Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

AUF uten bakkekontakt – eller vil de bare ta livet av private bedrifter?


Det er kanskje ikke så interessant hva Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon AUF mener om saker og ting, men tross alt dreier det seg om fremtidens AP-ledere, B¨de Jehs Stoltenberg og Trond Giske har bakgrunn som AUFledere. Da må vi kanskje ta utspillene deres på alvor – uansett hvor livsfjerne de virker.

Under AUF’s sommerleir på Utøya kunne AUF-leder Martin Henriksen fortelle at han ville ha en omsetningsavgift på aksjesalg. I følge AUF’s beregninger fra 2005 ville en avgift på 0,7 % gi en årlig inntekt på 10 milliarder kroner som kunne brukes på gode formål.

Skal vi ta tallene på alvor tror AUF åpenbart at en slik avgift ikke ville føre til konsekvenser for aksjeomsetningen men slik er det naturligvis ikke En slik avgift vil føre til langt lavere omsetning av aksjer, og dermed også lavere inntekter for staten. Det er først og fremst de kortsiktige investorene som vil forsvinne fra det norske aksjemarkedet, Nabge av disse kjøper og selger med små marginer og tjener lite på hver transaksjon. Hele overskuddet forsvinner lett med en slik avgift. Disse kortsiktige investorene er viktig for aksjemarkedet fordi de sørger for at det er likvidet i markedet, at det alltid finnes noen som er interessert i å kjøpe eller selge. Dermed blir det langt lettere for bdriftene å hente inn ny kapital og langsiktige investorer vet at de har potensielle kjøpere hvis de skulle ha behov for å selge.

Når aksjemarkedet svekkes vil det være langt vanskeligere å bruke aksjemarkedet som kilde for egenkapital. Det vil være vanskeligere å få tak i egenkapital til nyskaping eller ekspansjon. I dagens situasjon, hvor bankene nesten ikke låner penger til næringslivet eller ihvertfall krever en stor andel egenkapital for å låne ut penger kunne situasjonen for mange bedrifter blitt kritisk. Men så mener vel AUF at staten kan sørge for tilførsel av kapital, slik som regjeringen gjorde ved å kjøpe aksjer for 5 milliard kroner fra Røkke…

Men i praksis finner naturligvis bedriftene andre løsninger. Slik fungerer kapitalismen. Ihvertfall de større bedriftene kan børsnotere seg i utlandet og la aksjeomsetningen skje på utenlandske børser eller mellom utenlandske meglerfirmaer. Da kan naturligvis staten ikke kreve inn noen omsetningsavgift på aksjer. Resultatet ville bli en svekkelse av norsk finansnæring og flytting av godt betalte arbeidsplasser til utlandet.

Kort sagt er AUF’s forslag helt urealistisk, forslaget vil gi langt lavere skatteinntekter enn AUF innbiller seg og samtidig svekke norsk næringslivs evne til vekst og nyskaping. Det mest skremmende er at dette forslaget kommer fra fremtidige statsråder.

13/07/2009 - Posted by | Nasjonal politikk | , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: