Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Komiske Terje – energiministeren som benekter virkeligheten


«For øvrig er ikke situasjonen den at Midt-Norge er i en spesiell situasjon i forhold til Norge for øvrig.» Energiministeren benektelse av den dramatiske kraftsituasjonen i Midt-Norge gjør ham fortjent til betegnelsen «Komiske Terje». Alle husker vel Komiske Ali, eller Mohammed Saeed al-Sahhaf, den irakiske informasjonsministeren som under krigen i Irak benektet fakta om amerikansk fremrykning med den største selvfølgelighet.

De siste årene har trønderne betalt milliardbeløp i «ekstraskatt» i form av høyere kraftpriser enn de som bor lenger sør. I et såkalt dokument 8 forslag i Stortinget skriver blant annet Linda Cathrine Hofstad Helleland følgende:

«På den nordiske kraftbørsen Nordpool var gjennomsnittlig strømpris i januar i prisområde NO3 (Midt-Norge) 54 øre/kWh, mens den i NO1 (Sørøst-Norge) og NO2 (Sørvest-Norge) var henholdsvis 41 øre/kWh og 38 øre/kWh. Det innebærer at man i Trondheim måtte betale 16 øre/kWh, eller nesten 50 prosent mer, i strømpris enn i Bergen.» Den tiden hvor innbyggere og næringsliv i Midt-Norge betaler en merpris for strømmen er altså ikke over. Men Komiske Terje snur det hele på hodet:
«Det som har vært spesielt så langt i år, er at prisen i Sør-Norge har vært lavere enn i Norden for øvrig.» Det er altså ikke vi i Trøndelag som betaler for mye, det er innbyggerne i sør som betaler for lite!

Men nå kan det se ut som om Komiske Terje får viljen sin. Nylig er også inndelingen i prisområder i Sør-Norge endret. Dermed har også prisene i Oslo-området økt, og snart kommer Bergen etter! Dermed har også hovedstadsmedia oppdaget kraftkrisen og sjansen for at Komiske Terje vil ta problemet på alvor øker.

I dagens Adresseavis kan vi se at til og med energiministerens partikolleger i Trondheim vil ha handling. Tone Sofie Aglen og Anita Utseth foreslår at reservegasskraftverkene på Tjeldbergodden tas i bruk. Disse kraftverkene er kanskje den eneste aktive handling som den rødgrønne regjeringen har stått bak når det gjelder kraftforsyningen i Midt-Norge. Hvis vi ser bort fra at de sørget for å avlyse ordningen med grønne sertifikater som den siste Bondevikregjeringen hadde foreslått. I dag er det trist å tenke på hvor mye tid som har gått tapt på grunn av dette vedtaket. Hvis grønne sertifikater hadde vært innført i 2006 kunne mye fornybar energi vært utbygd, og kanskje kraftkrisen unngått. Nå må vi vente til 2012.

Allerede i 2006 foreslo Børge Brende og Petter Løvik i Stortinget at det skulle utarbeides en handlingsplan mot krise i kraftforsyningen i Midt-Norge. Daværende energiminister Odd Roger Enoksen (SP) lovte en slik plan ferdig tidlig på høsten 2006, men hverken han, etterfølger Åslaug Haga (SP) eller nåværende minister Terje Riis-Johansen (SP) har oppfylt løftet. Det er greit nok at SP i Trondheim er opptatt av den akutte krisen i dag, men det er manglende LANGSIKTIGE beslutninger for 4-5 år siden som er årsaken til dagens KORTSIKTIGE problemer. Hvis dagens SP-minister fortsetter å benekrte virkeligheten vil dagens KORTSIKTIGE problemer bli LANGSIKTIGE.

Også Arbeiderpartiet lokalt forsøker å vise handlekraft. Rune Olsø foreslår å sette et tak på prisforskjellene mellom de forskjellige prisområdene. Det er under den nåværende regjeringen at Norge har blitt delt opp i stadig flere prisområder, og Arbeiderpartiet har naturligvis hatt muligheten til å overstyre Statnetts handlinger. Spørsmålet man kan stille seg er hvorfor skal man i det hele tatt ha forskjellige prisområder hvis det ikke skal være forskjell i pris. Det blir som å sette opp prisen med 10 % og så gi 10 % rabatt. Vinningen går opp i spinningen.

Det skremmende med dagens kraftkrise er at den ville vært mye verre uten finanskrisen. Den kraftkrevende industrien har redusert sitt energifrobruk dramatisk på grunn av mindre etterspørsel. Så snart økonomien blir bedre vil produksjonen øke igjen, og dagens kraftkrise og kraftunderskudd blir dramatisk forverret. I tillegg er kraftmagasinene rekordlave og snømengdene i fjellet også såpass mye lavere enn normalt at krisen kan bli forsterket neste høst og vinter.

Uansett hva man gjør av kortsiktige tiltak er det langt viktigere at vi nå igangsetter langsiktige tiltak som hindrer en kontinuerlig kraftkrise i årene som kommer. Så lenge vi har en energiminister som benekter virkeligheten er jeg redd lite vil skje. Komiske Terje bør byttes ut.

Jeg har forøvrig presentert bloggen min på bloggurat.

Reklamer

24/02/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Komiske Terje byttes ut? Å nei du. Dette har vi vært igjennom før med borgelig regjering. Hvem husker ikke «da skal ikke energiministeren bli lett å ha med å gjøre» uttalelsen. Ved å unnlate å bygge ut strømnettet kan jo staten håve inn, vinn – vinn situasjon kalles en slik tyning av befolkningen. (Staten tar inn i begge ender).

    Det at man gjør om på områdene hvor man skal ha høy strømpris er forståelig. Man flytter jo høyeste pris til det området som har størst industri/befolkningstetthet. Det øker jo inntektene ytterligere. Det finnes ingen annen årsak i virkeligheten, hva aktørene sier er noe annet.

    Ikke komiske Terje. Dette er godt politisk arbeid. De folkevalgte gjør så godt de kan med å få penger i statskassen til investeringer i utlandet. Bygger man ut linjenettet i Norge så fører jo det til renteøkning må vite. Da er det jo bedre at strømmen blir dyrere som går til statskassen. Da kan våre folkevalgte bruke de i utlandet på bred front slik at de kan få bred støttet til åfå seg en skattefri, høyt aktet FN stilling.

    Kommentar av S. Martness | 24/02/2010

  2. […] Komiske Terje – energiministeren som benekter virkeligheten February 20101 comment […]

    Tilbakeping av 2010 in review « Kjetils Blå Bølger | 02/01/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: