne de fortjener».

  Egentlig er det galt av meg å klage på styresmaktene, en må jo heller ta folket som har valgt dem inn.

  Har bodd så lenge utenfor Norge at min frie tanke har fått utvikle seg i fred, men det tok tid, før jeg forsto at jeg egentlig var fullstendig hjernevasket.

  Men det var adskillig enklere å leve med den ensidige, oppleste og vedtatte meninga, mine omgivelser tillot meg å ha. ( PK),som foreksempel «det er bare sosialister som har hjerte». Alle arbeidsgivere er utsugere, og er din naturlige fiende, du SKAL KREVE din rett. Som du skjønner var jeg veldig rød, og trodde meg radikal. Nå er jeg radikal siden jeg går mot den menneskefiendelige røde siden innen politikken.

  Ha en god dag, Kjetil, gleder meg til neste ytring fra deg.
  Mvh. Jorunn Westernes

  Kommentar av Jorunn Westernes | 15/06/2010

 2. Takk skal du ha for en hyggelig kommentar. Jeg deler forøvrig dine synspunkter, og du kan ha rett i at et opphold i utlandet (utover en ferietur) kan gjøre underverker for perspektivet. Det har jeg selv opplevd.

  Kommentar av Kjetil Utne | 15/06/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: