Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Vil Giske frata Trondheim EM i fotball?


Norges Fotballforbund besluttet for noen uker siden å satse på Oslo, Stavanger, Lillestrøm og Trondheim som arenaer i en felles EM-søknad med Sverige. Dette skapte naturligvis stor glede i Trondheim, men tilsvarende misnøye i taperbyene Bergen og Bodø. Nå vil Trond Giske likevel ha omkamp for å gi Bodø muligheten til å bli arrangør. Får han viljen sin tyder mye på at Trondheim faller ut som arrangørby.

Når Fotballforbundet valgte arrangørbyer var Oslo forhåndsuttatt som hovedstad og fordi de vil kunne stille med den største stadion. Kravene til et EM tilsier at Norge må stille med fire stadioner, hvorav to har plass til minst 40.000 tilskuere og de to andre minst 30.000 tilskuere. Så langt er det kun Lillestrøm som i tillegg til Oslo vil bygge et så stort stadion. Dermed er Lillestrøm sikker blant de fire. Stavanger hadde høyest score i NFF’s faglige vurdering av søkerbyene.

Hvis Giske lykkes i å få Bodø inn blant søkerbyene betyr det at Trondheims arrangørstatus står i fare. Men når Giske går ut og støtter Bodø, blant annet ved å knytte en evt statsstøtte opp mot at Nord-Norge blir representert blant arrangørbyene, er han naturlig nok bevisst på å ikke si noe om de øvrige arrangørbyene. Det er valg om 6-7 uker, Arbeiderpartiet vil gjerne ha flere stemmer i Nord-Norge uten å miste stemmer i Trondheim eller andre byer.

Uansett hvor hyggelig det ville vært med et fotball-EM Bodø sier det seg selv at en så liten by ikke har de fasiliteter og den overnattingskapsitet som trengs uten å bruke store statlige midler på midlertidige anlegg. Noen ganger kan det naturligvis være riktig å gjøre slike investeringer av distriktspolitiske hensyn, men da må et fotball-EM sees opp mot andre tiltak man kan bruke de samme midlene på som kanskje kan gi større effekt. Derfor er nok sluttresultatet gitt. Når Giske har fått gransket søknaden vil han, etter valget, konkludere med at de valgte byene er de riktige.

Denne regjeringen har forøvrig god erfaring i å blande idrett og politikk. Også under søknadsprosessen for vinter-OL blandet regjeringen seg inn, og sørget med det for at Tromsø ble valgt som norsk kandidat, inntil budsjettene sprengte alle grenser og idretten måtte sette foten ned for hele OL-søknaden. Slik mistet Trondheim eller Oslo muligheten til å søke OL med langt mer gjennomarbeidede søknader.

Trond Giske liker å ha kontroll med det meste. Også i kulturpolitikken vil han ha sine folk (les: hovedsakelig rødgrønne) inn i styrene. Noen Høyrefolk har riktignok blitt valgt. Han kan jo ikke konsekvent la være å velge dyktige folk. Derimot har han gitt klar beskjed om at Frp-ere ikke vil bli valgt inn i kulturstyrer – uansett hvor dyktige de måtte være. I Olavsfestdagene fikk han også valgt sine folk til styret. Staten oppnevner 2 av styremedlemmene, blant annet styreleder. Underskuddet i fjor på 7 millioner må naturligvis mange ta ansvaret for, men styret vil alltid ha det overordnede ansvar. Og styret var ledet av en rødgrønn politiker oppnevnt av Trond Giske. han har således også et delansvar for fjorårsskandalen.

Hva kan vi lære av dette. Kanskje at det bør være større avstand mellom uidrett og kultur på den ene side og politikk på den andre siden.

Les også denne , denne og denne saken.

Reklamer

29/07/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. ..og bilen går bra?

    Kommentar av nagel | 29/07/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: