Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Kan vi forvente at også kunstnere har folkeskikk?


Erik Fosnes Hansen er en usedvanlig begavet forfatter med en internasjonal suksess av dimensjoner. Etter hva jeg forstår er han nå også blitt medlem av Arbeiderpartiet, og er oppnevnt som medlem av Norsk Kulturråd av sin venn Trond Giske. Erik Fosnes Hansen har med andre ord det meste, bortsett fra alminnelig folkeskikk.

Halvor Sevatdal har en interessant og velskrevet blogg som heter Hablog. Der beskrev han nylig en radiodebatt mellom Erik Fosnes Hansen og Frp-nestleder Per-Arne Olsen:

«Hvordan har vi havnet i en situasjon hvor mange tydeligvis ikke ser på Frp-ere som mennesker som man skal utvise vanlig høflighet mot? Når Erik Fosnes Hansen nekter å hilse på nestleder Olsen, for deretter å skrike og avbryte hele debatten og å avslutte med å kaste papir på ham er det jo tydelig at Frp-eren i Hansens øyne ikke fortjener å bli behandlet som et vanlig menneske.»

Nå kan det jo være at Erik Fosens Hansen har lært av sin venn, kulturministeren, som for noen år siden deltok i en radiodebatt med daværende stortingsrepresentant Børge Brende. Giske forlot studio midt under debatten uten å svare på de kritiske spørsmålene fra Brende.

Forfatteren har engasjert seg i en kulturkamp mot Frp. «Fosnes Hansen mener Jensen er udemokratisk og antiintellektuell – og at hun vil gjøre Norge til et intolerant land.» skriver TV2.no. Så kan man spørre seg om kravet til toleranse ikke strekker seg til å gjelde Frp-ere.

Jeg har ikke noe problem med å forstå at mange kan la seg irritere og frustrere over Frp’s mange useriøse utspill denne sommeren, men man styrker ikke sin egen sak ved å opptre uten folkeskikk. Det er en rotfestet del av norsk kultur og norske verdier at man skal oppføre seg mot andre som man ønsker at andre skal oppføre seg mot en selv. Enda mer spesielt er det når vi i dagens Adressa kan lese at Fosnes Hansens oppførsel ikke var et resultat av en provokasjon og et spontant påfunn. – Det var en overlagt (papir)kule, sier forfatteren.

Frp-folk er stort sett trivelige folk, som folk flest. I Trondheim Bystyre har jeg bare gode erfaringer med samarbeidet mellom Høyre og Frp og de andre borgerlige partiene. Ikke så sjelden opplever vi politisk uenighet. Ikke minst gjelder det kulturfeltet, hvor Frp skiller lag med alle de andre partiene. Men Frp vet de er i mindretall i mange av disse sakene, og aksepterer nederlaget. Slik vil det være med mange av de meningsløse forslagene som partiet har kommet med i løpet av sommeren også. Fosnes Hansen sier at han vil gjøre borgerlige velgere klar over hvem partiene er i ferd med å gå til sengs med. Når tror jeg at borgerlige velgere er i stand til å tenke selv. De trenger ikke et AP-medlem til å fortelle dem hva som er i deres interesse. Vi vet dessuten hvordan en regjeringsdeltagelse er i stand til å endre og disiplinere et parti. Ingen som hadde hørt på SV og Kristin Halvorsen i forrige valgkamp kunne forestille seg at partiet ville forandre politikken sin så dramatisk straks de kom i regjering. Også Frp må i regjering forholde seg til de politiske realiteter og flertallet på Stortinget.

Men tilbake til åpningsspørsmålet: Kan vi forvente at også kunstnere har folkeskikk? Åpenbart ikke, men også kunstnere burde kanskje forstå at man ikke skal kaste stein når man sitter i glasshus.

Som en digresjon har jeg lyst til å kommentere sammensetningen av det nye kulturrådet. Det er sagt at man ønsket å fjerne politikerne fra kulturrådet. En av dem som forsvant ut er den tidligere politikeren og kulturarbeideren Hallgrim Berg. Så kommer altså forfatteren Erik Fosnes Hansen inn i Kulturrådet og takker for utnevnelsen ved å melde seg inn i Arbeiderpartiet og å engasjere seg i partiets valgkamp/kulturkamp.

14/07/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: