Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Gatelys


I 9 måneder har en stolpe med gatelys utenfor Kulturhuset ISAK vært ute av funksjon. Kanskje lenger. Men jeg har fulgt med akkurat dette gatelyset siden jul ifjor, og har tenkt å fortsette med det inntil noe skjer.

I en liten kommune på kysten av delstaten Karnataka i India med navnet Yedthave tok ungdommens kommunestyre fatt i problemet at gatelysene til stadighet var ute av funksjon. De fikk laget en ordning hvor gatelysene ble tydelig merket med nummer og så sørget kommunens barn og unge for at rette myndighet ble varslet når lyset var i ustand. Det var viktig for barna med gatelys. Det ga trygghet.

Trygghet er viktig for trøndere også, men det syntes ikke Rita Ottervik og Arbeiderpartiet når man i vår bestemte seg for å spare noen hundretusen kroner ved å slå av gatelysene i sommer. Planen var at denne sparingen også skulle fortsette utover høsten. Men presset av den politiske opposisjonen og av engasjerte innbyggere slik som Frode Håkonsen ser det ut til at denne meningsløse politikken tar slutt. Frode startet en gruppe på Facebook under navnet «Ett minutt for et tryggere Trondheim» og han startet en underskriftsaksjon. I slutten av august leverte han en underskriftsliste for et såkalt «innbyggerinitiativ» til Trondheim Kommune. Loven sier nemlig at innbyggere som skaffer et visst antall underskrifter kan kreve å få en sak opp til behandling i bystyret. Nå ser det ut til at han vinner frem med sin sak.

Den som har vært ute og kjørt i helga har sikkert lagt merke til at mange gatelys likevel er ute av funksjon. Lange gatestrekninger med titalls om ikke hundretalls med lyktestolper var ute av drift. Blant annet Dyre Halse gate. Mørke høstkvelder med våte gater gjør dette utrygt for veifarende. Derfor er det viktig at byen finner en ordning for vedlikehold av gatelys som gir større driftssikkerhet og raskt vedlikehold når lysene er i uorden. Men lite skjer. Armaturene begynner å bli gamle og feil oppstår stadig oftere. Men kommunen har ikke råd til ås skifte dem ut. Det paradoksale er at nye og energibesparende armaturer vil kunne spares inn på få år. Høyre har derfor foreslått at gatebeslysningen kan settes ut på anbud. Dette kan kombineres med dagbøter hvis ødelagte lys ikke fikses innen kort tid. Sannsynligvis kan dette også bedre kommunens økonomi fordi de som overtar ansvaret vil se fordelen av å bytte ut armaturene og slik vil de kunne tilby bedre gatebelysning til lavere priser. Men ideologiske skylapper sørger for at de rødgrønne sier nei.

Og gatelyset utenfor ISAK. Jeg har naturligvis varslet Trondheim Energi om saken. Det var forøvrig en selsom opplevelse. Og det overrasker meg ikke at intet har skjedd.

Reklamer

21/09/2009 - Posted by | Lokal politikk | , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: