Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Trondheim Rock, Rosendal og andre betraktninger


Jeg må innrømme at jeg ikke er blant dem som er mest interessert i den tyngste rocken. Likefullt finner jeg flere artister under Trondheim Rock 10 jeg godt kunne tenkt meg å hørt. Dessverre er dette kjørehelg for meg som taxisjåfør, så får jeg bare håper jeg får mange turer til Torvet slik at jeg får tyvlyttet til konsertene.

Det flotte med kultur er nettopp mangfoldet, og spenningen i det å få oppleve noe uventet. Derfor er det også viktig å ha et åpent sinn. Arrangørene bak Trondheim Rock er blant de mange arrangør-ildsjelene i Trondheim som skaper opplevelser for oss andre med stor arbeidsinnsats og med risiko for å gå på en smell. Diesel Dahl og de mange i miljøet rundt ham er viktige for Trondheim på samme måte som Wiggo Sandbakk i Trondheim Jazzfest (som avsluttet en vellykket festival for få dager siden) og mange, mange andre.

Men det er ikke alltid byens politikere og kommuneadministrasjonen behandler disse ildsjelene på den måten man burde. Rosendalsaken er et eksempel på det. Dagens styrende flertall i bystyret har satset sterkt på kultur, og bør berømmes for det. Men de har også en tendens til å vite best. Tanker, ideer og prosjekter som ikke passer inn i det de har bestemt seg for ønskes ikke alltid velkommen. Slik var det når Fridtjov Riis lanserte tanken om et stort kunstgalleri for de mange flotte private samlingene. Det ville ikke være lett å finansiere et slikt gigantprosjekt, men det blir ihvertfall ikke realisert hvis lederen for kulturkomiteen i bystyret, Harald Nissen, og lederen for Museene i Sør-Trøndelag, Suzette Paasche, skyter ned ideen så raskt de kan. Vi må tillate litt store tanker, og vi må akseptere at andres ideer også må få en sjanse til å utvikle seg uten straks å gå til angrep.

Rosendal-saken er også en slik sak. Deler av filmmiljøet i Trondheim ønsket seg et Filmens Hus og når Trondheim kommune var interessert i å kvitte seg med Rosendal for å slippe kostnader på 100.000 kronert pr måned i drift og vedlikehold, lå muligheten åpen for et slikt prosjekt. De rødgrønne bestemte seg raskt for at Rosendal burde bli et Filmens Hus. Når det så dukket opp andre tanker og ideer for bruken av Rosendal til kulturformål møtte de ikke særlig begeistring blant dagens bystyreflertall.

Jeg og Høyre var opptatt av at vi måtte få en ryddig prosess hvor det beste prosjektet burde få vinne frem. De mange aktørene bak Rosendal Kulturdrift presenterte et spennende og velfundert prosjekt som ville tillate fortsatt filmvisning i regi av Filmklubben. Dessuten ville det skje uten kostnader for kommunen. Nærmest et Columbiegg! Når det så viste seg at prosjektet Filmens Hus raste sammen burde valget være enkelt for byens politikere og administrasjonen.

Så enkelt var det imidlertid ikke. Flertallet og administrasjonen møtte ikke prosjektet fra Rosendal Kulturdrift med det samme åpne sinn som de burde. Plutselig var det ikke like åpenbart at huset skulle overdras til det beste og mest vrealistiske kulturprosjektet. Saken ble sendt tilbake til administrasjonen. Nå forstår jeg uttalelsene fra kulturdirektør Morten Wolden i Adressa slik at det ikke lenger er sikkert at kommunen vil selge Rosendal. Det kan tenkes at kommunen vil beholde huset fordi det er så mange andre brukere i kultursektoren som kan trenge et slikt hus.

Det paradoksale i saken er at kommunen, som ønsket å hjelpe filmmiljøet, ved sin opptreden har sørget for at det ikke kan vises film lenger på Rosendal. Det må gjøres branntekniske forbedringer før noe kan skje på Rosendal. I stedet for å overlate huset til Rosendal Kulturdrift som raskt kunne gjort de nødvendige forbedringene, bruker kommunen 100,000 kroner pr måned på å la huset stå tomt!

Det er sikkert riktig. Men det var det sikkert dengang kommunen bestemte seg for at Rosendal skulle selges også. Det eneste som har skjedd siden dengang er at de rødgrønnes favoritt ikke har vært istand til å gjennomføre sitt prosjekt. Jeg er derfor redd for at de rødgrønne partiene har bestemt seg for at de ikke liker Rosendal Kulturdrift. De har egne meninger, tanker og ideer og de sier klart ifra når de føler seg dårlig behandlet av de rødgrønne partiene. Det gjør de kanskje ikke ustraffet.

Det som er så trist med denne mangelen på et åpent sinn og respekten for at det i det kulturelle mangfoldet i Trondheim kan være ideer og tanker som som er gode og spennede selv om de ikke passer inn i ens egen firkantede boks, er at det begrenser den gode utviklingen vi har i kultur-Trondheim. Spennende prosjekter kan bli kvelt i fødselen og mange tør kanskje ikke sette igang med sine ideer og prosjekter fordi de er redde for å møte en kultur som ikke setter pris på mangfold.

Jeg ønsker Trondheim Rock lykke til i helga og Rosendal Kulturdrift lykke til med sitt kulturhusprosjekt! Vis Trondheim at dere ikke lar dere stoppe av kulturpolitikere uten et åpent sinn!

21/05/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk, Uncategorized | , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: