Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

En ganske alminnelig pensjonist som måtte betale formuesskatt


Damen kom forsiktig bort til meg ved Høyres valgbod på Torvet. – Hva mener dere med formuesskatten, spurte hun. Hun var litt forvirret av pratet fra noen partier om at det bare var «arbeidende kapital» som skulle unntas formuesskatt. Selv var hun bare en vanlig pensjonist og ingen næringsdrivende.

Hun og mannen var helt vanlige folk, fortalte hun. Hun hadde jobbet som kontordame hos et forsikringsselskap mens mannen hadde vært bussjåfør. Gjennom hele livet hadde de vært nøysomme. Den 95 m2 store leiligheten var nedbetalt. De hadde følt at det var trygt å slippe gjeld. De hadde stort sett kjøpt bruktbil og innimellom hadde de tatt seg råd til en sydentur. Men den ble betalt kontant, ingen lånefinansiert luksus der i gården.

Så døde mannen. Mens han levde hadde de sluppet å betale formuesskatt fordi de fikk større fradrag når de var to. Men nå måtte hun betale en tusenlapp hver måned i formuesskatt fortalte hun. Hun hadde det jo ikke så verst økonomisk, så det gikk jo greit. Men hun følte at det var urettferdig at hun etter et liv med nøysomhet plutselig ble nødt til å betale formuesskatt. Det var kanskje litt egoistisk, sa hun, men hadde hun ikke bidratt med nok gjennom et langt liv?

Hun hadde stemt på det samme partiet gjennom hele livet, og det var ikke lett å forandre på noe som hadde vært en familietradisjon. Ikke sa hun hva hun hadde stemt, men det vil vel ikke overraske noen om det var Arbeiderpartiet. Nå tenkte hun på å bytte parti. Frp var et alternativ, – men de gjør så mye rart! Så var det Høyre da…

Formuesskatten dreier seg om slike som denne damen, pensjonister som bor i et nedbetalt hus, og det dreier seg om små og mellomstore næringsdrivende over hele landet som må ta ut penger fra bedriften for å betale formuesskatt helt uavhengig av om bedriften tjener penger.

Men for regjeringspartiene er det helt uaktuelt å gjøre noe med formuesskatten. De skyver Stein Erik Hagen foran seg. Og det finnes noen Stein-Erik-Hagen-er som godt har råd til å betale denne skatten. De fleste av dem greier også å sno seg unna mesteparten av formuesskatten ved å organisere formuen sin slik at det blir minst mulig å betale. Men er det så viktig å ta disse få at man ikke bryr seg om at man også rammer pensjonister slik som denne helt alminnelige damen?

06/09/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , , ,

2 kommentarer »

  1. kjære erna. kan du ikke sammerarbeide med siv.
    hilsen
    en høyre velger

    Kommentar av Tone jensen | 06/09/2009

  2. Erna vil jo samarbeide med alle borgerlige partier hun. Siv derimot viser ikke mye samarbeidsvilje når hun avgir skriftlige garantier mot samarbeid.

    Kommentar av Kjetil Utne | 07/09/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: