Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Bjarne Håkon Fullfører Aldri Hanssen


Nyheten om at helseminister Bjarne Håkon Hanssen trekker seg fra regjeringen har overrasket mange.

Lovordene om denne populære og folkelige politikeren er mange. Jeg er da også enig med Tone Sofie Aglen som i sin blogg i dag skriver dette: «Med Bjarne Håkon Hanssens avgang mister norsk politikk en sjelden, men verdifull fugl: En politiker som kombinerer det folkelige og det visjonære. Som er populær og snakker så folk forstår, samtidig som han er uredd og våger å gå løs på de store, men også upopulære utfordringene i samfunnet.»

Men den nord-trønderske AP-mannen har også hatt en lei tendens til å sette i gang store prosjekter som han har overlatt til andre når han har hoppet over til neste statsrådsstol. Slik var det med NAV-reformen, en viktig og nødvendig reform som ble initiert i Høyres regjeringstid. Tanken om å samordne tjenestene og skape «en dør» for de som trengte hjelp var riktig, men gjennomføringsevnen til den rødgrønne regjeringen har ikke vært god nok. Det har rammet mange av brukerne som har måttet vente på sine utbetalinger mens de ansatte har opplevd økt sykefravær og stor frustrasjon. Kanskje har regjeringen hatt for stort hastverk. Det ble etterfølger Dag Terje Andersen som fikk slite med det, og motviljen mot å ta i bruk nye og annerledes løsninger har ikke gjort det lettere å få reformen i havn.

Også helsereformen bærer preg av hastverk. Behovet for å gjøre noe med norsk helsevesen er åpenbart. Uten handling og reformer vil mangel på helsepersonell og sprengte helsebudsjetter skape krise før eller siden. Derfor startet da også den forrige borgerlige regjeringen et utredningsarbeid som endte opp et forslag om å gjøre en reform. Når Stoltenberg II regjeringen tiltrådte la de imidlertid dette viktige arbeidet på is inntil de ett år før valget så at de måtte gjøre noe for å vinne valget. Bjarne Håkon Hanssen overtok som helseminister og på Stortingets siste dag før sommerferien og valgkampen la han frem Samhandlingsreformen. Dette var saken Arbeiderpartiet skulle vinne valget på.

Mange fagfolk fra ulike miljøer var imidlertid kritiske til reformforslaget. Det skyldes ikke at man ikke har sett behovet for reformen, men reformen bærer preg av hastverksarbeid, noe det også var. Høyre har på sin side stilt en rekke krav for å være med på reformen. Den kjente Trondheimslegen Aage Bjertnæs var også kritisk. Reformen la nemlig opp til at fastlegene skulle redusere tiden de brukte på sine pasienter fra 4 til 3 dager i uka. Aage Bjertnæs på Risvollan Legesenter har endret måten de jobber på slik at alle pasientene kan få time på dagen. Når han inviterte helseministeren til å besøke senteret for å lære hvordan pasientene kan få bedre, raskere og rimeligere behandling var han imidlertid ikke interessert. Bjertnæs peker ellers på at mange av ideene i reformen er bra, men hvis man fjerner tilbudene ved dagens sykehus før man har bygd opp et lokalt tilbud vil pasientene rammes hardt.

Reformen er avhengig av større og ressurssterke kommuner med høy kompetanse i staben. Regjeringen har selv satt en stopper for en nødvendig kommunereform og slik skapt problemer for sin egen helsereform. Spørsmålet er nå om samhandlingsreformen blir lagt på is eller ihvertfall utsatt når Bjarne Håkon Hanssen flykter (?) fra også denne jobben.

Reklamer

08/10/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. ser at det refereres i med som «en hvit løgn», en hvit løgn er når din kone spør om hun har lagt på seg , og du svarer «nei da»…. når du er politiker og ljuger og svindler hele det norske folk, da er du bare en falsk rotte… det har ingen ting med «hvit løgn» å gjøre. Svindler hansen er en hykler, en bedrager og et svin.

    «Hvit løgn»er garantert noe politikerene har kommet frem til at de skal kalle det for å prøve å slippe billig unna (APE stunt). La dere ikke lure, dette grenser til folkebedrag og svik mot landets innbyggere.

    Kommentar av Folkeaksjon mot IAM og løgnaktig svindler Hansen | 08/10/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: