Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

SV vil ha en mangfoldig skole – under full styring av staten…


Det heter at politikk er det muliges kunst. Når SV i helga har vedtatt at de ikke ønsker private skoler, men likevel kan tenke seg at staten driver alternative skoler slik som Steinerskolen og Montessoriskolen, blir det like vanskelig som å beholde demokratiet i ettpartistater. I Trondheim har de for lengst fått med seg Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Miljøpartiet De Grønne på å teste ut denne politikken.

«SV mangler rett og slett kunnskap» sier elevrådslederen på Steinerskolen i Trondheim som kommentar til SV’s landsmøtevedtak. I tillegg virker det som om partiet ikke forstår at man ikke kan vedta mangfold. Ønsker man mangfold må man være tolerant og tillate at mennesker og aktører med forskjellig bakgrunn, kultur og tenkemåte velger forskjellige løsninger. Det finnes ikke en A4 løsning som passer for alle og skal man utvikle de beste løsningene er det også bra at man slipper til forskjellige aktører og lar de forskjellige oppleggene bli prøvd ut og testet mot hverandre. Da lærer man av hverandre, stimulerer debatten og driver utviklingen fremover.

SV tror åpenbart at dette mangfoldet best kan utvikles innenfor rammen av et skolesystem, den offentlige skolen. Det blir som å tro at ettpartistaten er den beste samfunnsmodellen for å skape demokrati. Den tanken har vi forlatt for lenge siden både i Norge og de fleste andre land.

Så opplever vi heldigvis at SV’s forhistoriske forslag nedsables fra alle hold, også regjeringskollegene i SP og AP. Men noe av det første daværende kunnskapsminister Øystein Djupedal og regjeringen gjorde etter å ha kommet til makten var å stoppe en rekke av de friskolene som var under etablering etter regjeringsperioden til de borgerlige og Kristin Clemet. Arbeiderpartiet og Senterpartiet har altså ikke, slik man skulle tro når man leser avisene i dag, vært noen garantist for en mangfoldig flora av friskoler. Man har tillatt de religiøse skolene, videregående skoler med spesialisering på idrett og skoler som Steinerskolen og Montessori skolene. Men hvis noen ønsket å etablere en skole med spesiell satsing på realfag ville man få nei. Så kan man spørre seg om hvorfor idretten er viktig for Norge men ikke for eksempel realfag og teknologi. Det er altså grenser for hvor mye alternative tilbud og mangfold også Arbeiderpartiet og Senterpartiet vil tillate.

I Trondheim har vi et par private internasjonale skoler. Trondheim International School (THIS) og Birralee. Sistnevnte toppet resultatene på de nasjonale prøver i Trondheim sist høst. Det dreier seg om to svært gode skoler. Den eneste svakheten de har er at de er for populære. Det står elever i kø for å begynne på disse skolene. For Trondheim som kunnskapsby er naturligvis dette en svakhet. Vi må kunne tilby et internasjonalt skoletilbud til forskere og andre ekspertinnvandrere til byen. Behovet for et slikt tilbud er både knyttet til at undervisningen skjer på engelsk, men også at den faglige progresjonen følger en internasjonal standard. Flytter du til Trondheim for et forskningsopphold vil du være sikker på at barna dine får et skoletilbud som samsvarer med skolen i ditt eget hjemland eller andre steder du vil arbeide i fremtiden. Hvis barna ligger etter det faglige nivået på sitt alderstrinn når de vender tilbake til hjemlandet må de kanskje begynne på et lavere klassetrinn enn det alderen skulle tilsi. Denne situasjonen vil naturligvis foreldre helst unngå og et for dårlig tilpasset skoletilbud i Trondheim vil derfor ofte kunne føre til at forskerne ikke reiser hit.

De rødgrønne partiene i Trondheim ønsker helst at kommunen skal ha hånd også om det internasjonale skoletilbudet. I en situasjon hvor det rødgrønne flertallet kutter i skolen har de likevel valgt å bruke ressurser på å utrede etableringen av en kommunal konkurrent til de to gode private skolene. Dette vil naturligvis undergrave livsgrunnlaget for disse skolene. Slik kan SV få det som de vil. Private skoler kan tvinges til å nedlegge og kommunnen overtar. Denne prosessen er igangsatt med Arbeiderpartiets og Senterpartiets støtte.

Manglende kapasitet i de internasjonale skolene er et problem som må løses hvis kunnskapsbyen Trondheim skal få utvikle seg. Dette skjer imidlertid best hvis Birrallee og THIS får utvide og styrke sin virksomhet. Birrallee holder i dag til på Kalvskinnet Skole. Mye tyder på at SV har gitt opp kampen mot nedleggelsen av Kalvskinnet skole og Berg skole selv om de helst ønsker å utsette denne nedleggelsen til etter valget. Men når dette skjer vil det bli plass til utvidelser av Birrallee.

THIS holder til i de gamle lokalene til Befalsskolen på Rosenborg. I nabolaget holder Bispehaugen skole til. De har etter hva jeg forstår mye større lokaler enn de trenger. Så hvorfor kan ikke Bispehaugen flytte til Befalsskolelokalene mens THIS overtar lokalene på Bispehaugen. Et slikt bytte betyr sannsynligvis sparte lokalkostnader for Trondheim Kommune samtidig som THIS får tilgang til nye og større lokaler som de har behov for.

Jeg er imidlertid redd for at det rødgrønne flertallet i Trondheim sier nei til mangfold og alternative løsninger.

Les også disse sakene om SV’s vedtak:

– SV er maktsyke
– Friskole-forbud på kant med menneskerettighetene
SV vil ha offentlige privatskoler
Rødgrønn strid om skoler
– Kan få privatskoler uten kontroll
Oppsiktsvekkende vedtak

Reklamer

23/03/2009 - Posted by | Lokal politikk, Nasjonal politikk, Uncategorized | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: