Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Rosendal som filmhus eller kulturhus?


Bør gamle Rosendal kino benyttes som Filmens Hus eller som et mer allsidig Østbyen Kulturhus? Begge prosjektene er spennende, men er resultatet forutbestemt av det rødgrønne flertallet?

De av oss som har levd noen år i Trondheim har sannsynligvis gode minner fra Rosendal kino. Noen husker kanskje at denne kinoen spesialiserte seg på westernfilmer. For min egen del husker jeg spesielt en James Bond festival som ga meg mulighet til å få sett de James Bond filmene som jeg var for ung til å se den gang de ble vist første gang. Tanken om å gjøre Rosendal til et filmens hus er spennende! I tillegg til Trondheim Filmklubb, som lenge har hatt tilhold på Rosendal, er det Cinemateket, Minimalen kortfilmfestival, Midt-Norsk Filmsenter, Midt-Norsk Filmfond, Kosmorama Internasjonale filmfestival og Mid Nordic Film Commission som står bak planene om et Filmens Hus. Dermed får man samlet store deler av filmmiljøet i Trondheim i et hus. I tillegg kan det være aktuelt for Trondheim Kino å benytte salen mens man bygger om og utvider Prinsen Kinosenter.

Plassen er imidlertid begrenset. Derfor blir det ikke plass til de kanskje viktigste aktørene, filmprodusentene. Det er spesielt innen dokumentarfilm at Trondheimsmiljøet har gjort det godt. Håvard Bustnes i Faction Film vant for eksempel en Amandapris for beste dokumentar for Blod & Ære om far og sønn Klemetsen. Selv lærte jeg dette kreative filmmiljøet å kjenne i forbindelse med dokumentaren Business as usual. Et annet selskap som har lykkes er Ekko Film som blant annet står bak dokumentarene Til Kina uten penger og Fra kapp til kapp uten penger.

Morten Diesel Dahl og Svein Røsten står bak konseptet Østbyen Kulturhus. Begge er idag engasjert i forskjellige kulturprosjekter og eiendomsvirksomhet. Gjennom firmaet Rockpartner har Morten Diesel Dahl blant annet arrangert konsert på Torvet i Trondheim med 10-15000 tilskuere og så sent som sist fredag arrangerte han konsert med Slade på Rosendal.

Dahl og Røsten ønsker fortsatt å bruke Rosendal til konserter og andre kulturarrangementer med en folkelig profil. De sammenligner Rosendal med Rockefeller i Oslo. Men samtidig vil de mer enn gjerne beholde Filmklubben som leietager i huset, la Nidarholm Musikkforening og Ila Brazzband bruke lokalet til øving og konsert og forøvrig la andre interesserte leie lokalet. Ved å bygge om galleriet kan Rosendal også gi et alkoholfritt tilbud til unge under 18 år.

Denne saken dreier seg både om å ta vare på kommunens verdier og om et viktig kulturpolitisk valg. Derfor krever saken en grundig behandling. Å utelukkende behandle salget av Rosendal i formannskaept blir derfor feil. Jeg har derfor bedt om at KIF-komiteen (Kultur- Idrett og Friluftsliv), hvor jeg er medlem, skal kunne behandle saken først. Enda verre er det at det rødgrønne flertallet synes å ha bestemt seg for det ene alternativet – Filmens Hus – før de har vært i dialog med og vurdert et tilbud fra konkurrenten. For å unngå EØS-avtalens krav om at eiendommen må selges etter en åpen budrunde har man innhentet en prisvurdering fra en uavhengig takstmann som viser at verdien er null. Da kan man i prinsippet overdra eiendommen til 0 kroner til filmmiljøet eller til en tredjepart som vil kjøpe eiendommen, pusse den opp for noen millioner kroner og så leie den videre til Filmens Hus.

Det er grunn til å vurdere nærmere om det er fornuftig for en gjeldstynget kommune å avhende Rosendal uten betaling, men med en klausul om at eiendommen kun skal brukes til kulturformål. Riktignok kan det godt tenkes at eiendommen krever såpass mye oppussing at driften av Filmens Hus ikke kan forsvare en husleie som inkluderer avdrag og renter på en kjøpesum. Men bak Rosendal er det plass til å bygge ut et bygg. Dessuten er det grunn til å tro at eieren av naboeiendommen med en Shellstasjon ser utbyggingsmuligheter på sin tomt. Ved å se de to eiendommene i sammenheng kan det gi muligheter til en større utnyttelse av tomtene. Dermed kan det godt tenkes at verdien av Rosendal er langt høyere enn det takstmannen har anslått. Dette er kommunens verdier og bør ikke overdras gratis til en privat eier uten å få fullt betalt.

Det er forskjell på økonomien i de to prosjektene. Mens Filmens Hus krever betydelige investeringer for at huset skal kunne benyttes til formålet, kan aktørene bak Østbyen Kulturhus greie seg med en knapp million kroner i investeringer. Sistnevnte har sannsynligvis også et større inntektspotensiale gjennom sin konsertvirksomhet enn det filmvisninger kan gi i et Filmens Hus. Dermed vil de ikke kreve noen form for kommunal støtte eller kommunale garantier. Det er ennå ikke avklart hvorvidt Filmens Hus trenger slike garantier.

Begge de to prosjektene synes svært spennende. Likevel kunne vi for noen dager siden lese i Adresseavisen at de rødgrønne medlemmene i formannskapet hadde hatt møte med den ene gruppen – Filmens Hus – og hadde konkludert med å støtte dette prosjektet uten å ha latt folkene bak Østbyen Kulturhus presentere side ideer. I følge Morten Diesel Dahl hadde de henvendt seg til ordføreren for å kunne kjøpe Rosendal, men fått beskjed om at de måtte vente til kommunen hadde bestemt seg for å selge eiendommen.

Det er interessant å merke seg at det eksisterer mange linker mellom det rødgrønne styret i Trondheim og filmmiljøet. Senterpartiets kommunalråd Tone Sofie Aglen er for eksempel styremedlem i Kosmorama. I Midt-Norsk Filmsenter er Senterpartiets Anita Utseth styreleder mens nestleder i KIF-komiteen, Randi Sakshaug (AP), er vararepresentant i styret. I Midt-Norsk Filmfond er Arbeiderpartiets Stig Klomsten styreleder og Rune Olsø (AP) vararepresentant. Trondheim Kino kan også være en potensiell partner i Filmens Hus. Der er Rune Olsø styreleder og Hanne Mo Bjørnbet(AP) styremedlem. Dette er halvoffentlige virksomheter hvor det er naturlig at politikere er representert i styrene, men samtidig tilsier den tette kontakten mellom Filmens Hus og det rødgrønne flertallet at man er svært bevisste på at saken behandles ryddig. Det bør ikke kunne stilles spørsmål ved hvorvidt de to interessentene forskjellsbehandles og hvorvidt Rosendal overdras til en for lav pris.

Kultur er en vekstbransje som kan gi mange arbeidsplasser og skatteinntekter i fremtiden. Begge de to aktuelle prosjektene er derfor svært interessante. Kultursatsingen har også stor indirekte betydning for øvrig næringsliv. Det har jeg blogget om tidligere, blant annet i bloggen om bunadsslips. Mens konsertvirksomhet gir arbeid for alt fra lydteknikere til ansatte i reiselivet kan filmproduksjon i regionen gi store ringvirkninger i mange bransjer og samtidig motivere de som ser filmene til å besøke stedene som er avbildet.

Den formelle grunnen for å behandle salget av Rosendal kun i formannskapet er at det dreier seg om et eiendomssalg. På samme måte behandles saker som gjelder Trondheim Kino av Finans- og Næringskomiteen fordi Trondheim Kino er et aksjeselskap og mange saker som gjelder friluftslivet blir behandlet av Byutviklingskomiteen fordi det dreier seg om reguleringssaker. Men Rosendal er en viktig sak for kulturlivet og folk flest i Trondheim. Jeg håper derfor at saken får den behandling sakens viktighet tilsier.

23/01/2010 - Posted by | kultur, Lokal politikk | , , , ,

2 kommentarer »

  1. […] ikke har dementert det som avisen skrev, hadde de rødgrønne bestemt seg for å gi bort Rosendal til Filmens Hus uten å la andre interessenter presentere seg. Yngve Brox beskrev det hele som […]

    Tilbakeping av Er kulturkomiteen verdiløs? « Kjetils Blå Bølger | 01/02/2010

  2. […] helst ikke vil behandle Jeg har tidligere skrevet om saken om Rosendal skal være filmhus eller kulturhus. I gårsdagens møte i Kulturkomiteen i bystyret ba jeg om at komiteen kunne ta en felles befaring […]

    Tilbakeping av Rosendal – kultursaken som kulturkomiteen helst ikke vil behandle « Kjetils Blå Bølger | 10/03/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: