Kjetils Blå Bølger

Make waves – Don’t float through life!

Close race


En meningsmåling fra TV2 i dag viser at det blir et spennende valg og at ingenting er avgjørt før valget er over den 14. september. Det bør ikke overraske noen. Til tross for at partimålinger svinger sterkt fra måned til måned og fra måling til måling har media en tendens til å omtale sin egen siste måling som om det ikke eksisterer noen feilmargin. Det er også interessant å merke seg at de rødgrønne kan vinne valget selv om de borgerlige partiene har 2 % større oppslutning.

Høyre ønsket primært en ordning hvor en stemme teller likt uansett sist valgordningen ble endret, men sli ble det ikke. Fortsatt er en stemme i Finnmark langt mer verdt enn en stemme i Akershus. Fortsatt er det også slik at et parti som er vesentlig større enn det nest største partiet i praksis får et ekstra styringstillegg. På de to siste meningsmålingene har Arbeiderpartiet gått frem samtidig som Senterpartiet og SV har stått stille eller gått tilbake. Til sammen har de rødgrønne 47,3 % mot 49,1 % for de borgerlige partiene. Likevel får de rødgrønne 3 representanter flere enn de borgerlige. Demokratisk? Neppe. Men slik er det. Desto mer krever det av de borgerlige partiene i tiden fremover til valget.

To av partiene er nede på 4-tallet og kjemper mot sperregrensa: Senterpartiet og Kristelig Folkeparti. Mange hadde kanskje trodd at valget av en ny og populær leder i SP skulle løfte partiet. Det synes åpenbart ikke å ha skjedd.

TV2’s kommentator skriver om en blå nedtur. Det er Høyres tilbakegang på 0,1 % og Frps fremgang på 1,2 som får denne betegnelsen. Høyre hadde nok ønsket en større oppslutning, men å kalle dette «nedtur» er da ganske drøyt!

TV2 begrunner endringene i denne meningsmålingen med velgernes reaksjon på finanskrisen og regjeringens håndtering av denne. Jeg er ikke så sikker på det. Kanskje er det reaksjonen på Gazakrisen vi nå ser? Støre bringer AP fremover, Krf taper på en uklar holdning både til frP og til AP mens FrP som det eneste partiet som gir en ensidig støtte til Israel vinner noe på dette.

Ønsker du å bli varslet om nye innlegg på Kjetils Blå Bølger? Klikk her

Reklamer

13/01/2009 - Posted by | Uncategorized | , , , , , , , , ,

Ingen kommentarer så langt.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s