Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Bunadsslips


Noen hundretusen nordmenn fikk kanskje med seg bunadsslipset til X-faktordommer Peter Peters under finalesendingen. Det de færreste ennå har fått med seg er at det er Trondheimsfirmaet Sptzbrgn med Tanja Holmen og Jarle Hagen i spissen som står bak denne spennende ideen.

Trondheim markedsfører seg gjerne som teknologihovedstad og fokuset er stort på teknologiske nyvinninger og bedrifter som etableres i kjølvannet av virksomheten på NTNU, Sintef og HIST. Sptzbrgn et av flere eksempler på at innovasjon er langt mer enn teknologi. Kultur, historie og tradisjon er også viktige elementer i det å skape noe nytt. Mens Jarle er utdannet designer og har jobbet innen reklame er Tanja ikke minst kjent for sin bakgrunn fra restaurantbransjen i tillegg til at hun var Norges første profesjonelle kvinnelige kamskjelldykker!

Vi har de siste årene sett flere eksempler på innovasjon innen designfeltet i Trondheim. Klesmerket Johnny Love med klesdesigner John Erling Vinnem og produktdesignfirmaet Kadabra er blant eksemplene. Sistnevnte bruker slagordet «Design som forener folk, teknologi og kultur.» Slagordet viser i seg selv hvor viktig kultur også er for at Trondheim skal lykkes som innovasjonsby innen teknologi.

Nettopp derfor er det viktig at Trondheim er og forblir en kulturby. Vi kan ikke leve av teknologi alene. Med dette bakteppet er det forstemmende at et av byens største partier, Fremskrittspartiet, kutter kulturbudsjettet med flere titalls millioner kroner. Da har man ikke forstått at kultur ikke bare dreier seg om hyggelige fritidssysler for ressurssterke mennesker, men også om å skape Norges fremtid.

Men kultur dreier seg heller ikke bare om offentlige bevilgninger og politisk styring. Kulturen er i sin natur fri. Det dreier seg om å tillate mangfold og å akseptere ytringer og utfoldelse som ikke nødvendigvis passer inn i ens eget verdensbilde. Derfor er det betenkelig at vi har hatt en regjering og en kulturminister som har vært opptatt av å ha styringen med det meste innen kulturen. Kombinert med stadig større kulturbevilgninger og bindinger hvor lokale myndigheter må matche de prioriteringer som foretas på sentralt hold er det en fare for at kulturaktørene tilpasser seg makten og begrenser sin egen frihet.

Når den forrige kulturministeren fratok Radio Revolt – studentradioen i Trondheim – konsesjonen på sin siste arbeidsdag i departementet bidro han også til å redusere mangfoldet i det kulturelle Trondheim.

Bunadsslipset er en spennende ide som baserer seg på norske tradisjoner, men bruker dem på en måte som er tilpasset den moderne verden. Om det er noe galt å si om disse slipsene? De tilbyr ennå ikke et slips med trøndersk bunadsdesign…

Reklamer

19/12/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. […] betydning for øvrig næringsliv. Det har jeg blogget om tidligere, blant annet i bloggen om bunadsslips. Mens konsertvirksomhet gir arbeid for alt fra lydteknikere til ansatte i reiselivet kan […]

    Tilbakeping av Rosendal som filmhus eller kulturhus? « Kjetils Blå Bølger | 23/01/2010

  2. […] Bunadsslips December 20091 comment 4 […]

    Tilbakeping av 2010 in review « Kjetils Blå Bølger | 02/01/2011


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: