Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

En historie om toleranse


Et trøndersk og flerkulturelt fotballag er utvist fra Norway Cup på grunn av sin <a href="http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=565212″>aggressive opptreden. Og påstandene om dette lagets opptreden skyldes at de er innvandrere starter raskt. En debattant skriver f.eks. at «Nå er det faen meg nok, få ut svartingene!!!!». Med jevne mellomrom skriver også norske aviser om norske fotballpøbler, men ingen debattanter skriver om «Når er det faen meg nok, stopp disse hvitingene!!!»

Denne saken får meg til å tenke på en historie for et års tid siden. Adresseavisen slår opp en hendelse hvor en bussjåfør nekter en lesbisk dame adgang til bussen på en høylytt og særdeles uhøflig måte som store deler av bussen overhører. På Adressas nettdebatt, hvor forøvrig ordet «idiot» ser ut til å være det mest brukte, reagerer leserne raskt og sterkt. Innholdet av mange innlegg er omtrent slik: «Vi kan ikke akseptere en slik intoleranse. Dette er et utslag av norsk innvandringspolitikk. Innvandrerne har ikke lært seg norske verdier og derfor diskriminerer man folk med en annen seksuell legning på en slik forkastelig måte.»

Adresseavisen hadde ikke skrevet et ord om sjåførens etnisitet, men mange av debattantene gikk uten videre ut fra at dette måtte være en innvandrer og gikk dermed løs på innvandrernes mangel på toleranse for annerledes mennesker. Så viste det seg etterhvert at sjåføren i høyeste grad var en «hvit nordmann». Det var altså debattantene som var intolerante og som ikke hadde lørt seg de «norske verdiene».

Hva lærer historien oss? Kanskje først og fremst at man ikke skal være forutinntatt og at man ikke skal dømme og behandle noen ut fra deres etniske bakgrunn. Det er et faktum at innvandrere er overrepresentert blant de som utøver vold og annen kriminalitet, på samme måte som menn begår mye mer kriminalitet enn kvinner og yngre er mer kriminelle enn eldre. Det er vel heller ikke så unaturlig at gutter som har levd opp i et land med krig og traumatiske opplevelser preges og påvirkes av det. Når unge somaliske menn fra et område som har vært i krig i flere tiår opptrer aggressivt i en konkret situasjon skyldes det da at de er somaliere, at de er menn, at de er unge eller at de har en lang krigsbakgrunn? Jeg vil tro at etnisiteten er det som har minst betydning for denne aggressiviteten, men i debatten får det mest fokus.

Vi må ta vare på norske verdier, den kristne kulturarven. Det betyr null aksept for aggressivitet, voldelig opptreden og juks. Det betyr også null aksept for intoleranse. Norge har gjennom alle tider hatt en jevn strøm av innflyttere, besøkende og kulturell påvirkning fra den store verden. Den forrige storhetstiden i Trondheim var en periode på 1700-tallet med stor innflytting av kreative innflyttere med stort pågangsmot. Også i vikingetiden hadde Norge stor kontakt med utenverdenen, og dette førte til en sterk utvikling av landet. I dag står vi overfor en ny periode med store menneskestrømmer over landegrensene. Det gir enorme muligheter for landet vårt. Vi bør lære av og benytte oss av all den kunnskap , kompetanse og ressurser som innvandrerne gir oss, men vi må også stille krav og sette grenser. Kanskje har en misforstått snillisme svekket våre verdier og bidratt til et moralsk forfall blant etniske nordmenn som også er videreformidlet til noen av de som kommer til landet vårt. Skal vi snu denne situasjonen bør vi kanskje først se på våre egne holdninger.

Reklamer

31/07/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , ,

2 kommentarer »

  1. Hvorfor streker du under hele jævlainnlegget ditt egentlig?

    Kommentar av PissOff | 31/07/2009

  2. Jeg står naturlig nok ikke selv bak overstrykningen. Lurer på om det kan være noen form for hacking..

    Kommentar av Kjetil Utne | 01/08/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: