Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Politiet på ville veier


La det være sagt med en gang: Jeg synes det er bra at politiet bekjemper prostitusjon og ikke minst hallikvirksomhet og menneskehandel. Men når representanter for politiet i Trondheim vil varsle arbeidsgiverne til horekunder er man på ville veier!

Det er Adresseavisen som skriver dette i dag:
«- Vi har løftet dette spørsmålet opp på juristnivå, fordi vi føler at vi har et ansvar for å unngå at menn som blir tatt for sexkjøp senere begår sedelighetsforbrytelser eller lignende kriminalitet i forbindelse med jobben eller vervet sitt, sier de to tjenestemennene.»

De to tjenestemennene, som ikke vil stå frem med fullt navn, får støtte av politioverbetjent Egil Gabrielsen.

Resonnementet synes å være at det er en sammenheng mellom sexkjøp og sedelighetsforbrytelser. Det er sikkert slik at mange sedelighetsforbrytere også er horekunder, men det er neppe slik at alle horekunder er sedelighetsforbrytere. Politiet legger da heller ikke frem noen som helst dokumentasjon på at det skulle finnes en sterk sammenheng. Et slikt tiltak vil dermed medføre at alle som blir tatt på fersken som horekunde automatisk også blir «dømt» som sedelighetsforbryter.

Og hvorfor stoppe med horekunder? Det er da mange andre som tas i mer eller mindre alvorlige lovbrudd fra bruk av narkotika til å se TV uten å betale lisensen. Såfremt lovbruddet er direkte relevant for den jobben du har og jobben krever vandelsattest vil det være rimelig at politiet varsler arbeidsgiver. Men kravene til slik varsling bør være strenge hvis vi ikke skal få et samfunn hvor storebror ser alt du gjør, overvåker alt du gjør, og bruker denne informasjonen.

Og hvorfor stoppe med arbeidsgiver? Det er sikkert mange andre grupper som kunne ha «nytte» av å vite hva du har gjort?

Hvis man strekker grensene er man på ville veier. Vi har et Datatilsyn som skal passe på at overvåkningen og bruk og misbruk av informasjon skjer innenfor akseptable rammer. Denne saken er kanskje noe for dem?

Det er flere andre forhold med dette forslaget som er kritikkverdig:
* Lovene er vedtatt av Stortinget, men her legges det opp til at politiet skal kunne gi dobbelstraff uten noen form for politisk behandling.
* Det er domstolene som skal dømme. Vil politiet gi en ekstrastraff uten at saken behandles av domstolen?

Ta til fornuften.

Reklamer

02/11/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , ,

3 kommentarer »

 1. Men du glemmer at politiet i enkelte tilfelle har plikt til å varsle dersom en arbeidstaker siktes for en handling som kan medføre en sikkerhetsrisiko for jobben, eks en offiser som kjøper seksuelle tjenester. Selv om jeg personlig var i mot å gjøre kjøp av seksuelle tjenester straffbart (i motsetning til Trondheim Høyre), er det straffbart etter norsk lov, og det kan tenkes tilfelle der varsling er påkrevet. (Reglene følger for øvrig av straffeprosessloven.)
  Merethe B. R.

  Kommentar av Merethe B. Ranum | 02/11/2009

 2. Godt poeng Merethe!

  Jeg kan også forstå at det kan finnes enkelttilfeller hvor det kan være riktig å varsle. Eksempelvis hvis en horekunde har behandlet den prostituerte voldelig eller på annen måte slik at handlingen sannsynliggjør at utøveren også vil være en sannsynlig sedelighetsforbryter. Men såvidt jeg kunne se i Adressa (nå vet jeg at man ikke skal ta alt i Adressa for god fiks…) lå det ikke noen begrensninger i forslaget. Og hvis man generelt skal varsle arbeidsgiver når noen har kjøpt sex mener jeg at man går over en grense.

  Kommentar av Kjetil Utne | 02/11/2009

 3. Ja, generell varsling er ikke akseptabelt. Det som gjør sex-kjøp spesielt i forhold til vurdering av sikkerhetsrisiko, er at handlingen er så sosialt stigmatiserende at den som kjøper sex stiller seg meget laglig til for utpressing ol. Bak en del av kvinnene står ikke de snilleste gutta i klassen, og da er det fare på ferde.

  Kommentar av Merethe B. Ranum | 02/11/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: