Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Fjern maksprisen!


Senterpartiets kommunalråd Tone Sofie Aglen drar igang en interessant debatt om maksprisen på barnehageplass. Årsaken er problemene som friluftsbarnehagene i Trondheim opplever etter at det rødgrønne flertallet i Trondheim kuttet bevilgningen i bevilgningene til friluftsbarnehagene. Det er dyrere å drive en friluftsbarnehage enn en tradisjonell barnehage. Dermed blir mangfoldet blant barnehagene undergravd. Aglens løsning er å tillate tilleggsbetaling fra foreldrene for barn i friluftsbarnehage. I praksis betyr det å myke opp maksprisen. Hvorfor ikke fjerne den helt?

Tone Sofie Aglen viser til at erfaringene i Sverige viser at makspris har ført til dårligere mangfold og lavere kvalitet, og det er kanskje naturlig. Hvis en barnehage sliter med å få endene til å møtes kunne man før enten øke prisen eller man kunne redusere kostnadene. Med makspris kan man ikke øke prisen. Da må man redusere kostnadene. Ofte betyr det også lavere kvalitet. Spesielt vanskelig er dette for private barnehager, som i mange kommuner ikke får den samme offentlige støtten som kommunale barnehager. Regjeringen har riktignok lovt å utjevne denne forskjellen i løpet av noen år, men følger ikke opp denne lovnaden i årets statsbudsjett.

Et annet paradoks med maksprisordningen er at den i praksis fører til at alle betaler det samme. Tidligere var det vanlig med rabatter for foreldre med lav inntekt eller flere barn. Nå har normalprisene gått ned på grunn av maksprisen, men samtidig er rabattene fjernet og ressurssvake foreldre kommer derfor ofte dårligere ut enn før maksprisen ble innført. Høyre foreslo i sitt statsbudsjett for 2010 å øke maksprisen noe samtidig som det ble innført rabatter/moderasjoner.

Fokuset har lenge vært på full barnehagedekning. Nå er dette målet i all hovedsak nådd over det meste av landet. Tiden bør være inne for å fokusere på mangfold og kvalitet. Med et betydelig innslag av private barnehager og en friere konkurranse vil prisnivået bli holdt nede uten makspris. Uten makspris vil barnehagene ha mulighet til å konkurrere på kvalitet og mangfold. Foreldrene bør kunne velge å betale ekstra for å gi sine barn spesielle tilbud slik som friluftsbarnehager, kulturbarnehager eller barnehager med større voksentetthet. Samtidig må kommunene være ansvarlig for at det også finnes rimelige tilbud. Hvis maksprisen fjernes, eller økes, kan den også gi rom for moderasjoner for lavinntektsfamilier.

Reklamer

07/01/2010 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: