Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Rita på krita i utforbakke


Mange har trodd at Trondheim Kommunes økonomiske situasjon har vært dårlig. De har tatt feil. Situasjonen er mye verre.

Tirsdag kl 1300 var det ganske mange som hadde benket seg i Bystyresalen for å høre Rådmannen fortelle om sitt forslag til revidert budsjett. Ingenting er tilfeldig i denne presentasjonen. Rådmannen velger sine ord med omhu. Når han startet med å fortelle at vi kunne plusse på 551 millioner kroner på det offisielle underskuddstallet på 208 millioner kroner var det ikke tilfeldig. Han ville innprente både politikere og publikum (via media) at situasjonen er alvorlig, meget alvorlig.

Til sammen var altså det reelle underskuddet i Trondheim 759 millioner kroner i fjor. Det tilsvarer 4500 kr pr innbygger eller 18000 kroner for en familie på fire. Den samlede gjelden for kommunen nærmer seg med rekordfart 10 milliarder kroner og en kvart million pr familie. Dette er penger hver enkelt av oss må bidra til å betale tilbake i form av høyere skatter og dårligere tjenestetilbud.

Spesielt var det interessant å se en graf som Rådmannen presenterte. Den viste det reelle driftsresultatet (overskudd/underskudd) for kommunen fra 2003/2004 frem til 2008. Ta gjerne en titt på side 5 i Rådmannens presentasjon for politikerne. I det første året av det rødgrønne styret har kommunen fortsatt et akseptabelt overskudd på 2 % av budsjettet (man trenger minst 2 % for å betale en egenandel av investeringene). I 2005 begynte det å gå forsiktig nedover mens det i 2006 for første gang ble et lite minusresultat. Så begynte utforbakken for alvor: Underskudd på 4 % i 2007 og nesten 12 % i 2008.

La oss oversette det hele til en vanlig nordmanns privatøkonomi. Jeg tar utgangspunkt i en inntekt på 350000 brutto og 250000 kroner etter skatt. Vanligvis vil du spare litt for å investere i hus og hytte. Har du lån kan du også regne avdragene som sparing. Men i stedet for å spare begynner du å trekke over kontoen din eller å ta opp forbrukslån. I 2006 tar du opp bare 2500 kroner i forbrukslån, i 2007 øker lånet med nye 10.000 kroner og i 2008 øker forbrukslånet med enda 30.000 kroner. Men det er verre. For du har et solid huslån du skal betjene også. Men istedet for å betale avdrag på lånet tar du opp nye lån for å betale avdragene. Tidene er gode og du har fått solide lønnstillegg de siste årene. Men du bruker alt og mere til på forbruk. I 2009 snur økonomien og du må gå ned i redusert stilling. Nå hadde det vært godt å ha noen oppsparte midler. I stedet har du pådratt deg forbrukslån og banken gir deg beskjed at de må nedbetales i løpet av 2009 og 2010.

Nettopp dette er det Trondheim kommune under ledelse av Rita Ottervik og Arbeiderpartiet har gjort de siste årene. Vi får håpe hun behersker utfor.

Les forøvrig følgende saker:

* Full krise i Trondheim
* Rita på krita: Reellt underslkudd for Trondheim på 759 milloner
* Rita på krita: Regjeringen medskyldig i Trondheim kommunes underskudd

Reklamer

25/03/2009 - Posted by | Lokal politikk, Uncategorized | , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: