Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Vil AP knuse SV og SP?


Med jevne mellomrom uttrykker rødgrønne politikere en lite troverdig bekymring for at Høyre skal drukne i samarbeidet med et mye større Frp. For Høyre er det naturligvis en utfordring at Fremskrittspartiet på siste meningsmåling er 60 % større enn Høyre, men langt mer bekymret burde juniorpartnerne i regjeringen være over at Arbeiderpartiet i følge den siste målingen er 3-4 ganger større enn SV og Senterpartiet TILSAMMEN!

På Målingen som er offentliggjort i Vårt Land går de to småpartiene tilbake med samlet 4 % til 10,7 % mens AP får sterke 35,1 %. Så kan det naturligvis innvendes at dette er en feriemåling som tradisjonelt er litt mindre å stole på enn andre målinger, og en enkeltmåling er uansett ikke nok til å trekke sterke konklusjoner. Men trenden har vært klar over lang tid. Det dominerende Arbeiderpartiet suger til seg stemmer fra samarbeidspartnerne i den rødgrønne regjeringen.

Med et slikt valgresultat blir det ikke enkelt å sette sammen en regjering, og småpartiene vil også ha behov for å markere seg sterkere. Slik har f.eks. AP lagt seg helt flate for Senterpartiets krav om ikke å diskutere EU-medlemsskap de neste fire årene. Men i tillegg øker denne utviklingen usikkerheten om hva slags regjering vi evt får hvis det ikke blir en borgerlig regjering. Det er ikke bare på borgerlig side det er usikkerhet. Et valgresultat i tråd med dagens meningsmålinger vil like så vel gi en ren AP-regjering som en rødgrønn trepartiregjering. For ikke å snakke om hva som vil skje hvis partiet Rødt kommer på vippen. De rødgrønnes krev til de borgerlige om å klargjøre hva slags borgerlig regjeringsalternativ som foreligger virker ganske hult i et slikt lys.

For de borgerlige partiene vil det være langt lettere å få til et samarbeid hvis Høyre gjør et godt valg. Det blir derfor viktig for Høyre å nå et valgresultat som er bedre enn den siste meningsmålingen viser. Likevel gir denne målingen grunnlag for håp. Høyre har fremgang i en periode hvor Høyre tradisjonelt får dårlige målinger, mens Frp går tilbake etter en sommer full av tildels useriøse utspill. Veien er ikke så lang frem til en langt bedre balanse mellom de to største borgerlige partiene og samlet sett er velgerne fortsatt klare på at de ønsker regjeringsskifte.

Reklamer

24/07/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: