Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Fylla har skylda


Fylla har skylda er det noen som sier når man har gjort noe dumt i beruset tilstand. Rita Ottervik og Arbeiderpartiet har funnet sin egen variant: Finanskrisen har skylda (Når de ikke skylder på Høyre og det borgerlige styret på begynnelsen av 2000-tallet).

Men Trondheim kommunes rådmann er helt klar på at mesteparten av ansvaret må plasseres lokalt. År for år har kommunen økt sine utgifter mer enn inntektene har økt. Ett år går det bra. Men i Trondheim har politikken åpenbart vært at tåler du den så tåler du den.

Dette har skjedd i historisk gode tider. Trondheim har faktisk økt sine inntekter mer enn andre kommuner i Norge, men mens de andre store kommunene har brukt de gode tidene til å holde igjen litt på utgiftene slik at de har unngått stor gjeld, har Trondheim doblet sin gjeld. Bare den rødgrønne byen Tromsø kan sammenlignes når det gjelder økonomisk vanstyre med Trondheim. De Høyrestyrte storbyene Oslo, Bergen og Stavanger har hatt god kontroll på økonomien og kan i stedet satse i dårlige tider.

Rådmannen legger imidlertid også litt av skylda på Jens Stoltenberg og den rødgrønne regjeringen. De såkalte frie inntektene (penger som ikke er øremerket til spesielle formål) er faktisk lavere i 2009 enn i 2003 og 2004 hvis man korrigerer for befolkningsøkning, andre demografiske forhold og virkningene av finanskrisen. Når kommunesektoren tross alt har hatt ganske gode tider de siste årene skyldes det ikke staten, men gode skatteinntekter i gode tider.

Det er ikke fylla som har skylda! Og finanskrisen er ingen unnskyldning! (På grunn av finanskrisen reduseres faktisk kommunens rentekostnader med 72 millioner kroner).

Les forøvrig følgende saker:

* Full krise i Trondheim
* Rita på krita: Reellt underslkudd for Trondheim på 759 milloner
* Rita på krita: Regjeringen medskyldig i Trondheim kommunes underskudd

Reklamer

25/03/2009 - Posted by | Lokal politikk, Uncategorized | , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: