Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Når rottene flykter fra skipet…


Når kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (SP) med klare ord gjør det klart at Trondheim ikke lenger er et rødgrønt utstillingsvindu kan det ikke være noen tvil om at hun taler på vegne av regjeringen. Hun er fagstatsråden for kommunesektoren og er udiskutabelt den i regjeringen som kjenner Trondheims økonomiske vanstyre best. Men hvorfor skjer dette nå? Sannsynligvis er svaret så enkelt som at vi står overfor et valg om vel to måneder, og rødgrønne politikere som inntil nylig har solt seg i glansen av det som på overflaten så ut som en suksess ønsker ikke å blitt dratt med i dragsuget av et synkende skip.

Men skal vi la dem slippe så lett? Stoltenberg, Giske og andre rødgrønne politikere har i 6 år brukt Trondheim som et eksempel på hvordan rødgrønn politikk virker. De brukte det for å vinne valgkampen til Stortinget for 4 år siden og de brukte det i kommunevalgkampen i 2007. Men i virkeligheten hadde Rita levd på krita i flere år til tross for advarsler i bystyret fra Lars Tvete (Høyre) så tidlig som i februar 2004. Da nytter det ikke å flykte fra skuta nå. Det er den politikken som Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har skrytt av i flere år som har ført Trondheim ut i krisen. Det bør ikke være så enkelt at man med et oppslag i Kommunal Rapport kan slippe unna.

Det merkelige i denne saken er medias manglende interesse for å omtale kommunalministerens snuoperasjon på vegne av regjeringen. Etter at kommunenes eget blad, Kommunal Rapport, skrev om saken har NRK Trøndelag omtalt saken på nettet. Det er omtrent hele omtalen til media i Trøndelag. Noen hundre trøndere har lest saken i Kommunal Rapport og 1-2 tusen på NRK.no. Adresseavisen synes ikke saken er interessant nok til å nevne i avisen, på nettet, på TV eller i radio. Etter utallige oppslag i Adressa hvor man har gitt spalteplass til regjeringsmedlemmer som skryter av Trondheims rødgrønne styre vil man i det hele tatt ikke nevne at regjeringen selv nå innrømmer at den ikke lenger vil stå inne for rødgrønn Trondheimspolitikk.

Mange husker kanskje også at Adresseavisen i valgkampen i 2007 slo opp med store typer at Rita holdt sine løfter. Oppslaget ble naturligvis brukt for alt det var verdt i hele valgkampen og Arbeiderpartiet oppnådde et valgresultat nesten uten sidestykke i moderne tid. Men faktum er at allerede den gang var økonomien på full fart utenfor stupet. Ifølge rådmannen overtok de rødgrønne i 2003 en kommune i god økonomisk stand. For å ha penger til betaling av gjeld bør kommunene ha et driftsoverskudd på minst 2 %. Trondheim Kommune lå på det nivået det første året under rødgrønt styre. Så gikk det nedover i akselerende fart. I 2006 viste korrigerte tall et underskudd på ca 1 %, i 2007 ble det ca 5 % i underskudd og i 2008 nesten 12 % (Se Rådmannens presentasjon for politikerne her. Sakte men sikkert har det gått opp også for media at kommunens økonomiske styring var ute av kontroll og Adressa skriver på lederplass i går at «Kommunal Rapport har oppdaget det Adresseavisen slo fast for to måneder siden, at Trondheim kommune er i økonomisk kjempetrøbbel.»

Regjeringen bør innestå for det de har sagt om Trondheim som rødgrønt utstillingsvindu. Selv om det er valg.

Reklamer

03/07/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized | , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Meget presis og god bloggpost, Kjetil.

    Kommentar av Bengt | 05/07/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: