Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Trondheims-modellens vekst og fall


Trondheims-modellen? Hæ! Aldri hørt om den? Spør du en vanlig Trondhjemmer har han eller hun neppe hørt om dette begrepet. Mne spør du en svensk politiker, spesielt politikere på venstresiden, vil de nok nikke gjenkjennende. Sommeren 2007 var det masse skriverier i svensk presse om Trondheims-modellen, eller som vi i Norge ville sagt: Det rødgrønne utstillingsvinduet Trondheim. Både den svenske storavisen Aftonbladet og svensk TV var på besøk i Trondheim året etter og sendte beundrende og stort sett ukritiske rapporter tilbake til sine svenske lesere, seere og lyttere. Det hyppigste intervjuobjektet og sannshetsvitnet var Arbeiderpartiets leder i Trondheim, Rune Olsø.

Den svenske forleggeren og forfatteren Aroz Etzler utga i 2007 boka «Trondheims-modellen» og fulgte opp med en utvidet utgave året etter. I omtalen av boka skrives blant annet dette «Sedan över tjugo år tillbaka domineras västvärlden av en extremt marknadsliberal politisk dagordning. Oavsett regering tycks resultatet bli detsamma: mera avregleringar, mera privatiseringar och fortsatt nedrustning av välfärden.

Denna utveckling – som också gäller i Sverige – har lett till en utbredd politisk hopplöshet och en kris för etablerade partier. Få känner till att det faktiskt finns konkreta exempel i vår närhet på hur den nyliberala politiken kan utmanas.

I Norge med Trondheim som centrum har man gått rakt emot strömmen och börjat utveckla alternativ till marknadsliberalismen. Man har till och med uppfunnit en ny metod för att byta politik, den s.k. Trondheimsmodellen, som bidragit till att Norge idag har Europas mest radikala regering.»

Aron Etzler reiste land og stand rundt i Sverige for å promotere boka og for å budskapet om at det rødgrønne styret i Trondheim ved hjelp av samarbeid med LO hadde skapt en ny og god styringsmodell blant annet ved å si nei til all form for privat engasjement i kommunens virksomhet.

Vi vet jo alle hvordan det har gått med det rødgrønne utstillingsvinduet i dag, og for den som var villig til å lytte til andre enn rødgrønne stemmer var det også i 2007 klart at vi var på vei ut for stupet. Og når Etzler utga sin utvidede utgave sommeren 2008 var det bare menigheten i Arbeiderpartiet, SV, De Grønne og Senterpartiet som ikke skjønte hvilken vei det bar.

I dag er det interessant å tenke tilbake på Adresseavisens førsteside fra valgkampen 2007 som proklamerte at Rita holder sine løfter. Og et sitat fra Fri Fagbevegelse fra august 2007 er også ganske komisk å lese:

«Daværende Høyre-leder Jan Petersen begrenset seg til å si at «Trondheim er kommunen der alt nå stopper opp». Ettersom økonomien ikke har kollapset, regnskapene for første gang på lenge går i balanse og befolkningen lever sorgløse dager under den nye ordføreren, har helvetesdebatten piplet inn til den kommuneklassiske høyre-venstre-disputten omkring eiendomsskatt.» Påstanden om at regnskapene for første gang gå lenge går i balanse er naturligvis usann. Rådmannens oversikt viser at man måtte gå tilbake til 1992 for å finne siste underskuddsår. Men at befolkningen lever sorgløse dager under Ottervik…. den trenger ikke ytterligere kommentar. Jan Petersen har derimot vist seg å få rett. Det rødgrønne styret har stoppet all modernisering av kommunens virksomhet. Resultatet ser vi i dag.

Den 6.juli 2008 har svenske Aftonbladet en helside om «Staden som både Vänstern och Högern vill efterapa«. Nå er det nok å dra det litt langt at «Högern» i Sverige vil etterape Trondheimsmodellen, men venstresiden i Sverige har åpenbart likt det de har fått høre fra Trondheim. Rune Olsø skryter til avisen av at Arbeiderpartiet i Trondheim valgte å gå til venstre, at de ville kommunalisere privat drift av sykehjem og søppelinnhenting og at de ville øke skattene. Olsø skryter også av at samarbeidet med de ansatte gir nedgang i sykefraværet. Det siste var i beste fall en selektiv gjengivelse av fakta. Sykefraværet i Trondheim økte i 2008 og øker på nytt i 2009. I mars i år kom fraværet nesten opp i 12 %.

Googler man finner man flere tusen treff på «Trondheims-modellen», men ikke overraskende er det få treff fra det siste året. Nå vil det være interessant å se Aron Etzler vil komme tilbake for å se hvordan det har gått med hans hjertebarn ett år etter at siste utgave av boka ble utgitt. Og vil journalisten Jens Kärrmann fra Aftonbladet finne det bryet verdt å ta turen til Trondheim en gang til? Kanskje journalist Vegar Velle i Fri Fagbevegelse skulle lese det han skrev for bare to år siden også? Men det blir nok ikke noe nytt Trondheimsbesøk på de tre herrene. Da ville man jo oppleve et knust utstillingsvindu. Trondheims-modellen var kanskje en deilig fantasi for venstresiden i Norge og Norden – men når modellen møtte virkeligheten viste den seg å være nettopp det – en fantasi – eller et eventyr fra Soria Moria.

En av Norges ledende politiske bloggere, Are Slettan har et langt mer realistisk syn på Trondheimsmodellen:

«Det som de siste årene er blitt vist frem i det rødgrønne utstillingsvinduet i Trondheim, er at man kan tilby gode kommunale tjenester ved å bruke penger man ikke har.Det er ikke mye å skrive bok om.»

Reklamer

16/07/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized, Utenrikspolitikk | , , , , , , , , , , ,

5 kommentarer »

 1. Og ingen av de økonomiske problemene i Trondheim henger sammen med at dere borgerlige i byen solgte arvesølvet (Trondheim Energiverk) da dere var i posisjon, ikke sant?

  Kommentar av nielsen | 16/07/2009

 2. Makan altså. Trondheim kommune sliter no med et uventet tap på 250 millioner takket være at ditt parti Høyre solgte Trondheim Energi og innvesterte det i høy risiko aksjer. For alle kommuner som budsjetter med et overskudd på 160 millioner av samme aksjepost, er det da selvsagt at pengene må tas fra de ulike prosjekter og etater for å kompensere. Dette er et problem helhetlig skapt utifra borgerlig tankegang og praksis, med direksjoner sendt fra selveste Erna Solberg under den forrige borgelige regjering, og vært et ledd i en politikk der man har satsa kommuners inntekter og sparte midler, med drastiske utfall for de som ikke så finanskrisen komme.

  Man ser jo også i byen at velferdstilbudet har økt, som kommer av at man bedret finansieringen, ikke at man tror det ska bli bedre av kutte ned og privatisere. Faktisk e det ikke alltid mulig å gjøre mer arbeid med mindre pæng. Dette kommunestyret og budsjettet hadde faktisk klart seg greit, om de ikke hadde måtte slite med dokkers evneveikhet når det gjelder økonomisk styring, som følgene vi i Trondheim må leve med i dag. Å prøve å gjøre politisk poeng av dette er som å klage på lokta når man sjøl sitt på dass.

  Kommentar av Lars | 16/07/2009

 3. Til Nielsen er svaret_ Korrekt de økonomiske problemene kommunen opplever nå jenger på ingen måte sammen med salget av e-verket. Tvert om har kommunen så langt hatt større inntekter fra kraftfondet enn det utbytte fra e-verket ville gitt.
  Til Lars: Uventet tap? I år etter år har kraftfondet gitt høy avkastning. Så kommer det til slutt et år med negativ avkastning. Verdipapirer går ikke alltid til værs. Det samme gjelder forøvrig kraftaksjer. Noen år går også kraftselskaper med underskudd slik at man ikke får utbytte.

  Så kan man naturligvis diskutere hvorvidt man på lang sikt ville fått mer igjen ved å sitte på aksjene i TEV. Også i Høyre har det vært delte meninger om det var riktig å selge e-verket den gangen. Jeg tror det var riktig. Men uansett ble e-verket solgt i 2002. God økonomistyring dreier seg om to ting: Man prøver å få mest mulig ut av de midlene man har og man sørger for at kostnadene står i forhold til inntektene. Heller ikke ordføreren bestrider at kommunen har levd over evne i det siste. En forsvarlig økonomisk styring ville innebære at kommunen sørger for å legge seg opp penger i gode tider og ikke lånefinansierer alle investeringer. Av de 10 største kommunene i Norge er det bare rød-grønne Tromsø som ved siden av Trondheim ikke har gjort det. Selv med rekordavkastning fra kraftfondet ville Trondheim kommune hatt underskudd i 2008- Da kan man ikke unnskylde seg med at man har vent seg til å ha disse store inntektene år etter år-

  Kommentar av Kjetil Utne | 16/07/2009

 4. Hei Kjetil!

  Takk for oppmerksomheten 🙂 Det er helt riktig at Trondhiemsmodellen blir kopiert fra Sverige. Men det du ikke nevner er at partisekretæren i det svenske Høyre (Moderaterna) selv skryter av Trondheim…

  Kanskje du skulle skrive litt om han også? 😉

  – Rune

  Kommentar av Rune Olsø | 21/09/2009

 5. Nei Rune, jeg nevner ikke at Moderatarnas partisekretær kommenterer Aftonbladets ensidige oppslag (de har jo ikke pratet med noen i opposisjonen når de besøkte Trondheim) med at god velferd er viktig. Han støtter jo ikke «Trondheimsmodellen» som sådan. Mitt poeng med dette blogginnlegget var påpeke at mye har snudd siden hallelujaoppslagene i Sverige var på trykk. Den dårlige økonomistyringen i Trondheim setter nettopp velferden i fare. Hadde svenske medier kommet på besøk i dag ville nok vinklingen vært ganske annerledes.

  Kommentar av Kjetil Utne | 22/09/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: