Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Borgerlig flertall i folket kan gi sosialistisk flertall på Stortinget


Har vi en rettferdig valgordning i Norge når et klart borgerlig flertall i folket likevel kan gi flertall på Stortinget for Arbeiderpartiet, SV og SP? Er det rettferdig at Høyre trenger 18600 stemmer pr Stortingsrepresentant, mens Arbeiderpartiet greier seg med mindre enn 14000 stemmer?

En utregning som Johan Giertsen har gjort på bakgrunn av dagens meningsmåling fra Norstat viser at dette er det antall velgere som står bak hvert av mandatene til de ulike partiene:

H 18.600
V 18.028
Sp 17.714
SV 17.508
K 17.413
F 14.290
A 13.939

Meningsmålingen gir 50,8 % til Frp, H, V og Krf mot 47,4 % til AP, SV og SP. Likefullt gir dette bare 84 mandater til de ikke-sosialistiske partiene mot 85 % til de sosialistiske. Rettferdig? Enda verre var utslaget i mai-målingen fra Respons. Til tross for 108000 flere stemmer på de borgerlige partiene gir valgordningen sosialistisk flertall.

Hva er så årsaken til dette? En av årsakene er at stortingsmandatene ikke er likt fordelt mellom fylkene. De minste fylkene med nedgang i folketallet har flere mandater i forhold til folketallet enn de store fylkene i vekst. Partier som står sterkt i et fylke som Akershus taper dermed i forhold til partier som står sterkt f.eks. Finnmark.

Dessuten slår matematikken ut. Et parti som er klart større enn de andre partiene kommer spesielt godt ut med dagens fordelingsnøkkel. Utjevningsmandatene sørger for å utjevne noe av disse forskjellene, men de er så få at de bare rekker til å hjelpe de minste partiene som bare såvidt kommer over sperregrensen på 4 %.

Det betyr at om et eller flere partier skulle havne under sperregrensen vil det kunne få dramatiske konsekvenser. Skulle Venstre få mindre enn 4 % mens SP blir liggende over vil det bli mange utjevningsmandater til overs som kan fordeles på andre. I praksis ville det rødgrønne flertallet på Stortinget blitt enda større samtidig som flertallet i folket var klart borgerlig. Dette er utvilsomt et demokratisk problem.

Det er også interessant å se på hvordan en fremgang for Høyre vil slå ut. Johan Giertsen påpeker at kun 2 % ekstra til Høyre (opp fra 14 til 16 %) gir 6 ekstra mandater til Høyre. Ett av disse tilleggsmandatene er Lars Tvete fra Høyre i Sør-Trøndelag. Giertsens beregninger viser at grensen for Høyre går ved ca 16 %. Oppnår Høyre mer enn 16 % gir det mange ekstra borgerlige mandater. Ønsker man å stemme taktisk for å sikre borgerlig seier er det altså en stemme på Høyre som gir best effekt.

Reklamer

22/05/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk | , , , , , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Helt enig i dette Kjetil.Vi har IKKE demokrati i Norge. Vi MÅ sørge for å endre valglovene slik at hver stemme teller likt uavhengig hvor man bor eller stemmer.Men da MÅ Høyre og Frp i regjering sammen.

    mvh
    Terje Kulvik

    Kommentar av Terje Kulvik | 22/05/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: