Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Bare vås av Dagsnytt 18 om turistfiske


Dagsnytt 18 på P2 er mitt favorittprogram på radio, ikke minst når Steinfeldt er programleder Blant NRK-ansatte er Steinfeldt kjent som en drittsekk men en lynende dyktig sådan! Tirsdag 28.juli hadde Dagsnytt 18 et innslag om turistfiske En representant for Nordkapp SV mente at turistfisket var kommet helt ut av kontroll og han ville ha registrering av alle fangster på samme måte som for yrkesfiskere. Den kvinnelige programlederenintroduserte saken med henvisning til at hele 3,5 tonn fisk hittil i år var beslaglagt av myndighetene fordi turistene forsøkte å bringe med seg for mye fisk ut av landet.

3,5 tonn!

Årlig leverer norske yrkesfiskere ca 2,5 milloner tonn fisk. La oss gjøre et regnestykke. La oss anta at beslaget i løpet av sesongen som helhet blir 6-7 tonn (vi er jo mer enn halvveis i i året) og at dette omregnet til hel fisk (det er vel filet vi snakker om) blir ca 25 tonn. Da utgjør det beslaglagte kvantumet ca en hundretusendel av det yrkesfiskerne leverer årlig. Det er dette som av programløederen og SV’s representantnærmest beskriver som en skandale! For min del lurer jeg på om NRK har sluttet å stille krav til programlederne i Dagsnytt 18.

Så kan man naturligvis regne med at det er svarte tall her. Svært mye blir nok ikke oppdaget, uten at det forandrer konklusjonen særlig.

Så var det interessant å merke seg at SV-eren som enhver politiker naturligvis må bruke Ole Brumm metoden. Det var jo ikke noe galt med turistnæringen, ihvertfall alle han kjente i Nordkapp kommune (hans velgere) var seriøse drivere, men han hadde hørt så mange rykter og lest så mye i avisene om hvordan det var andre steder… Man skulle kanskje forvente seg at programlederen benyttet anledningen til å ta tak i den tynne argumentasjonen, men en slik kritisk holdning var totalt fraværende.

Ut fra et samfunnsperspektiv kan det ikke være noen tvil om at turistfiske gir mye mer tilbake til distriktene og lokalsamfunnene enn ordinært fiske. Turistene skal overnatte, gjøre innkjøp, kjøpe drivstoff (med høye avgifter til staten), leie båter osv. Hver av dem har en kvote på 15 kilo filet, tilsvarende ca 60 kilo hel fisk, som de kan ta med ut av landet. Så er nok noen som tar med for mye uten å bli tatt, men hvis vi deler de totale inntektene til lokalsamfunnet på antall kilo blir det nok en ganske høy kilopris på fisken og dermed større lokale inntekter og flere arbeidsplasser. Med dette perspektivet burde konklusjonen være enkel: sats sterkere på turistfisket og omskoler fiskerne til å jobbe i turistnæringen.

Dette burde være et interessant tema for dagsnytt 18. Istedet lager man en skandale av at tre og et halvt tonn fisk er beslaglagt på nesten 7 måneder.

SV-eren ville gjerne at alle fangstene til turistfiskerne skulle registreres og kontrolleres av mattilsynet for å sikre god kvalitet. Jeg går ut fra at dette kravet ikke bare gjelder utenlandske fritidsfiskere. Hvis noen av oss fisker en mort på kaia i Trondheim skal det vel kanskje også registreres og kontrolleres? Det kan jo definitivt bli mange arbeidsplasser av dette. Til og med offentlige arbeidsplasser, og de er kanskje mer verdt enn private arbeidsplasser for en rødgrønn pollitiker…

Reklamer

29/07/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , ,

2 kommentarer »

 1. Slik du fremlegger saken så må jeg, selv om jeg er sterk motstander av «turistfisket» slik det per i dag fåregår, si meg enig med deg. Fakta, Kjetil, er noe helt annet enn det som diskuteres/omtales her. Jeg er nabo med 2 eiendommer eid av tyskere. Disse driver organisert utleie av disse eiendommene. De har lagt ut båter, mellom 3 og 5, som de til enhver tid besøkende kan anvende. Disse som du kaller «turistfiskere» og som jeg benevner som yrkeskriminelle haler opp mellom 7 og 9 kasser fisk hver dag. Denne sløyer de, slenger sloget i fjæra, vel og merke allmennheten si fjæra, de skjærer av kun de beste bitene, loinsen, selve «indrefiléten» og kaster resterende av den fisken som egentlig skulle ha blitt spist sammen med sloget. I fjæra. Den fjæra som de ikke ens eier. den fjæra som allmennheten er ment å bruke. Eter at denne gruppen kriminelle, eller fritidsfiskere som du sier, har vært her én uke pakker de alt det de har fisket, d.v.s. unntatt det de slenger tilbake, inn i bilene sine. Dette er ikke vanlige biler, men biler spesiellt anpasset for slik kriminalitet (turistfiske, om du vil). De er bygd med fryserom. Dessuten har de tilhenger som også de er frysere på hjul. De setter ivei, En varebil og 2 tilhenger fulle med kun den beste delen av fisken. Torsk, laks, kveite o.s.v. Om noen skulle tro at disse blir sikkert stoppet på grensen, i tollen, så tar de feil. Nei, da, disse menneskene og de personene som står bak alt dette er organisert, forstår du. jeg har til og med ringt tollen og fortalt at «nå er de på vei», men til dags dato har ingen ens observert disse på en grenseovergang. Slik er virkeligheten, om du skulle bry deg om den. Vel hjemme i tyskland selger de denne fisken, de lekreste bitene, for summer som vi her hjemme ikke kan tenke oss. Kan nevne at i Gjøteborg, som er noe helt annet enn Tyskland, selger tilsvarende personer torsk for 175,- kr pr. kg. til restaurantene. Tenk deg da hva disse tyskerne får betalt hjeme i tyskland. Om du regner litt på det hele kan du se for deg hva en «ferie til Norge» gir i inntekt. La oss ta 100 kg pr. person som eksempel og muliplisere det med kiloprisen de får betalt. Multipliser så dette med 4 til 7 personer hver tur. tenk så på at de er hjemme en stund før de returnerer til Norge og det samme opplegget. Begynner det og demre for deg hva alt dette egentlig dreier seg om?
  problemet er desverre langt mer alvorlig enn det du fremstiller i ditt innlegg. Det er ikke det at du tar feil, det er bare det at det foregår så lang mer enn det du i ditt innlegg omtaler. Jeg skulle faktisk ønske at det var så søtt som du fremstiller det. Da hadde noen av oss kunnet leie ut en hytte og en båt til noen trivelige mennesker. De ville glede seg stort over norsk natur og vi ville ha fått nye bekjentskap. Men det er ikke slik det er!

  Kommentar av Arne Gunnar Elveland | 01/01/2010

 2. Jeg tviler ikke på at det du beskriver skjer, men tviler sterkt på at det er normalen. Uansett er ikke mitt poeng å forsvare slike ekstremiteter. Skjer dette må det settes inn tiltak, og naturligvis bør kontrollen på grensa være reell.

  Jeg har to hovedpoeng:

  * Turistfiske gjennomført på en bærekraftig måte gir større effekt i form av arbeidsplasser og øvrig samfunnsnytte enn tradisjonelt fiske. Derfor bør det utvikles videre.
  * Å kontrollere fritidsfisket, inkludert fiske i regi av utenlandske turister, på samme måte som man kontrollerer ordinært fiske vil være ugjennomførtbart, meningsløst og feil bruk av ressurser.

  Når det gjelder Dagsnytt 18 angriper jeg den manglende sammenheng mellom faktabruk og konklusjon fra programlederen.

  Kommentar av Kjetil Utne | 04/01/2010


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: