Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Odd sine høner


Reitangruppen går inn som medeiere i Hugaas Rugeri AS og har til hensikt å revolusjonere eggebransjen i Norge. Som ventet egger bøndenes organisasjoner til strid. De vil helst at ting skal bli som de alltid har vært.

Jeg har ingen tvil om at Reitan gjør dette for å styrke egen konkurranseevne og dermed skape bedre lønnsomhet. Men gjennom nytenkning, bedre logistikk og effektiv produksjon og pakking vil kostnadene kunne reduseres så sterkt at eggebøndene også får bedre betalt samtidig som forbrukerne får lavere priser. Det reneste Kinderegget!

Ulempen for bøndene er naturligvis at de som velger å samarbeide med Reitan og hans strømlinjeformede eggeoperasjon legger alle eggene i samme kurva og kan bli avhengige av Reitan. Forhandlingsposisjonen kan bli dårlig.

Men bøndene har seg selv å takke. Alt for lenge har de drevet på samme måte i en stivnet organisasjon uten tilstrekkelig evne til nytenkningn og tilpasning til markedet. Det Reitan når gjør kunne bøndene selv valgt å gjøre tidligere. I stedet har de sovnet inn holdt opp mav store subsidier.

Reitan vil nok knuse noen egg når han går inn i denne materien. Men på lang sikt har norsk landbruksnæring godt av den forandringen som skjer. Den vil sannsynligvis tvinge frem forandringer også blant de som ikke blir med på Reitans lag.

Slipp hønene fri!

Reklamer

19/11/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: