Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Sveits svik mot religionsfriheten


«Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet. Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro, og frihet til enten alene eller sammen med andre, og offentlig eller privat, å gi uttrykk for sin religion eller tro gjennom undervisning, utøvelse, tilbedelse og ritualer. »
(Menneskerettighetserklæringen)

Folkeavstemningen hvor 57 % av befolkningen stemte for å forby minareter i Sveits kom som et sjokk. Sveits er et land med relativt få moskeer og en stabil muslimsk befolkning fra Europa som har bodd der over lang tid. Likefullt mente altså et klart flertall av befolkningen at minareter var ukakseptable.

Minareten i seg selv er ikke nødvendig for å kunne utøve sin religion, men et forbud mot minareter kan sammenlignes med om muslimske land forbød kirkespir eller korset. Sveits forbud mot minareter bidrar derfor til å svekke religionsfriheten, og gir et uttrykk for at mangfoldet har trange kår.

Vi liker ofte å fremheve hvor mye bedre ytringsfrihetens kår er i den vestlige verden enn i muslimske land, men faktum er at de fleste muslimske land har et lite, men markert innslag av kristne kirker. I Iran er det f.eks. 600 kirker. Et unntak er Saudi Arabia, som ikke tillater andre religioner enn islam, men også der foregår det samtaler med Vatikanet om å bygge kirker. Vatikanet argumenterer med at den muslimske verden bør tillate den samme religionsfrihet som den kristne verden.
Erfaringsmessig bidrar også økumenisk arbeid til færre esktreme konflikter og større forståelse.

Man skal ikke overdramatisere det som har skjedd i Sveits. Det vil fortsatt være mulig for muslimer å utøve sin religion, men det er en utvikling i gal retning. Dessuten gir Sveits et signal til muslimske land og muslimer som kan føre til at arbeidet for religions- og ytringsfrihet i resten av verden svekkes. Konfliktene mellom muslimer og andre kan øke og ekstremister får et bedre rekrutteringsgrunnlag.

Resultatet av folkeavstemningen i Sveits er derfor ikke bare et svik mot religionsfriheten og landets egen muslimske befolkning, men også mot oss som tror på mangfold ogv toleranse.

Reklamer

30/11/2009 - Posted by | Utenrikspolitikk

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: