Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Indisk presse – på godt og vondt


Tenk deg tanken: Når valgperioden for kommunestyrene rundt omkring i Norge går ut neste høst velger regjeringen å utsette lokalvalgene, og oppnevner i mellomtiden noen byråkrater til å styre kommunene. Kanskje er det ikke alle som synes det ville være så dumt, men vi kunne i hvert fall være sikker på at det ville skape stort oppstyr og førstesideoppslag i alle landets aviser dag etter dag. Det er nettopp dette som har skjedd i delstaten Karnataka i India. Med varierende unnskyldninger har delstatsregjeringen utsatt lokalvalgene i de 5600 kommunene på nytt og på nytt. Likevel var Concerned for Working Children (CWC) og de andre organisasjonene som har etablert en allianse for styrket lokalt selvstyre ikke sikre på om media ville være så interessert når de innkalte til pressekonferanse.
– Presenter deg som utenlandsk journalist hvis du blir spurt, sier Kavita Ratna til meg på vei til pressekonferansen. Ettersom jeg har jobbet som frilansjournalist burde det være uproblematisk. Kavita er redd for at noen media skulle fremstille meg som en utenlandsk bakmann som finansierer kampanjen mot regjeringen!
Det er Bangalore Press Club som er stedet for pressekonferansen. Media her er late og møter ikke på pressekonferanser andre steder. Lokalet er etterspurt og det settes av bare en halv time til hver pressekonferanse. Og før 1100 og etter 1330 vil ingen media møte opp. Det er derfor tid til fem pressekonferanser hver dag.
Når tiden er inne for ”vår” pressekonferanse stiller vi oss i inngangen til lokalet for å styrte inn så snart de foran oss er ferdig. Oppmøtet er bra. Rundt omkring 20 pressefolk er tilstede, dog ikke så mange av de fremste. Men slik pleier det visst å være. Juniorene blir sendt på pressekonferansen. Hvis det de får vite er spennende nok for seniorene blir juniorene tatt av saken og seniorene gjør sine egne intervjuavtaler. Men denne gang er den lokale journalisten for Indias mest respekterte avis, Hindu Times, tilstede
Som frontfigur har alliansen skaffet seg et tidligere indisk regjeringsmedlem som hadde ansvaret for kommunesektoren. Han gikk av for noen måneder siden og er godt respektert. Pressekonferansen går bra, men det er først når man leser morgendagens aviser at man vet hvordan det har gått. I hvert fall er journalistene i Karnataka stort sett ikke korrupte. Verre er det i nabostaten Tamil Nadu. Der må organisasjoner som CWC stort sett bestikke journalistene hvis de ønsker pressedekning. Snakk om den fjerde statsmakt!
Neste morgen er det klart at pressekionferansen var en suksess. Både Hindu Times og den mer useriøse The Times of India bringer saken på sine førstesider. I tillegg omtaler stort sett alle lokalaviser på kannada (lokalt språk) saken. Saken har virkelig begynt å rulle. Plutselig har også den ledende nasjonale TV-kanalen, NDTV, fattet interesse for det CWC driver med og vil lage en sak.

Reklamer

03/04/2010 - Posted by | India, kultur, Utenrikspolitikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: