Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Mikrokreditt – suksessen som kan skade mange


I India, og sikkert mange andre steder, har mikrokredittordningen nå blitt big business. Større banker og andre har For noen år siden fikk Yunus fra Bangladesh Nobels fredspris for sin satsing på Grameen Bank som ga mikrokreditt til kvinner som etablerte egen virksomhet. I dag kan Nandanna Reddy fortelle at denne ideen skaper store problemer for mange fattige. Hva er det som skjer?
Det er liten tvil om at mikrokreditt ordningen har gitt mange fattige mennesker mulighet for å skaffe seg et levebrød. Det dreier seg ofte om små beløp som likevel er tilstrekkelig for at lånerne kan utvikle sin lille ”bedrift” enten det dreier seg om å kjøpe husdyr, en varebeholdning til en liten butikk eller råvarer og verktøy til et håndverk. På grunn av de små beløpene koster administrasjonen litt og renten er ofte høy, men de som sto for utlånene kjente ofte godt til låntageren og kunne vurdere om dette var en person som var i stand til å lykkes og betale tilbake før rentene ble for tunge å betalegått inn i et marked hvor de tror det er penger å tjene. Pengene blir kastet etter folk… Er det noen som kjenner seg igjen fra tiden før finanskrisen i Norge med finansselskaper som ukritisk ga lån til folk uten nærmere vurdering av kredittverdighet og betalingsevne?
Heller ikke i India er det alle som er like flinke til å drive butikk. Noen tar opp lån de ikke er i stand til å betale og til dels høye renter gjør at lånene vokser og det blir enda vanskeligere å betale tilbake. Dette har ført mange inn i et gjeldsslaveri de ikke er i stand til å komme seg ut av. For noen får det store konsekvenser. I desperasjon for å bli kvitt gjelden er det kvinner som har valgt å prostituere seg.
Dette betyr ikke at mikrokreditt som system er feil, men det stiller krav til utlånerne om en edruelig drift og det stiller krav til myndighetene om å lage rammebetingelser som stiller krav til de som driver slik virksomhet. Etter Younus fredspris ble mikrokreditt hot i Norge også. Flere investorer sa seg villige til å stille med store beløp til utlån gjennom mikrokreditt ordninger og norske myndigheter ble med. Kanskje tiden er inne til å etterprøve hvordan dette har gått? Hvis dette er gjort på den riktige måten kan det ha hjulpet mange. Men uansett vil det være greit å få svaret på bordet.

Reklamer

18/03/2010 - Posted by | India, Nasjonal politikk, Utenrikspolitikk | , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: