Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Med Kjell Inge Røkke på dørbesøk for Arbeiderpartiet?


Arbeiderpartiet skal banke på 10000 dører i Sør-Trøndelag de nærmeste par ukene kan Trond Giske. Da får velgerne anledning til å spørre Giske & co om hvorfor partiet som foran forrige Stortingsvalg kritiserte de borgerlige partiene for å gi skattelette til de som hadde nok fra før nå er så ivrige på å forsvare hvorfor Arbeiderpartiet har gitt mangemilliardæren Kjell Inge Røkke ca 4 milliarder kroner.

Arbeiderpartiet liker ikke skattelette. Derfor er det snart 900.000 personer i Norge som betaler toppskatt. Den forrige borgerlige regjeringen gjennomførte skattelettelser på ca 23 milliarder kroner. Det meste gikk til næringslivet bl a ved å fjerne investeringsavgiften og slik sikre arbeidsplassene og skape vekst. Svært mye gikk til å øke minstefradraget slik at alle uansett inntekt skulle få nytte av lettelsene. Dessuten gikk en god del til å redusere toppskatten slik at folk med vanlige inntekter slapp å betale toppskatt.

I Arbeiderpartiet bruker man pengene annerledes. Der liker man ikke at pengene fordeles til alle gjennom skattelettelser. I stedet er det storkapitalister som er gode venner, slik som AP-velgeren Kjell-Inge Røkke, som får spesialbehandling. Da kan man jo møtes i de lukkede rom for å «finne løsninger». Hvis du ikke heter Røkke, men for eksempel Stein Erik Hagen, og kritiserer regjeringen, da blir du betraktet som en skurk.

Kjell Inge Røkkes Aker solgte i 2007 30 % av sine aksjer i Aker Solutions for 4,8 milliarder kroner til staten og i tillegg 10 % til svenske Wallenberg (Saab og Investor), men det hele ble gjort på en måte som gjorde at Røkke beholdt kontrollen også over de aksjene staten kjøpte. I praksis sitter derfor Røkke nå på bare 24 % av aksjene i Aker Solutions, mens staten har 12 % og Wallenberg 4 %. De private aksjonærene har 60 %, men Røkke har ved hjelp av staten full kontroll.

Statens aksjer i Aker Solutions har gått ned i verdi med borti 4 milliarder kroner. Det har med andre ord lønt seg for Kjell Inge Røkke å være godvenner med AP-toppene. Etter at han rett før påske solgte 5 (etter flere analytikeres mening) nesten verdiløse selskaper til Aker Solutions for 2 milliarder kroner har statens aksjer i Aker Solutions stupt ytterligere i verdi. Dette skapte opprinnelig ingen reaksjon hos næringsminister Brustad og Stoltenberg hadde intet negativt å si når han ble spurt. Han stolte på Røkke selv om Røkke har en historie hvor han gang etter gang har frarøvet medaksjonærer verdier.

Men når media begynte å følge saken og kritikken, ikke minst fra Høyres Thorbjørn Hansen, økte på var plutselig næringsminister Brustad rasende på Aker. Og statsministeren som ikke ville uttale seg så etterhvert at Arbeiderpartiets landsmøte nærmet seg og da ble det bejhov for å fjerne saken fra avisspaltene. Nå skriver media om at Røkke og regjeringen sitter i møter for å løse saken. Det skjer naturligvis i de lukkede rom. Dette har nok ikke velgerne godt av å få høre. Eller med andre ord: Arbeiderpartiet taper velgere hvis de får vite hva som skjer.

Mye taler for at Aker og Røkke har sitt på det tørre rent juridisk. I motsetning til staten visste Røkke nøyaktig hva han gjorde den gang han inngikk avtalen med staten.

Men Kjell Inge Røkke blir nok ikke med på dørbesøk for Arbeiderpartiet denne gang. Velgerne bør helst glemme at Arbeiderpartiet gir mest til dem som har mest fra før. De bør glemme at Arbeiderpartiet bruker 5 milliarder på en milliardær, men sier nei til skattelettelser for folk med vanlige inntekter. Hvis de husker det ved valget kan det jo tenkes at landet får en ny regjering.

Mere lesning i Akersaken:

– Alt om Aker-saken
-Aker trosset advarsel
Aker: Vi har opptrådt korrekt
– Aker renvasker seg selv
– Kjøll takket nei til oppvaskmøte
– Dette er Aker-saken
_ Røkke frikjennes av sine egne

Reklamer

14/04/2009 - Posted by | Nasjonal politikk, Uncategorized | , , , , , ,

1 kommentar »

  1. Hvis dette stemmer har det norske folk bidratt med i overkant av fem milliarder kroner til å støtte Røkke. Det er tusen kroner fra hver eneste en av oss, store og små. En gjennomsnitsfamilie med to voksne og tre barn kan da skilte med fem tusen kroner i bistand til Røkke. Mannen er riktignok en folkehelt, men tusen kroner fra hver og en av oss, er ikke det litt drøyt?

    Kommentar av Fredrik | 14/04/2009


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: