Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Hvorfor vil ikke oljefondet lytte til barnearbeiderne?


«Barnet har rett til å si sin mening i alt som vedrører det og barnets meninger skal tillegges vekt.» Dette fremgår av 12.punkt i FN’s barnekonvensjon. I Norge er vi politisk korrekte når det gjelder barnearbeid, men det kan virke som om vi hopper over dette punktet når vi formulerer vår politikk for å stoppe barnearbeid.

«Hei. Jeg har nå snakket med Anne Kvam i oljefondet om din forespørsel og dessverre kan de ikke priorotere denne forespørselen denne gang. Oljefondet får svært mange henvendelser og må gjøre en streng prioritering.» Dette var svaret jeg fikk fra Siv Meisingseth i Norges Bank når jeg spurte om de ville møte to indiske barnearbeidere til samtale om barnearbeidernes hverdag og hva som kan gjøres for å forbedre deres situasjon. Forespørselen ble sendt pr e-post den 21.september, mer enn 6 uker før Venkatesh (!5) og Pavitra (15) skulle komme på besøk. Oljefondet svarte ikke på forespørselen. Først da jeg purret pr telefon kom svaret.

Oljefondet eller Statens Pensjonsfond Utland, som er det formelle navnet, har arbeidet lenge med etiske retningslinjer for sine investeringer, ikke minst når det gjelder barnearbeid. Spørsmålet jeg stiller meg er hvorvidt de har spurt barna hva de mener om dette. Det er de forpliktet til i følge FN’s barnekonvensjon. De fleste barnearbeiderorganisasjoner verden over er nemlig kritiske til vår vestlige tilnærming til problemet. Den består ofte av forbud og boikott uten at vi har noe alternativ å tilby barna. Rådgiver for ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning Jeanett Borgan påpeker da også at «Det er også viktig å være klar over at det å drive forretningsvirksomhet i Bangladesh, i Nigeria og denne type land, er ekstremt utfordrende. Vi kan ikke forlange norsk standard, for det vil være umulig.»

For en tid siden kunne Norges Bank og Finansdepartementet med finansminister Kristin Halvorsen gledesstrålende fortelle at de hadde oppnådd et gjennombrudd i arbeidet mot barnearbeid. Gjennom påvirkning av den amerikanske jordbruksgiganten Monsanto hadde oljefondet medvirket til at bransjen nå ville stoppe bruk av tildels farlig barnearbeid. Dette er utvilsomt gledelig.

Men selv om jeg leste artikkelen med lupe fant jeg ingenting om hva slags alternativ barna skulle tilbys. Heller ikke Kristin Halvorsen syntes å være opptatt av det i sin kommentar. Heller ikke i Finansdepartements pressemelding om saken finner jeg noe om dette. Er det slik at vi i Norge tror at alt er vel for barna i det øyeblikk det er innført vet forbud mot barnearbeid?

Jeg måtte finne frem til pressemeldingen fra bransjeorganisasjonen CropLife International for å finne noe mer. Der uttaler sjefen for organisasjonen at “Key
principles include measures to help give children the opportunity to complete their education and exclude young workers from hazardous work and ensure the benefits from the protections provided by local labor laws and as reflected in the conventions of the International Labor Organization (ILO).”

Tilsynelatende har organisasjonen til hensikt å gi barna utdanning som et alternativ til arbeid. I såfall er det bra, men jeg forutsetter at oljefondet ikke slipper saken der den står nå. Monsanto og de andre jordbruksgigantene må følges opp slik at vi kan være sikre på at de tar sine lovnader overfor barna på alvor. Da er det skuffende at oljefondet med 6 ukers varsel ikke har funnet det mulig å møte 2 barnearbeidere som kommer på besøk. Det tyder ikke på at barnas egne synspunkter blir tillagt så stor vekt.

Reklamer

18/10/2009 - Posted by | barnearbeid mm, India, Nasjonal politikk | , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: