Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Er det de rødgrønne eller de rødgrønne som har skylden for Trondheims krise


Etter at kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa nettopp «fratar Trondheim kommune statusen som regjeringens utstillingsvindu» har det oppstått en interessant situasjon. Mens SP-minister Meltveit Kleppa gir Trondheims rødgrønne styre stryk fordi kommunen har et driftsunderskudd på 5,1 %. Varaordfører Knut Fagerbakke (SV) mener derimot at det er den rødgrønne regjeringen som må ta mye av ansvaret blant annet fordi lønnsveksten har vært langt høyere enn regjeringen selv la opp til.

For velgerne er det vel revnende likegyldig hvorvidt det er rødgrønne politikere i regjering eller rødgrønne politikere i Trondheim bystyre som har sviktet. Faktum er uansett at det er rødgrønt styre med et dominerende Arbeiderparti som styrer både lokalt i Trondheim, i Sør-Trøndelag fylke og i regjeringen. Man kan naturligvis skylde på hverandre, men det er neppe interessant for andre enn dem det gjelder.

I fjor høst fikk Høyres gruppeleder i Trondheim Yngve Brox mye kjeft for sitt friske utspill i Verdens Gang hvor han ba Krstin Halvorsen sette Trondheim under administrasjon. Nå ser det ut som om kommunalministeren er i ferd med å innse at det faktisk kan skje allerede til neste år. Bakgrunnen er at kommunen i fjor ifølge Kommual Rapport hadde et reelt underskudd på 446 millioner kroner. Etter reglene må underskuddet dekkes inn i løpet av 2009 og 2010, og et nytt underskudd i 2009 kan føre til at Trondheim kommune i 2010 blir satt på den såkalte Robek-lista. Det betyr i praksis at kommunens økonomiske handlefrihet blir begrenset og låneopptak og andre disposisjoner må godkjennes av staten. Det har ikke skjedd siden begynnelsen av 90-tallet. Da hadde også Arbeiderpartiet styrt i mange år. Høyre overtok styret i byen og etter noen tøffe år med harde innstramminger ble kommunens økonomi igjen friskmeldt.

Hvor stort er egentlig kommunens underskudd. Rådmannen har operert med et underskudd på 208 millioner kroner i fjor, mens Kommunal Rapport påpeker at man samtidig har brukt opp kommunens buffert slik at det reelle underskuddet var på 446 millioner kroner. Men kanskje var det enda verre. Kommunen har gjennom forskjellige – lovlige – «regnskapstriks» i realiteten lånt store beløp som har gått inn i driften. I 2008 utgjorde dette 551 millioner kroner. Legger vi dette beløpet på toppen av de 446 millioner kronene som Kommunal Rapport viser til kommer vi opp i det nesten utrolige beløpet 997 millioner kroner! Forhåpentligvis vil ingen norsk kommune noen gang vanstyre sin kommuneøkonomi på en slik måte i fremtiden. Det er grunn til å tro at Rita på Krita blir historisk.

I sammenligning med dette gigangbeløpet blir det nesten patetisk når både kommunalministeren og rødgrønne politikere i Trondheim skylder på kraftfondet. Riktignok tapte kraftfondet penger i fjor, men selv med full uttelling fra kraftfondet ville kommunen gått med enorme underskudd.

Siden Trondheim kommune solgte aksjene i Trondheim Energi for snart 8 år siden har kraftfondet overført milliardbeløp til kommunen, langt mer enn kommunen noen gang fikk i utbytte fra aksjene i kraftselskapet. Likevel er det mange som mener at salget var en tabbe fordi man kanskje kunne fått enda mer for aksjene ved å selge dem senere. Dette er uansett en dårlig unnskyldning for kommunens økonomiske krise i dag. Salget er et faktum, det har skjedd for lenge siden og enhver ansvarlig politiker forholder seg til realitetene og styrer ut fra de økonomiske rammebetingelser man har. Det har det rødgrønne styret de siste 6 årene i Trondheim ikke gjort. Trondheimspolitikerne har rett i at regjeringen ikke har kompensert kommunene for lønnsstigningen. Regjeringen har heller ikke kompensert kommunene for fullt ut for barnehagereformen. Og samtidig kan rådmannen i Trondheim påvise at kommunenes frie midler – de pengene som ikke er øremerket for bestemte formål – i det hele tatt ikke har økt fra 2004 til 2008. Regjeringen lover gull og grønne skoger, tar æren for det som går bra, men lar kommunene gjøre jobben uten å gi dem tilstrekkelig med penger.

Konklusjon: Vi trenger en ny regjering nå! Og vi trenger et nytt styre i Trondheim i 2011!

02/07/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: